Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όπου ακούς πολλά πορτοκάλια... κράτα μεγάλο καφάσι!

Όπου ακούς πολλά πορτοκάλια… κράτα μεγάλο καφάσι!

Πόσα δώρα για τον οργανισμό μας μπορούν να χωρέσουν σε ένα ποτήρι χυμού; Περισσότερα από όσα νομίζεις! Από την επιδερμίδα μέχρι το ανοσοποιητικό σου, το σώμα σου «διψά» για τα θρεπτικά τους συστατικά. Μάθε γιατί.

I. Βάλε το C στο SkinCare
Λατρεύουμε το καλοκαίρι. Με τη βοήθεια ενός χυμού μπορεί να νιώσει το ίδιο και η επιδερμίδα μας.

Ζυγωματικά που λάμπουν, φακίδες που ξεφυτρώνουν σαν μικροσκοπικά στολίδια γύρω από τα χαρακτηριστικά μας, χρώμα «φιλημένο από τον ήλιο». Δεν είναι μυστικό ότι το καλοκαίρι μάς ομορφαίνει. Όμως αυτή η όψη «υγείας» που μας δίνει η θερινή ηλιοφάνεια, συνοδεύεται και από μεγάλη ταλαιπωρία για την επιδερμίδα μας και, φυσικά, από τον κίνδυνο της φωτογήρανσης. Ευτυχώς, εκτός από την απολύτως απαραίτητη αντηλιακή προστασία, το δέρμα μας έχει κι άλλον ένα ισχυρό σύμμαχο. Και τυχαίνει να είναι… δροσερός και πεντανόστιμος – όσο και ο αγαπημένος σου χυμός.

Τι σχέση έχει η Βιταμίνη C με το δέρμα σου που λάμπει;

Μπορεί η σταρ των βιταμινών να μας είναι κυρίως γνωστή εξαιτίας των δώρων που φέρνει για το ανοσοποιητικό μας, όμως η λειτουργία της δεν σταματά εκεί. Κι έχει πολλά να χαρίσει στο δέρμα μας.

«Κλειδί» για την αντηλιακή προστασία

Μια ιδιότητά της που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη στη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι η προστασία που παρέχει απέναντι στις ακτίνες UV. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν πίνεις την Amita σου μπορείς να παραλείψεις το αντηλιακό σου, όμως η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας της βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σου να αποκαταστήσει ευκολότερα τις βλάβες από την έκθεση στον ήλιο και να σου χαρίσει ένα επιπλέον στρώμα αντηλιακής προστασίας.

Πηγή νεότητας

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις διαφορετικές ιδιότητες της Βιταμίνης C μας βοηθούν να αντισταθούμε στη γήρανση. Πρώτα από όλα, η διάσημη βιταμίνη είναι αναγκαία προκειμένου ο οργανισμός μας να μπορεί να παράγει κολλαγόνο, δηλαδή την βασική πρωτεΐνη του σώματός μας, από την οποία αποτελείται και το 75% του εσωτερικού του δέρματός μας. Ως γνωστόν, καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται σταδιακά. Επομένως, η επιδερμίδα μας έχει ανάγκη από όση ενίσχυση μπορεί να βρει, προκειμένου να διατηρηθεί ελαστική και λαμπερή.

Αλλά όπως είπαμε, οι αντιγηραντικές ιδιότητες της Βιταμίνης C δεν σταματούν εδώ. Ειδικά το καλοκαίρι, ο χρόνος αρχίζει να «γράφει» στο δέρμα μας και με τη μορφή κηλίδων, που δημιουργούν ανομοιομορφίες στο χρώμα του προσώπου μας και έχουν την τάση να μας μεγαλώνουν. Οι κηλίδες αυτές είναι, φυσικά, αποτέλεσμα της δράσης της μελανίνης. Αλλά με τη βοήθεια της Βιταμίνης C και της ικανότητάς της να παρεμποδίζει τη σύνθεση μελανίνης και να σου χαρίζει λάμψη, όχι μόνο θα μειώσεις το ενδεχόμενο να αποκτήσεις καινούργιες, αλλά ενδέχεται να πεις «αντίο» και σε ορισμένες από αυτές που έχεις ήδη!

Τέλος, η Βιταμίνη C, μαζί με το σελήνιο και τη Βιταμίνη Ε, είναι οι τρεις αντιοξειδωτικές ουσίες με την ισχυρότερη δράση για το δέρμα μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι σε θέση να προστατεύσει την επιδερμίδα σου από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της γήρανσης.

Μια βιταμίνη για το καλοκαίρι

Όπως καταλαβαίνεις, αν έχεις «καταχωρημένη» τη Βιταμίνη C ως… χειμερινό συστατικό, αναγκαίο για την προστασία σου από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, ήρθε καιρός να αναθεωρήσεις και να αρχίσεις να την αναζητάς και ως ασπίδα απέναντι στον ήλιο.

Άλλωστε, κρύβεται ακριβώς στα τρόφιμα που έχεις ανάγκη αυτό τον καιρό: Στα εξωτικά ακτινίδια, το δροσερό καρπούζι, το απολύτως καλοκαιρινό πεπόνι, το σαρκώδες ροδάκινο, αλλά και τα σταφύλια, τις φράουλες, το αγγούρι, το καρότο, την κόκκινη πιπεριά, το μπρόκολο και αμέτρητα ακόμη λαχταριστά υλικά.


Και φυσικά, σε περιμένει και μέσα στους αγαπημένους σου χυμούς Amita. Είτε προτιμάς τον 100% φυσικό χυμό Amita Πορτοκάλι, είτε δεν μπορείς να πεις με τίποτα όχι σε μια Amita Πορτοκάλι Βερίκοκο & Μήλο… εκτός από τη δροσερή, πλούσια γεύση και την ενυδάτωση που σου προσφέρουν, μέσα στο ποτήρι σου θα βρεις και την πολύτιμη Βιταμίνη C. Τόσο εσύ όσο και το δέρμα σου θα το απολαύσετε.

Έτσι, μπορείς να πάρεις το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεσαι και χωρίς κόπο, με την υπογραφή της Amita να σου εγγυάται την ποιότητα και τη θρεπτική αξία ενός χυμού γεμάτου γεύση – και απαλλαγμένου από συντηρητικά.

II. Με τη δύναμη της φύσης
Οι βιταμίνες που μας βοηθούν να αντέξουμε την προπόνηση

Ήξερες ότι δεν νοείται επιτυχημένη προπόνηση χωρίς μια διατροφή πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη. Ήξερες επίσης πόσο απαραίτητη είναι η επαρκής ενυδάτωση. Ίσως, όμως, δεν σου είναι εξίσου ξεκάθαρο και το πώς βοηθούν τη φυσική σου κατάσταση οι βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά. Ώρα να μάθεις όσα χρειάζεσαι για να πετύχεις τις επιδόσεις που ονειρεύεσαι!

Βιταμίνη C για μεγαλύτερες αντοχές

Τι σχέση έχει η αγαπημένη σου Amita Πορτοκάλι 100% με τις αντοχές σου την ώρα της προπόνησης; Μεγαλύτερη από ό,τι νομίζεις, αφού η Βιταμίνη C που περιέχει μπορεί να σου δώσει την επιπλέον ώθηση που χρειάζεσαι.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν γυμναζόμαστε καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου. Και όταν μεταβολίζουμε το οξυγόνο, προκαλείται το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, μέσω του οποίου παράγονται οι ελεύθερες ρίζες. Αυτές με τη σειρά τους μπορεί να είναι ευεργετικές μέχρι κάποια επίπεδα, διευκολύνοντας την ανάπτυξη των μυών μας, όμως όταν αυξάνονται υπερβολικά εμποδίζουν την ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια και επιταχύνουν τις μυϊκές βλάβες, την κόπωση, τη φλεγμονή και τον πόνο.

Κι εδώ έρχεται η Βιταμίνη C και αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, αντιμετωπίζοντας – ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι – τις οξειδωτικές βλάβες και συμβάλλοντας στην παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό μας.

Για αυτό τον λόγο, αλλά και επειδή έχει παρατηρηθεί ότι στο τέλος της προπόνησης η περιεκτικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων σε Βιταμίνη C μειώνεται, είναι σημαντικό να την αναπληρώνεις όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Και δεν χρειάζεται αμέσως μετά τον στίβο να πιάσεις το… στύψιμο. Ποιοτικοί συσκευασμένοι χυμοί, όπως εκείνοι της Amita, περιέχουν βιταμίνη C και προσφέρουν ενυδάτωση χωρίς να περιέχουν συντηρητικά. 100% φυσικός χυμός Amita Πορτοκάλι, Amita Πορτοκάλι Φρουτοποτό ή Amita Πορτοκάλι, Βερίκοκο και Μήλο; Όποια και αν επιλέξεις, θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις την ενέργεια σου.

Βιταμίνη D για ανώδυνη αποκατάσταση

Ναι, κι όμως. Η βιταμίνη των οστών και του ανοσοποιητικού είναι ικανή να σου χαρίσει και καλύτερες προπονήσεις. Και αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε αθλητές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού και να βελτιώσει τη λειτουργία των μυών.

Ταυτόχρονα, η επάρκειά της μπορεί να αυξήσει την καρδιοαναπνευστική ή αερόβια ικανότητα, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού σου να προσλαμβάνει, να μεταφέρει και να καταναλώνει το οξυγόνο (VO2 max). Πόσο μπορεί να την αυξήσει; Σύμφωνα με μια μελέτη, ακόμη και τρεις ή τέσσερις φορές!

Ως γνωστόν, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εξασφαλίσουμε επάρκεια Βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία έχει τις δικές της δυσάρεστες παρενέργειες, μπορούμε να τη βρούμε και σε ορισμένα τρόφιμα όπως ο τόνος, ο σολομός, ο κρόκος των αυγών και τα μανιτάρια – και φυσικά, αν το έχουμε ανάγκη, να στραφούμε σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια και απόδοση

Είναι πολλές και είναι όλες απαραίτητες. Ο λόγος για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που περιλαμβάνουν τη θειαμίνη (Β1), τη ριβοφλαβίνη (Β2), τη νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5), την πυριδοξίνη (Β6), τη βιοτίνη (Β7), το φολικό οξύ (Β9)και την κοβαλαμίνη (Β12). Όλες τους, πλην του φολικού οξέως, εμπλέκονται σε κάποιο στάδιο παραγωγής ενέργειας εντός των κυττάρων, ενώ φολικό οξύ και Βιταμίνη Β12 είναι αναγκαίες για τη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποκατάσταση των μυϊκών κυττάρων.

Τι σημασία έχουν όλα αυτά για την προπόνησή σου; Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β επιτρέπει στους αθλητές – αλλά και στους… κοινούς θνητούς που γυμνάζονται – να παράγουν την ενέργεια που έχουν ανάγκη, αλλά και να την ανακτούν ταχύτερα.

Τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα τις βρεις σε δημητριακά ολικής άλεσης, στο κρέας και τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα αβγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, στο αβοκάντο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα σου αρέσει από αυτή την ατέλειωτη λίστα!

III. Ευεξία: Να την πιεις στο ποτήρι
Τελικά, μπορούμε να βασιστούμε στους συσκευασμένους χυμούς για να πάρουμε θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη;

Ποιος λέει όχι σε ένα ποτήρι δροσερού, λαχταριστού χυμού; Ιδίως στη διάρκεια του καλοκαιριού, η πλούσια φρουτένια γεύση τους μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο τον καύσωνα, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Μπορούν, όμως, αυτές οι απολαυστικές γουλιές να κάνουν κάτι περισσότερο από το να σβήσουν τη δίψα μας; Παρά τους διάφορους μύθους περί του αντιθέτου, η απάντηση είναι θετική. Τουλάχιστον όταν η συσκευασία του χυμού μας φέρει μια αξιόπιστη υπογραφή, όπως αυτή της Amita.

Καρποί χωρίς τον κόπο μας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του οργανισμού μας θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών. Ας το παραδεχτούμε: Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να φτάσουμε αυτές τις ποσότητες, ιδίως αν δεν μας ενθουσιάζει η γεύση των… ζαρζαβατικών. Οι συσκευασμένοι χυμοί, μπορούν να μας διευκολύνουν να φτάσουμε στο απαιτούμενο σκορ.

Για παράδειγμα, 200ml 100% φυσικού χυμού Amita Πορτοκάλι ισοδυναμούν με μία από αυτές τις μερίδες – ενώ παράλληλα έχουν υπέροχη γεύση, στην οποία ακόμη και ο πιο «δύσκολος» δεν καταφέρνει να πει όχι.

Είναι πάντα εκεί για εμάς

Δεν είναι όλα θέμα γούστου. Ακόμη κι αν τα φρέσκα φρούτα είναι το αγαπημένο σας πράγμα στον κόσμο, σε μια δύσκολη μέρα είναι πιθανό να μην βρείτε τον χρόνο για την προετοιμασία τους – ή ακόμη και για την αγορά τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρακτικότητα των χυμών μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Άλλωστε, σε όποιο περίπτερο και να σταματήσετε, είναι βέβαιο πως θα βρείτε μια Amita στο ψυγείο.

Μας μαθαίνουν το αλφάβητο των βιταμινών

Ναι, οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν βιταμίνες – άλλοτε από τη φύση τους, δηλαδή από τα φρούτα που τους αποτελούν, και άλλοτε έχουν εμπλουτιστεί με αυτές στη διάρκεια της παραγωγής τους. Για παράδειγμα, ξέρατε ότι η Amita Πορτοκάλι Βερίκοκο Μήλο περιέχει βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει σε ένα πλήθος σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού μας;

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις σύγχρονες μεθόδους παρασκευής και συσκευασίας που χρησιμοποιεί η Amita, καταφέρνοντας να διατηρήσει στους χυμούς της τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πρέπει να τους κρίνουμε (και) από το «εξώφυλλο»

Ένας από τους πλέον διαδεδομένους μύθους που δημιουργούν την εντύπωση πως οι συσκευασμένοι χυμοί δεν έχουν και τόσα να μας προσφέρουν, είναι πως περιέχουν συντηρητικά. Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τουλάχιστον όχι σε περιπτώσεις όπως αυτή των χυμών της Amita, που διατηρούνται αναλλοίωτοι χάρη στα προηγμένα χαρακτηριστικά των συσκευασιών τους, ακόμη και εκτός ψυγείου, χωρίς ίχνος συντηρητικών.

Μας αναζωογονούν

Υπάρχουν δυο πολύ πιο βιολογικοί λόγοι για αυτή την επίδραση: Πρώτον, οι ενυδατικές ιδιότητες των χυμών που καταπολεμούν το αίσθημα κόπωσης που προκαλεί έστω και η ελάχιστη αφυδάτωση και δεύτερον, τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων που είναι, φυσικά, υδατάνθρακες. Οι τελευταίοι, αποτελούν τη βασική πηγή άμεσα διαθέσιμης ενέργειας για το σώμα μας, ενώ είναι απαραίτητοι και για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Εξ ου και η ξαφνική… αφύπνιση!

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024