Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάρκα τσέπης – Οι δημόσιοι χώροι των γειτονιών μας «πρασινίζουν» και μας καλούν να τους απολαύσουμε

Πάρκα τσέπης – Οι δημόσιοι χώροι των γειτονιών μας «πρασινίζουν» και μας καλούν να τους απολαύσουμε

Η Πετρούπολη και ο Ασπρόπυργος απέκτησαν τις δικές τους μικρές οάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες», της P&G

Σημείο συνάντησης. Ανάσα – κυριολεκτική και μεταφορική – από τη βοή και το καυσαέριο της πόλης. Χώρος για τη δημιουργία παιδικών, εφηβικών και ενήλικων αναμνήσεων. Αυτή είναι η ουσία των δημόσιων χώρων. Και για αυτό έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε όταν γωνιές των τσιμεντένιων μας πόλεων ξεφεύγουν από την εγκατάλειψη και επιτέλους ανθίζουν. Τα πάρκα τσέπης, μια δράση της P&G σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και τοπικούς φορείς, συνεχίζουν να ομορφαίνουν τις γειτονιές μας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παράδοση δύο εξ αυτών στους κατοίκους της Πετρούπολης και του Ασπροπύργου.

Το ολοκαίνουργιο πάρκο τσέπης της Πετρούπολης

Έξι μήνες, πέντε πάρκα τσέπης

Η αρχή έγινε στο Παγκράτι, με τη δημιουργία πάρκου τσέπης έκτασης 750 τ.μ. Αμέσως μετά πρασίνισαν άλλα 300 τ.μ. στο Μεταξουργείο και ακόμη ένα πάρκο τσέπης, έκτασης 180 τ.μ ξεπήδησε στα Σεπόλια. Και τώρα, δυο εκτάσεις της Πετρούπολης και του Ασπρόπυργου που μέχρι πρόσφατα ήταν εγκαταλελειμμένες, γέμισαν με φυτά, θάμνους και δέντρα και περιμένουν μικρούς και μεγάλους να παίξουν, να μιλήσουν και να ξαποστάσουν.

Το «πριν» του οικοπέδου που μετατράπηκε σε πάρκο στην Πετρούπολη

Ένας νέος χώρος παιχνιδιού φυτρώνει στην Πετρούπολη

Στη συμβολή των οδών Ελαιών και Μακεδονίας στην Πετρούπολη, ο περαστικός μέχρι πρόσφατα συναντούσε ένα άδειο οικόπεδο, γεμάτο αγριόχορτα. Τώρα, στα 1060 τ.μ. του, απολαμβάνει τις μυρωδιές 1850 φυτών, αρωματικών, αγρωστωδών, αναρριχητικών και εδαφοκαλυπτικών, αλλά και τους φουντωτούς θάμνους και τη σκιά των δέντρων.

Χώροι παιχνιδιού στο πάρκο τσέπης της Πετρούπολης

Και τα παιδιά ενθουσιάζονται από τους χώρους παιχνιδιού που δημιουργήθηκαν στο σημείο με τη συμβολή των Pampers καλώντας τα στην αγαπημένη τους απασχόληση: Το ατέλειωτο παιχνίδι, μέσα από το οποίο διασκεδάζουν και ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Ποιος θα φανταζόταν ότι αυτός ο τσιμεντένιος χώρος θα άνθιζε;

Ένα πάρκο από το πουθενά

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από το «πριν» του πάρκου τσέπης του Ασπροπύργου, είναι δύσκολο να το φανταστείς να γεμίζει φυτά. Ευτυχώς, οι άνθρωποι της P&G και της Οργάνωσης ΓΗ το έκαναν, μεταμορφώνοντας την έκταση της οδού 28ης Οκτωβρίου σε μια μικροσκοπική όαση. Βέβαια, ίσως αυτό δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει.

Αρωματικά φυτά στο πάρκο τσέπης Ασπροπύργου

Σήμερα, στα 350 τ.μ. που κάποτε συναντούσες μόνο τσιμέντο και απορρίμματα, ανθίζουν περισσότερα από 770 φυτά και δέντρα, με την πλειοψηφία του φυτικού υλικού να αποτελείται από αρωματικά φυτά και μεγάλους θάμνους.

Μικρά πάρκα – μεγάλες ανάσες για τις πόλεις μας

Δεν είναι μόνο τα περισσότερα από 3500 δέντρα και φυτά που αναπτύσσονται σε σημεία που κάποτε πλήγωναν το βλέμμα των περαστικών. Σε κάθε βήμα της κατασκευής όλων των πάρκων τσέπης, γνώμονες είναι οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρας ανάπτυξης. Έτσι, καθένα από αυτά διαθέτει τον δικό του αστικό εξοπλισμό, για παράδειγμα αυτόνομα βολταϊκά συστήματα φωτισμού, κάδους, βρύσες και παγκάκια.

Σταδιακά, δημιουργούνται γύρω μας χώροι που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τις πόλεις μας, δίνοντας πνοή στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, αλλά και καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Η βιωσιμότητα των γειτονιών μας αυξάνεται μαζί με την ποιότητα ζωής μας και δεν μπορούμε παρά να ελπίσουμε ότι σύντομα ακόμη περισσότεροι άδειοι χώροι θα έχουν αποκτήσει ζωή.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024