Πολύχρωμα με έντονα και ποικιλόμορφα στοιχεία πολιτισμού κοσμούν τις γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου. Εκατό ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ απέκτησαν χαρακτήρα και οντότητα αφού ανέλαβε δράση η καλλιτεχνική ομάδα «Χρώματα και Όνειρα» που έδωσε πινελιές ξεχωριστές που έθεσαν την πόλη σε άλλο επίπεδο.

Την μετέτρεψαν σε μια υπαίθρια καλαίσθητη γκαλερί.

Η υπεύθυνη της δράσης και των εθελοντών Έλενα Μούλτου Παπαγιαννοπούλου μίλησε στο newsbomb και στον Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο για αυτή την πρωτοβουλία που βελτίωσε την αισθητική της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και αποτέλεσε παράδειγμα μίμησης για άλλους δήμους.

Για την δράση και την ομάδα είπε τα εξής:

«Τα «Χρώματα και Όνειρα είναι μια καλλιτεχνική ομάδα από εθελοντές καλλιτέχνες εικαστικούς και ενεργούς πολίτες που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Παλαιό Φάληρο.

Εμπνευστής της ομάδας είναι ο Δημήτρης Μητρέλλης δημοτικός σύμβουλος και νυν αντιδήμαρχος της πόλης.

Βλέποντας αντίστοιχες δράσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έκανε πρόταση στον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο την οποία αποδέχθηκε και υποστήριξε. Ακολούθησε η άδεια χρήσης των ΚΑΦΑΟ από τον ΟΤΕ και η ομάδα ξεκίνησε».

Και εξήγησε για την διαδικασία:

«Αρχικά επιλέγουμε τα ΚΑΦΑΟ και τα θέματα. Μετά οι εθελοντές τα καθαρίζουν από αφίσες κόλλες σπρέι κλπ και τα περνούν με αστάρι.

Εν συνεχεία αναλαμβάνουν οι καλλιτέχνες με το ταλέντο, το μεράκι τους και την τεχνική που χρησιμοποιεί ο καθένας. Άλλος με πινέλα, άλλος με σπρέι και στενσίλ και έτσι δίνεται ζωή και χρώμα στα γκρίζα κουτιά.

Το αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Εν συνεχεία περνάμε με ένα διάφανο προστατευτικό φιλμ το «αντιγκράφιτι» που τους δίνει προστασία, λάμψη και διάρκεια ζωής γιατί είναι έργα τέχνης (street art) εκτεθειμένα στο δρόμο».

Η θεματολογία, όπως είπε η υπεύθυνη, είναι μεγάλη. Άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, του αθλητισμού, του πολιτισμού, ιστορικές προσωπικότητες, τοπία, ζώα, cartoon και πολλά άλλα κοσμούν τα ΚΑΦΑΟ του Παλαιού Φαλήρου.

Κάνοντας μια βόλτα στο Παλαιό Φάληρο συναντά κανείς τον Κωνσταντίνο Καβάφη, την Μαρία Κάλλας, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Αντεντοκούνμπο, τον Jimi Hendrix, τον Freddiie Mercury, παπαγάλους, αερόστατα, τον Ροζ Πάνθηρα, τον Ποντικομικρούλη, την Αγιά Σοφιά, τον Spiderman, την Frida Kahlo και όχι μόνο…

Η ομάδα, μάλιστα, προχώρησε και στην φιλοτεχνήση τοίχων σχολικών κτηρίων καθώς και ενός μεγάλου έργου 16 μέτρων στη σκηνή του χώρου εκδηλώσεων στην παραλία του Μπάτη, με θέμα την «Ναυμαχία του Ναυαρίνου», έγινε τον Μάρτιο με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821!

Ο δημοσιογράφος ρώτησε την κυρία Παπαγιαννοπούλου αν φιλοτέχνησαν και άλλες ομάδες ανθρώπων ΚΑΦΑΟ εκτός της ομάδας σας;

«Με μεγάλη μας χαρά δεχθήκαμε από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων όπως και από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών ώστε να φιλοτεχνήσουν και εκείνοι ένα ΚΑΦΑΟ με τη βοήθεια ζωγράφου μας.

Το ένα έργο είναι η Μαίρη Πόπινς που βρίσκεται έξω από τη Στέγη Θηλέων και το άλλο είναι το Μήνυμα Ειρήνης και βρίσκεται έξω από την εκκλησία του Αλεξάνδρου.

Θα ακολουθήσουν και άλλα που θα αφορούν κοινωνικά θέματα, περιβάλλον κλπ».

Παρότι η δράση της ομάδας έχει γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό, από τους κατοίκους της πόλης, δυστυχώς υπήρξαν βανδαλισμοί στα έργα, τα οποία αποκαταστάθηκαν πολύ γρήγορα από τους εθελοντές της ομάδας «Χρώματα και Όνειρα».

Στο πλαίσιο αυτό για να προστατευτούν περισσότερο τα έργα δημιουργήθηκαν ομάδες αναδόχων οι οποίοι έχουν υπ’ ευθύνη τους συγκεκριμένα ΚΑΦΑΟ.

«Το κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος καλύπτεται από χορηγίες εταιρειών και δεν επιβαρύνει τους δημότες», επεσήμανε η υπεύθυνη.

Σημειωτέον, η δράση «Χρώματα και Όνειρα» του Παλαιού Φαλήρου κατέκτησε μια σημαντική διάκριση.

Συμπεριλήφθη στην πρωτοβουλία ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ.

Η πρωτοβουλία ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ αποτελεί σημαντικό βήμα προβολής και ενημέρωσης καλών πρακτικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , οι οποίες έχουν εφαρμοστεί και λειτουργήσει με επιτυχία και προτείνονται προς εφαρμογή από τους Δήμους όλης της χώρας.

Καλλιτέχνες Εικαστικοί:

Θεοφάνης Γουλής, Χριστίνα Χαλιορή, Νίκος Παππάς, Ουράνια Πικραμένου, Βίκυ Σαμουηλίδου,Αλντο Ταιράι, Γιώργος Βενιός , Μαρία Λεσσέ, Σταυρούλα Μάντζιου , Καλλιτέχνης των Αγράφων, Σπύρος Χειμωνάκος, Ευφροσύνη, Νάντια, Ντέμης Πετρόπουλος, Γιάννης Βασαλάκης

Εθελοντές:

Έλενα Παπαγιαννοπούλου Μούλτου, Μαίρη Μπαρούνη, Κωνσταντίνος Μάντζιος, Θοδωρής Κουτρουμάνης, Μαρία Τζαβάρα, Τζένη Ντρούζου, Σταυρούλα Νικολάου, Αναστασία Στεφανίδουμ Μοσχούλη Παπαβασιλείου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο