Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλτσχαϊμερ - Ελπίδες από το επαναστατικό φάρμακο που άρχισε να χορηγείται

Αλτσχαϊμερ – Ελπίδες από το επαναστατικό φάρμακο που άρχισε να χορηγείται

Ο Μάικλ Ζουντέλ είναι ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το φάρμακο Aduhelm, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούνιο από το αμερικανικό κράτος

Ο Mάικλ Ζουντέλ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το φάρμακο Aduhelm, το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, εδώ και δύο δεκαετίες, για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ. Βρίσκεται στην κλινική Γκίλμπερτ της Αριζόνα και εκεί ξεκίνησε τη θεραπεία για γνωστική διαταραχή που προκαλείται σε αρχικές φάσεις της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Ελπίζω ότι θα είμαι ένα από τα πρώτα άτομα που θα ξεπεράσει το Αλτσχάιμερ», λέει ο Ζουντέλ. «Ελπίζω ότι θα περάσω λίγο χρόνο περισσότερο με την οικογένειά μου. Εάν κερδίσω έναν χρόνο, δύο χρόνια, μία εβδομάδα περισσότερη – όσο χρόνο γίνεται να καθυστερήσω την εξέλιξη αυτής της ασθένειας και να τον περάσω με την οικογένειά μου, θα είμαι εξαιρετικά ευτυχής».

Τον Ιούνιο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την ουσία aducanumab της εταιρείας Biogen, η οποία τώρα πωλείται υπό την ονομασία Aduhelm, ένα φάρμακο που χορηγείται ενδοφλεβίως μία φορά τον μήνα με στόχο να επιβραδύνει την κατάρρευση σε άτομα με ήπια προβλήματα μνήμης και σκέψης που προκαλούνται από Αλτσχάιμερ.

Το Aduhelm είναι ένα αντίσωμα σχεδιασμένο να επιτίθεται σε δομές πρωτεϊνών, που αποκαλούνται πλάκες αμυλοειδούς, και προκαλούν Αλτσχάιμερ. Οι πλάκες αμυλοειδούς ουσιαστικά λειτουργούν ως «οδοφράγματα» που αποτρέπουν τους νευρώνες να ενώνονται και να μπλοκάρουν την επικοινωνία μέσα στον εγκέφαλο, σύμφωνα με την υπεύθυνη της κλινικής Τζένιφερ Κλαρκ, η οποία χορήγησε το φάρμακο στον ασθενή. Προσθέτει πως το Aduhelm πλέον συστήνεται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ που βρίσκονται στα πρώτα ή λίγο πιο προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

Η Biogen έχει ανακοινώσει πως η τιμή του θα είναι 4.312 δολάρια ανά θεραπεία για άτομα μέσου βάρους – ένα ποσό που ετησίως θα φθάνει τα 56.000 δολάρια.

Η χαρά του Ζουντέλ, ο οποίος διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ πέρυσι τον Οκτώβριο, δεν κρύβεται. «Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για μένα, είμαι εδώ όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για τους γονείς μου, που και οι δύο έφυγαν από το Αλτσχάιμερ», λέει. Η κόρη του Νταϊάν θυμάται τον πατέρα της να φροντίζει τους γονείς του επί 15 χρόνια. «Είναι μια υπέροχη μέρα για εμάς», σχολιάζει. «Προσβλέπουμε στο μέλλον και στο να δούμε πού θα μας βγάλει το ταξίδι. Μακάρι να κερδίσουμε μερικά χρόνια, αλλιώς έστω μήνες ή εβδομάδες μαζί του».

Ο ασθενής κινήθηκε γρήγορα μόλις έμαθε την ύπαρξη του φαρμάκου. Η γυναίκα του Μπρουκ περιγράφει πόσες ελπίδες έχουν ότι θα αποτελέσει την αρχή της επιβράδυνσης της ασθένειας και «τελικά, της θεραπείας». Στις ΗΠΑ περίπου 6,2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ζουν με Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Κέιτι Σκβαρς, διευθύντρια επικοινωνίας της Ενωσης Αλτσχάιμερ στις νοτιοδυτικές πολιτείες, τονίζει τη σημασία να παρακολουθεί κάποιος πιθανά συμπτώματα, ώστε να εντοπιστεί η ασθένεια στην αρχή της, επειδή όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερα. «Η εξέλιξη θα δημιουργήσει πολλές ελπίδες σε εκατομμύρια οικογένειες», παρατηρεί. «Θα δώσει περισσότερο χρόνο στις οικογένειες με τους αγαπημένους τους, περισσότερο χρόνο για να φτιάξουν αναμνήσεις οι οποίες δεν θα ξεχαστούν εύκολα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024