Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν – Γυναίκες ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές για να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν – Γυναίκες ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές για να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς των Ταλιμπάν

Τα ρούχα γίνονται σύμβολα της πραγματικής κουλτούρας του Αφγανιστάν, αλλά και της ελευθερίας που είχαν κάποτε οι γυναίκες να εκφραστούν

Μια ιδιαίτερη εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα έχουν ξεκινήσει Αφγανές σε όλο τον κόσμο, για να διαμαρτυρηθούν για την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα από το καθεστώς των Ταλιμπάν.


Προκειμένου να καταδείξουν ότι η μπούρκα δεν αποτελεί μέρος της κουλτούρας της χώρας τους, οι γυναίκες ντύνονται με παραδοσιακές αφγανικές φορεσιές και αναρτούν τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #DoNotTouchMyClothes («Μην αγγίζετε τα ρούχα μου»).


Όλα ξεκίνησαν όταν η Μπαχάρ Τζαλαλί, επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Loyola του Μέριλαντ είδε ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου φωτογραφίες εκατοντάδων γυναικών στην Καμπούλ, ντυμένες από την κορφή ως τα νύχια με μαύρα πέπλα και μακριά φορέματα, στο πλαίσιο διαδήλωσης υπέρ των Ταλιμπάν.

«Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μου ότι η κουλτούρα μας, η κληρονομιά μας δεχόταν επίθεση», δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης η 46χρονη Τζαλάλι σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Μια από τις μεγαλύτερές μου ανησυχίες αυτή τη στιγμή, που οι Ταλιμπάν ήρθαν ξανά στην εξουσία, είναι για την αφγανική εθνική κυριαρχία, την αφγανική ταυτότητα, την αφγανική κληρονομιά. Ακόμη και πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τα 43 χρόνια του πολέμου είχαν πραγματικά μεταμορφώσει την κουλτούρα μας σε σημείο που να έχουν χαθεί πολύ σημαντικά στοιχεία της».

Έτσι, αισθάνθηκε υποχρεωμένη να αντιδράσει και το έκανε αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία της από το 2005, στην οποία φορά ένα παραδοσιακό πράσινο φόρεμα με περίπλοκα κεντήματα, το οποίο είχε φορέσει στον πρώτο της γάμο.

«Έτσι μοιάζει η αφγανική κουλτούρα», έγραψε.


Στη συνέχεια, ανάρτησε άλλη μια φωτογραφία, αυτή τη φορά από την εποχή που ήταν έφηβη, όπου φορά ένα μπλε φόρεμα με χρυσά κεντήματα των «κούτσι» και το οποίο «φορούσαν οι νομάδες του Αφγανιστάν. Οι γυναίκες κούτσι φορούν αυτό το φόρεμα καθημερινά», εξήγησε στους Times.


Δεν περίμενε τα tweets της να γίνουν viral, όμως πλέον ελπίζει ότι θα καταστούν η αφορμή ο πλανήτης να μάθει περισσότερα για τον πολιτισμό της πατρίδας της. «Η πραγματική κουλτούρα του Αφγανιστάν είναι χρωματιστή και ζωηρή και ζωντανή και γεμάτη κίνηση και έχει στόχο να γιορτάσει τη ζωή», τόνισε.


Πολλές ακόμη γυναίκες ακολούθησαν το παράδειγμά της, μεταξύ των οποίων και η Ζαρίφα Γαφάρι, μια ακτιβίστρια που έγινε μια από τις πρώτες δημάρχους του Αφγανιστάν σε ηλικία 26 ετών το 2019 και η οποία είχε φορέσει την παραδοσιακή φορεσιά της στο Geneva PeaceTalks.


«Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε και να δείξουμε πώς μοιάζουν πραγματικά οι γυναίκες στο Αφγανιστάν», έγραψε η Γαφάρι στους Times. «Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να διαγράψουν τη γυναικεία παρουσία – να τις σβήσουν από τους δρόμους, από τα σχολεία, από τη δουλειά, από την κυβέρνηση».

«Είμαστε πολλά περισσότερα από τα ρούχα μας, όμως η μητέρα μου, η γιαγιά μου και οι προηγούμενες γενιές φορούσαν αντίστοιχα φορέματα με φωτεινά χρώματα. Αυτή είναι η όμορφη κληρονομιά μας, η πλούσια κουλτούρα μας, η χαρά της ζωής μας».

Όπως τόνισαν οι γυναίκες που μίλησαν στους Times, η επιστροφή της μπούρκας δεν είναι πρωτίστως στιλιστικό ζήτημα, αλλά καταδεικνύει τη γενικότερη κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι Ταλιμπάν για τον έλεγχο των γυναικών.


Παρά την προσπάθειά τους να πείσουν ότι αυτή τη φορά είναι πιο ευέλικτοι, οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να μην έχουν επιτρέψει την επιστροφή των γυναικών στα σχολεία, ενώ έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα κάνουν μαθήματα μαζί με τους άνδρες συμμαθητές τους.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024