Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η παγανιά του χάρου

Η παγανιά του χάρου

Η Ελλάδα έχει την ατυχία ο πρωθυπουργός της να είναι ισχυρότερος (στο εσωτερικό της χώρας, φυσικά) και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή της Γαλλίας

Τα κακά προαισθήματα που κατέγραψα εδώ πριν 15 ημέρες -ότι ο μετασχηματισμός υπηρετεί εκλογές την άνοιξη- δυστυχώς εξελίσσονται σε δυσοίωνες προβλέψεις: μετά και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη, όλο και περισσότεροι θεωρούν αναμενόμενο κάτι τέτοιο. Αλλά τέτοιος προγραμματισμός, αν πράγματι υπάρχει, είναι πολύ κακός και για τη χώρα και για τον πρωθυπουργό.

Για  τη χώρα: το δημόσιο χρέος της εγγίζει τα 400 δις – εκτιμάται ότι μόλις προσπέρασε την Ιαπωνία και είναι πλέον παγκόσμια πρωταθλήτρια στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ (236% η Ελλάδα, 234% η Ιαπωνία)-, η πανδημία της έχει κοστίσει ως τώρα κάπου 40 δις, το ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 240 δις, οι τράπεζες της πάσχουν, μόνη της βιομηχανία είναι ο εξαρτώμενος από την εξέλιξη της covid-19 τουρισμός – τέτοια χώρα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι πρόωρες εκλογές: θα διαλύσουν κοινωνία, οικονομία,  κράτος για μήνες πολλούς.

Ο πρωθυπουργός, αν κάνει πρόωρες εκλογές, θα εξανεμίσει το κεφάλαιο του καλού, επιτελικού διαχειριστή του κράτους αφού, όπως όλοι οι πρόσφατοι πρωθυπουργοί, αναδεικνύεται σε καλό διαχειριστή της προσωπικής πολιτικής του μοίρας:  ήρθαν κάποιοι τουρίστες και υπάρχουν λεφτά, θα έρθουν και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα δαπανάμε στις εκλογές για να τις κερδίσουμε – και μετά βλέπουμε.

Η Ελλάδα έχει την ατυχία ο πρωθυπουργός της να είναι ισχυρότερος (στο εσωτερικό της χώρας, φυσικά) και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή της Γαλλίας. Οι δύο αυτοί συχνά κυβερνούν με αντίπαλες πλειοψηφίες στα αντιπροσωπευτικά σώματα (Κογκρέσο και Εθνοσυνέλευση). Επιπλέον ούτε πρόεδρο με στοιχειώδη, έστω, εξουσία (διάλυση της βουλής) έχουμε, ούτε γερουσία που να λειτουργεί ως αντίβαρο στη βουλή, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες δημοκρατίες του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός διορίζει επιπλέον την ηγεσία της Δικαιοσύνης και μπορεί να κάνει εκλογές όποτε τον συμφέρει – η παντοδυναμία του είναι η χειρότερη κληρονομιά που μας άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη συνταγματική αλλαγή του 1985: επιτρέπει να εκτυλίσσεται ανεμπόδιστα και να φθάνει στα άκρα ο κομματικός ανταγωνισμός και όποιον πάρει ο χάρος – παραλίγο να πάρει τη χώρα την περίοδο 2010-15.

Στην περίοδο που διανύουμε, ο χάρος θα παίρνει τους ανόητους που δεν εμβολιάζονται – μπορεί και τους εμβολιασμένους, αν η φύση, η βιολογική εξέλιξη του κορωνοϊού, υπερκεράσει την ανθρώπινη ευφυΐα. Σε τέτοιες συνθήκες, πρόωρες -διπλές μάλιστα- εκλογές αφενός  μειώνουν ανέκκλητα αυτόν που της προκαλεί, αφετέρου μπορεί να τον οδηγήσουν στην ήττα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024