Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ - Δυσαρέσκεια για τη Μίνι Σένγκεν των Ράμα, Βούτσιτς και Ζάεφ - Ο ρόλος των ΗΠΑ

ΕΕ – Δυσαρέσκεια για τη Μίνι Σένγκεν των Ράμα, Βούτσιτς και Ζάεφ – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η πρωτοβουλία των Ράμα, Βούτσιτς και Ζάεφ για τη δημιουργία Μίνι Σένγκεν δεν πρέπει να υποστηριχθεί επειδή μειώνει τη στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με τα Βαλκάνια και ανοίγει τον δρόμο στις ΗΠΑ.

Η διοίκηση των Βρυξελλών αξιολογεί αρνητικά την πρωτοβουλία Μίνι Σένγκεν (Ανοικτά Βαλκάνια) των ηγετών της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Αλβανίας και θεωρεί ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής.

Δεν πρέπει να υποστηριχθεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα Ανοικτά Βαλκάνια των Ράμα, Βούτσιτς και Ζάεφ είναι εντελώς ασυμβίβαστα με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία περιφερειακής ανάπτυξης που προβλέπει και τη συμμετοχή της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου, όπως αποκάλυψαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη των Σκοπίων, «Mkd», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν πρέπει να υποστηριχθεί επειδή μειώνει τη στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με τα Βαλκάνια και προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη θέση του μοναδικού στρατηγικού εταίρου με τις βαλκανικές χώρες.

Η ΕΕ θα λάβει μέτρα για την ελαχιστοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, λένε διπλωματικές πηγές.

Αυτή η επιφύλαξη της διοίκησης των Βρυξελλών επισημαίνεται επίσης στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης των κρατών μελών της ΕΕ.

Τα ΜΜΕ της ΕΕ

Η ιταλική εφημερίδα Stampa αναφέρει ότι αυτή ήταν μια φυσιολογική αντίδραση στις καθυστερήσεις για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης αυτών των χωρών και στην αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στη νεφελώδη ευρωπαϊκή προοπτική.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation σημειώνει την απουσία του Κοσσυφοπεδίου, του οποίου ο «αριστερός εθνικιστής πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι λέει ότι θα προτιμούσε να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου».

Η βουλγαρική εφημερίδα Duma υπογραμμίζει ότι η «μίνι Σένγκεν» αναφέρεται στις Βρυξέλλες ως διαχωρισμός αυτονομίας, ο οποίος δημιουργεί ένα είδος βαλκανικής συμμαχίας αντί για ευρωπαϊκή συμμαχία.

«Η ΕΕ έχει αρχίσει να διασπάται στη Βουλγαρο-ρουμανική ΕΕ και τη Γερμανική Ενωση καθώς η Ομάδα του Βίσεγκραντ λειτουργεί ήδη δυτικά της Σερβίας …

»Η ΕΕ φαινόταν να είναι αιώνια, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι προσωρινή, όπως όλες οι άλλες μορφές συμμαχιών… », εκτιμά το σλοβενικό Dnevnik.

«Πολύ αδύναμη»

«Οι βαλκάνιοι ηγέτες (Ράμα, Ζάεφ και Βούτσιτς) έλαβαν το μήνυμα ότι θα πρέπει να περιμένουν την ΕΕ ενώ οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις προσπάθειές τους…

»Η πολιτική βούληση για διεύρυνση της ΕΕ είναι πολύ αδύναμη μεταξύ των ισχυρότερων μελών της, ειδικά τώρα που η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που συνέβαλε στις προσπάθειες για την ένταξη των Βαλκανίων, εγκαταλείπει την εξουσία», αναλύουν οι βρετανικοί Financial Times.

Πηγή: Mkd, echedoros

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024