Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη - Αναβάλλονται για τον Ιανουάριο οι βουλευτικές εκλογές - Στις 24 Δεκεμβρίου οι προεδρικές

Λιβύη – Αναβάλλονται για τον Ιανουάριο οι βουλευτικές εκλογές – Στις 24 Δεκεμβρίου οι προεδρικές

Παρατείνεται η πολιτική κρίση στη Λιβύη, μετά την αναβολή των βουλευτικών εκλογών

Οι βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο, ένα μήνα μετά τις προεδρικές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

«Η εκλογή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει 30 ημέρες μετά την εκλογή προέδρου», είπε ο εκπρόσωπος Αμπντάλα Μπλίχεκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τομπλούρκ, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο.

Η αναβολή των βουλευτικών εκλογών οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν προτεραιότητα οι προεδρικές, υποστήριξε.

«Τα τελευταία χρόνια, η χώρα δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί μέσω του κοινοβουλευτικού συστήματος (…) Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ήταν αναγκαίο να οργανωθούν προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε το νόμο που διέπει τις βουλευτικές εκλογές, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επικύρωση ενός άλλου, αμφιλεγόμενου νόμου, που αφορά στις προεδρικές.

Οι δύο εκλογικές διαδικασίες επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν ταυτόχρονα, στις 24 Δεκεμβρίου, όπως ορίζει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό να βγει η Λιβύη από τη μείζονα πολιτική κρίση των τελευταίων ετών.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Λιβύης (HCE), όργανο που έχει το ρόλο της Γερουσίας, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση της Βουλής.

Νωρίτερα, ωστόσο, γνωστοποίησε ότι απορρίπτει τον εκλογικό νόμο που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη του σώματος αυτού. Το HCE είχε αντιταχθεί και στον εκλογικό νόμο για τις προεδρικές, θεωρώντας ότι ήταν «προσαρμοσμένος» έτσι ώστε να ευνοεί τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024