Ερώτηση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις αυτής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέθεσε στην ΕΚΤ ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αναφορικά με τη συγκεκριμένη ερώτησή σας για την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα ήθελα να επισημάνω ότι η ΕΚΤ δεν λαμβάνει θέση ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα επιμέρους κράτη μέλη οργανώνουν τα συνταξιοδοτικά συστήματά τους».

Αυτό αναφέρει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Έλληνα Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στη απάντηση, η κ. Λαγκάρντ υπογραμμίζει, ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις κυκλικές και διαρθρωτικές εξελίξεις στους τραπεζικούς τομείς της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου, καθώς και σε άλλους χρηματοπιστωτικούς τομείς, και αξιολογεί τον δυνητικό αντίκτυπο των συστημικών κινδύνων στη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επιπλέον, ο κανονισμός ΕΕΜ αναθέτει στην ΕΚΤ μακροπροληπτικές εξουσίες να ενεργεί σε ό,τι αφορά τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Υπερβαίνει το πεδίο εξουσιών της ΕΚΤ

Ωστόσο, υπογραμμίζει, οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που απορρέουν από συγκεκριμένα συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά ή άλλα επενδυτικά προϊόντα που αναφέρετε στην επιστολή σας δεν εμπίπτουν σε αυτήν την αποστολή και οι ενέργειες για τον περιορισμό τέτοιων κινδύνων υπερβαίνουν το πεδίο των εξουσιών που έχουν ανατεθεί στην ΕΚΤ.

Πέραν τούτου, τα μέλη του προσωπικού της ΕΚΤ συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Αρχή Συντάξεων και Επαγγελματικών Ασφαλίσεων – βασικός στόχος της οποίας είναι να προωθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις αγορές ασφαλίσεων και συντάξεων – και παρέχουν στήριξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) για την πρόληψη και τον περιορισμό του συστημικού κινδύνου.

Η αποστολή του ΕΣΣΚ καλύπτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα, μεταξύ άλλων τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις διαχείρισης ενεργητικού, τον σκιώδη τραπεζικό τομέα, τις υποδομές των χρηματοπιστωτικών αγορών και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αγορές.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η ΕΚΤ επικεντρώνει τις δραστηριότητές της σε ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, όπως πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και κρίσιμα από μακροοικονομική σκοπιά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κύριων δημοσιονομικών στόχων και της βιωσιμότητας, καθώς και των χρηματοδοτικών αναγκών.

Οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος αναλύονται με περισσότερες λεπτομέρειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της έκθεσης που συνέταξε για τη γήρανση, ενώ οι χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων καλύπτονται από την έκθεσή της για την παρακολούθηση του χρέους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr