Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ – Στο πλευρό της Ευρώπης στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης

ΗΠΑ – Στο πλευρό της Ευρώπης στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης

Η αύξηση των τιμών προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια της Ευρώπης, διαμήνυσε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ, στεφόμενη ενάντια σε όσους χειραγωγούν την προσφορά για ίδιον όφελος

Στο πλευρό της Ευρώπης θα σταθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουν, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις της η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

«Εμείς και οι σύμμαχοι μας είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να ορθώνουμε το ανάστημα μας όπου υπάρχουν παίκτες που μπορεί να χειραγωγούν την προσφορά για ίδιον όφελος» σχολίασε η Αμερικανίδα υπουργός, σε μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως «καρφί» προς τη Ρωσία, την οποία παράγοντες της αγοράς ενοχοποιούν για την εκτόξευση των τιμών στα ύψη.

«Παρακολουθούμε το θέμα πολύ σοβαρά και είμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων μας, ώστε να διασφαλίσουμε αδιάλειπτη και επαρκή προμήθεια φυσικού αερίου εν όψει και του χειμώνα» τόνισε η κυρία Γκράνχολμ, δηλώνοντας ανήσυχη για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης.

Έκκληση στη Μόσχα

Θυμίζουμε πως μόλις χθες η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας έθεσε για πρώτη φορά ευθέως… θέμα Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο καλώντας τη Μόσχα να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Και μόλις την περασμένη εβδομάδα 42 ευρωβουλευτές με επιστολή τους προς την Κομισιόν, απαίτησαν από τις Βρυξέλλες να ερευνήσουν τις καταγγελίες για το ρόλο της Ρωσίας και ειδικότερα της Gazprom στην κρίση που έχει ξεσπάσει.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Ρωσία έχει μειώσει εσκεμμένα τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου για να ωθήσει στα ύψη τις τιμές και έτσι η Γερμανία (και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές) να αναγκαστεί να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του νέου αγωγού Nord Stream 2.

Η κατασκευή του αμφιλεγόμενου πολιτικά αγωγού –στον οποίο αντιδρούν και οι ΗΠΑ- έχει ολοκληρωθεί, αλλά το Βερολίνο διστάζει να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της λειτουργίας του.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, αναλογώντας στο 40% των εισαγωγών της.

Το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom εκτελεί κανονικά τα συμβόλαια προμήθειας που έχει με τους Ευρωπαίους πελάτες της, όμως έχει αποφύγει να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις να αυξήσει τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά αποθέματα να έχουν μειωθεί δραστικά.

Προφανώς η Gazprom αρνείται τις κατηγορίες πως προκαλεί τεχνητή ενεργειακή κρίση. Όμως και πάλι, μόλις προχθές, αρνήθηκε να δεσμεύσει για τον ερχόμενο μήνα μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή μέσω της Ουκρανίας και δέσμευσε μόνο το ένα τρίτο του διαθέσιμου επιπλέον χώρου στον αγωγό Yamal, μέσω Πολωνίας.

Στο μεταξύ οι τιμές του φυσικού αερίου από τα 300 δολάρια περίπου ανά 1.000 κυβικά μέτρα στις αρχές της χρονιάς έχουν ξεπεράσει τα 800 δολάρια, προκαλώντας ντόμινο ανατιμήσεων σε βιομηχανίες και νοικοκυριά.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024