Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρδίτσα – Προστασία από όψιμες προσβολές των βαμβακοφυτειών

Καρδίτσα – Προστασία από όψιμες προσβολές των βαμβακοφυτειών

Η χημική αποφύλλωση του βαμβακιού αποτελεί απαραίτητη επέμβαση διότι επιταχύνει την ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών.

Ικανοποιητική είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα των βαμβακοφυτειών στην Καρδίτσας, οι οποίες αυτή την εποχή βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας και του ανοίγματος των καρυδιών. Στις πιο πρώιμες φυτείες το ποσοστό ανοίγματος είναι στο 30-40% ενώ στις οψιμότερες βρισκόμαστε στο στάδιο ωρίμανσης και έναρξης ανοίγματος των καρυδιών.

Στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες, συνιστάται στους παραγωγούς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες, όπου η παρουσία τρυφερών βλαστικών οργάνων (χτένια, άνθη και νεαρά καρύδια) ευνοεί την δραστηριότητα του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Την τελευταία βδομάδα οι συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες ήταν χαμηλές. Ομοίως χαμηλές ήταν και οι συλλήψεις ακμαίων ρόδινου.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Η χημική αποφύλλωση του βαμβακιού αποτελεί απαραίτητη επέμβαση διότι επιταχύνει την ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών, διευκολύνει την συγκομιδή, διασφαλίζει την προστασία του συγκομιζόμενου βαμβακιού από την ποιοτική υποβάθμιση λόγω χρωματισμού των ινών και την παρουσία ξένων υλών και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης.

Προστατεύει την καλλιέργεια από όψιμες προσβολές εντόμων και παθογόνων και μειώνει τον πληθυσμό του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού την επόμενη άνοιξη.

Τόσο ο χρόνος εφαρμογής των αποφυλλωτικών στο βαμβάκι όσο και η εφαρμοζόμενη ποσότητα του αποφυλλωτικού είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της επέμβασης.

Τα αποφυλλωτικά πρέπει να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 60% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως μισοανοιγμένα καρύδια και «καραμελοποίησή» τους. Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αποφυλλωτικών απαιτούνται οι παρακάτω συνθήκες: 1) ευνοϊκές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας (μεγαλύτερες από 15-18 ο C ) για 4-5 ημέρες μετά την εφαρμογή 2) χαμηλή εδαφική υγρασία και 3) να επικρατεί ηλιοφάνεια. Αντίθετες καιρικές συνθήκες παρεμποδίζουν ή  καθυστερούν τη δράση τους.

Καθοριστικής σημασίας είναι και η εφαρμοζόμενη ποσότητα του αποφυλλωτικού. Μεγαλύτερη ποσότητα από την κανονική συνήθως ξηραίνει τα φύλλα και τα αφήνει κολλημένα στα φυτά με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος αφού υπάρχει κίνδυνος τριμμένα ξηρά φύλλα να αναμιχθούν με τις ίνες του βαμβακιού , ενώ αν είναι μικρότερη ποσότητα από την κανονική τότε τα φύλλα δεν πέφτουν. Η αποφύλλωση πρέπει να πραγματοποιείται 12-15 ημέρες περίπου πριν την συγκομιδή ώστε να δοθεί χρόνος να ωριμάσουν καλύτερα τα καρύδια και το ανοιγμένο βαμβάκι να μη μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο στις καιρικές επιδράσεις.

Στις όψιμες φυτείες μπορεί να γίνει εφαρμογή φυτορρυθμιστικών-ορμονικών σκευασμάτων για πρωΐμιση της παραγωγής όταν το ποσοστό ανοίγματος των καρυδιών είναι 25-40%.

Εφαρμογή αποφυλλωτικού στην μισή της κανονικής δοσολογίας , 1-2 βδομάδες πριν την κανονική εφαρμογή και όταν έχει ανοίξει το 20-30% των καρυδιών, συνιστάται όταν τα φυτά εξακολουθούν να έχουν πλούσιο και πράσινο φύλλωμα προκειμένου αυτό να αραιώσει και να διευκολυνθεί η ωρίμανση των καρυδιών της βάσης και η συνέχιση της ωρίμανσης των υπολοίπων. Στη συνέχεια ακολουθεί δεύτερος ψεκασμός, με δόση που θα εξαρτηθεί από το φύλλωμα που απέμεινε και αφού έχει ανοίξει το 60% των καρυδιών.

Για την αποτελεσματική δράση των αποφυλλωτικών είναι απαραίτητη η πολύ καλή διαβροχή του φυλλώματος με το ψεκαστικό διάλυμα.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024