Οι ηγέτες του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) και των Πρασίνων τόνισαν, μετά τις μεταξύ τους συνομιλίες για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση, την ανάγκη για ένα νέο «ξεκίνημα» στη Γερμανία.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι «μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, υπάρχει η εντολή δημιουργίας μιας νέας συμμαχίας. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην κοινωνία μας, στη χώρα μας. Αυτό προϋποθέτει μια πολιτική, που δεν προσανατολίζεται στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, αλλά προσανατολίζεται σε ένα ‘πραγματικό ξεκίνημα’ και στην ανανέωση – ειδικά όσον αφορά στα μεγάλα μελλοντικά καθήκοντα, όπου υπήρχε στασιμότητα εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίες οι αξιόπιστες συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, χαρακτήρισε τις ομοσπονδιακές εκλογές «σημείο καμπής», προσθέτοντας πως «ο λαός αποφάσισε κατά του status quo, επομένως, κάτι νέο θα πρέπει να δημιουργηθεί στη Γερμανία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, στην οποία πολλά μπορούν να δημιουργηθούν και να αιτιολογηθούν».

Σύμφωνα με τον Λίντνερ, «οι Πράσινοι και το FDP είναι οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν στραφεί περισσότερο κατά του status quo. Αισθανόμαστε μαζί ότι έχουμε το κοινό καθήκον να οργανώσουμε κάτι νέο στη Γερμανία. Θα γίνουν συζητήσεις για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν από κοινού οι διαφορές και ποιες γέφυρες θα μπορούσαμε να χτίσουμε. Υπάρχουν λ.χ. διαφορές στο θέμα της προστασίας του κλίματος και στα οικονομικά θέματα», όπως είπε.

Ο συμπρόεδρος των Πράσινων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι «και τα δύο μέρη υποστηρίζουν την αλλαγή, αλλά όχι απαραίτητα το ίδιο είδος αλλαγής. Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι τεράστιο, δημιουργήθηκε μια κουλτούρα συνομιλιών, η οποία κατέστησε δυνατή μια συζήτηση προσανατολισμένη επί της ουσίας των θεμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν με οριακή διαφορά τις γερμανικές εκλογές, όσο και οι ηττημένοι συντηρητικοί επιδιώκουν τη συνεργασία των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr