Ράμα: Με τη δεκαετή πολιορκία της Τροίας παρομοίασε την ένταξη στην ΕΕ για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
«Η κατάκτηση της Τροίας πήρε χρόνια, κάπως έτσι εξελίσσεται και η πορεία των Βαλκανίων στους κόλπους της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Ράμα. «Η ΕΕ είναι μια προσομοίωση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ, «ουδείς κινείται», προσέθεσε μιλώντας στο συνέδριο του Economist
Δηκτικός εμφανίστηκε την Παρασκευή ο Έντι Ράμα για το γεγονός ότι έχει «παγώσει» η ενταξιακή διαδικασία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ λόγω του βουλγαρικού «βέτο» στα Σκόπια.
Περιμένοντας τον Γκοντό
Ο Αλβανός πρωθυπουργός παρομοίασε την κατάσταση των δύο βαλκανικών κρατών με τη δεκαετή πολιορκία της Τροίας, αλλά και το θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό».
«Η κατάκτηση της Τροίας πήρε χρόνια, κάπως έτσι εξελίσσεται και η πορεία των Βαλκανίων στους κόλπους της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Ράμα. «Η ΕΕ είναι μια προσομοίωση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ, «ουδείς κινείται», προσέθεσε μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Εστιάζοντας περισσότερο στη σημασία της ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας, είπε πως «είναι η πρώτη φορά ως έθνος που μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας, και όχι να επιλέξει κάποιος άλλος για μας».
Προέταξε πως «πρέπει να συνεχίσουμε και εν τω μεταξύ κάνουμε αυτό που πρέπει, να προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις, να κάνουμε όλα τα βήματα για να φτάσουμε στον στόχο». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε:
Το μοναδικό εργαλείο εκσυγχρονισμού
«Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι αυτό που μας εξασφαλίζει η διαδικασία ενσωμάτωσης είναι ένα μοναδικό εργαλείο εκσυγχρονισμού. Δεν μπορούμε να το επινοήσουμε εμείς αυτό. Αυτός ο εκσυγχρονισμός έχει να κάνει με την οικοδόμηση κρατών σε αυτή την περιφέρεια που λειτουργούν ως δημοκρατίες, που έχουν θεσμούς οι οποίοι υπερβαίνουν τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και κράτους που είναι ασφαλείς και σταθερές».
Παράλληλα, ο Έντι Ράμα υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ. «Τα Βαλκάνια βρίσκονται στη διαδικασία της ενσωμάτωσης πολλά χρόνια και θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε μέλος της Ευρώπης» ανέφερε συγκεκριμένα.
Κουραστικό να μένουμε στην αίθουσα αναμονής
Ωστόσο, είπε πως «είναι πολύ κουραστικό να προσπαθούμε ή να αποτρεπόμαστε ή να μένουμε στην αίθουσα αναμονής», υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές και δεν θέλουμε να ψάξουμε άλλες εναλλακτικές».
Αναφερόμενος ακόμα στην Ελλάδα, ο Έντι Ράμα τόνισε πως είναι σημαντικό που είναι παρούσα στην περιοχή και συνδράμει στην περιφερειακή συνεργασία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρίγη συγκίνησης στην απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Εθνική Πόλο (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]
- Το μυστικό πίσω από ένα από τα πιο διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια κρύβεται σε ένα μικρό ισπανικό μπαρ
- Ποιος (και τι) να συγκριθεί μαζί σας;
- Δύο συλλήψεις για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική – Αναζητείται 27χρονος
- O Αργυρόπουλος σκόραρε και σφράγισε το χρυσό, η τρομερή σκηνή με τον Σκουμπάκη (vid)
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
- Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο μετά το χρυσό στο World Cup
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)




















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442