Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καφές - Πόσο κοστίζει στο περιβάλλον μια κούπα με το αγαπημένο ρόφημα

Καφές – Πόσο κοστίζει στο περιβάλλον μια κούπα με το αγαπημένο ρόφημα

Η πλατφόρμα της γιατρού Λούσι Ζαμπορόφσκα μας βοηθάει να υπολογίσουμε πόσο επιβαρύνει ο καφές που πίνουμε το περιβάλλον

Ο καφές δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη είναι το απαραίτητο ρόφημα για να μπορούν να έχουν την ενεργητικότητα που χρειάζονται ώστε να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Ωστόσο ο καφές, όπως και μια σειρά άλλα προϊόντα, απαιτούν εντατικές καλλιέργειες για να παραχθούν, γεγονός που επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον.

Κάθε φορά που πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ ταυτόχρονα και χωρίς να το θέλουμε στέλνουμε κάποιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η Λούσι Ζαμπορόφσκα, μια γιατρός που ζει στο Κάρντιφ στην Ουαλία, αν και φανατική φίλη του καφέ αποφάσισε να διερευνήσει την μόλυνση που παράγεται για να πιεί το αγαπημένο της ρόφημα. Δημιούργησε μια πλατφόρμα στην οποία μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πόσο διοξείδιο του άνθρακα στέλνει στην ατμόσφαιρα από την κατανάλωση καφέ που κάνει. Η Ζαμπρόφσκα ονόμασε την πλατφόρμα της Αριθμομηχανή Αποτυπώματος Καφέ.

Επισκεφθείτε την πλατφόρμα εδώ  και υπολογίστε το οικολογικό αποτύπωμα της κατανάλωσης καφέ.

Συνδυασμός ποσότητας και είδος καφέ βγάζουν το αποτέλεσμα

Για να δει κάποιος το οικολογικό αποτύπωμα της αγαπημένης του συνήθειας χρειάζεται να υπολογίσει πόσες κούπες καφέ πίνει κάθε εβδομάδα. Συμπληρώνοντας τα δεδομένα στην πλατφόρμα, μπορεί να δει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα από την κατανάλωση που έκανε.

Η πλατφόρμα δίνει μάλιστα στους χρήστες μια λίστα με τους πιο δημοφιλείς τύπους καφέ (εσπρέσο, λάτε, καπουτσίνο, Americano κ.α.) για να καταγράψουν αναλυτικά τον αριθμό των καφέδων που έχουν πιεί ανά είδος καφέ σε περίπτωση που κάποιοι πίνουν περισσότερα από ένα είδος καφέ στην καθημερινότητα τους.

Στη συνέχεια η πλατφόρμα υπολογίζει την περιβαλλοντική επίπτωση που υπάρχει ανάλογα με το είδος του καφέ και τις διαδικασίες καλλιέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή του. Υπολογίζει επίσης την παραγωγή του γάλατος το οποίο απαιτείται για την ποσότητα του καφέ που έχει κάποιος δηλώσει ότι ήπιε. Υπολογίζεται ακόμη και η επίπτωση στο περιβάλλον από τα πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να τοποθετείται ο καφές.

Πιο φιλικός στο περιβάλλον ο εσπρέσο

Η κατανάλωση δέκα καφέδων λάτε την εβδομάδα παράγει 125,2 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως και απαιτεί χρήση 72 χιλιάδων λίτρων νερού. Ο εσπρέσο είναι σύμφωνα με την πλατφόρμα ο πιο φιλικός στο περιβάλλον καφές αφού καταναλώνεται σε πολύ μικρά ποτήρια και κανείς δεν τον πίνει βάζοντας γάλα.

Η πλατφόρμα εκτός από τον υπολογισμό της μόλυνσης δίνει στους χρήστες συμβουλές για να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον όταν καταναλώνουν καφέ όπως για παράδειγμα, να πίνουν καφέ σε επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια. Οι πιο πρόσφατες μελέτες και εκτιμήσεις σχετικά με την κατανάλωση καφέ δείχνουν ότι μέχρι το 2050 η ζήτηση θα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα άρα η ανάπτυξη φιλικότερων στο περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης είναι απολύτως απαραίτητε

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024