Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Facebook – Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν έρευνα μετά τις αποκαλύψεις

Facebook – Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν έρευνα μετά τις αποκαλύψεις

Εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία βάζει το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος.

Δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν να διερευνηθούν οι καταγγελίες πρώην εργαζόμενης της Facebook, η οποία αποκάλυψε ότι η εταιρεία γνώριζε για τις επιπτώσεις των υπηρεσιών της στην ψυχική υγεία των νέων χρηστών, αλλά προτίμησε να βάλει το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος.

Η Φράνσις Χόιγκεν, πρώην product manager της Facebook Inc., ήταν η πηγή των εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας στα οποία βασίστηκε το ρεπορτάζ της Wall Street Journal με τίτλο «Facebook Files».

Η πληροφοριοδότης αποκάλυψε την ταυτότητά της σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή στην εκπομπή 60 Minutes του CBS.

Όπως αποκαλύπτουν τα εσωτερικά έγγραφα, η Facebook έδινε προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει έρευνες που έδειχναν ότι η χρήση του Instagram (το οποίο ανήκει στη Facebook) προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, ειδικά μεταξύ νέων κοριτσιών που διαρκώς πρέπει να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα ιδεώδη της διαδικτυακής ομορφιάς.

Ακόμα, διαφάνειες που προβλήθηκαν σε εσωτερικές συσκέψεις αναφέρονται σε ξεχωριστή έρευνα της Facebook με τίτλο «Κοινωνικές συγκρίσεις στο Instagram», η οποία βασίστηκε στις απαντήσεις 100.000 χρηστών σε εννέα χώρες το 2020. Η μελέτη έδειχνε ότι οι χρήστες που παρακολουθούν τις αναρτήσεις διασημοτήτων στο Instagram νιώθουν πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα.

«Tα Facebok Files –και οι αποκαλύψεις που μας παρουσίασε η πληροφοριοδότης – αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να μην αφήσουμε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να αυτορυθμίζονται» δήλωσε η δανή ευρωβουλευτής Κρίστελ Σαλντεμόσε.

Είναι η κύρια εισηγήτρια του νομοσχεδίου για της Ψηφιακές Υπηρεσίες, το οποίο προανήγγειλε τον Δεκέμβριο η Κομισιόν προκειμένου να υποχρεώσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα κατά του παράνομου περιεχομένου.

«Τα έγγραφα βάζουν όλα τα γεγονότα στο τραπέζι για να υιοθετήσουμε έναν ισχυρότερο νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» δήλωσε η γερμανίδα ευρωβουλευτής Αλεξάντρα Γκις.

«Πρέπει να καθορίσουμε ρυθμιστικό πλαίσιο για όλο το σύστημα και το επιχειρηματικό μοντέλο που ευνοεί την παραπληροφόρηση και τη βία εις βάρος του αληθούς περιεχομένου» πρόσθεσε.

Και οι δύο ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή με την Φράνσις Χόιγκεν, αναφέρει το Reuters.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η δύναμη που έχουν συγκεντρώσει οι μεγάλες πλατφόρμες όσον αφορά το δημόσιο διάλογο και την κοινωνική ζωή πρέπει να υπόκειται σε δημοκρατικούς κανόνες, και ειδικά τους κανόνες για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024