Η 1η Σεπτεμβρίου 1939 είναι η ημέρα που ξεκινά μία από τις τραγικότερες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τα ναζιστικά στρατεύματα ξεκινούν για την πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου του ηγέτη της Γερμανίας, Αδόλφου Χίτλερ: την κατάκτηση του κόσμου και την καθολική επικράτηση της αρίας «κυρίαρχης φυλής».

Πρώτη πράξη του παγκόσμιου αυτού δράματος, η εισβολή του γερμανικού στρατού στην Πολωνία.

Ο παγκόσμιος Τύπος, συμπεριλαμβανομένων των «ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΝΕΩΝ», μεταδίδουν τις συνταρακτικές εξελίξεις.

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 1.9.1939, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Το πρώτο πυρ άνοιξε στην πόλη του Ντάντζιχ (σημερινό Γκντανσκ της Πολωνίας), βορειοδυτικά της Βαρσοβίας. Τα ξημερώματα 31ης Αυγούστου προς 1η Σεπτεμβρίου, οι Ναζί σκηνοθέτησαν μία δήθεν πολωνική επίθεση επί γερμανικού εδάφους δημιουργώντας την πρόφαση για μια βίαιη εισβολή στην Πολωνία.

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 1.9.1939, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Το Ντάντζιχ στο οποίο κατοικούσε μεγάλος αριθμός Γερμανών, αποτελούσε γερμανικό έδαφος από τις αρχές του 1800 ως τον τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 1.9.1939, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο Αδόλφος Χίτλερ εμφάνισε τον εαυτό του και την Γερμανία ως μη έχοντες άλλον τρόπο αντίδρασης παρά την εμπόλεμη σύγκρουση.

«Η αγάπη  μου προς την ειρήνη εξελήφθη προφανώς ως αδυναμία ή ακόμη ως δειλία. (…) Απεφάσισα λοιπόν να χρησιμοποιήσω έναντι της Πολωνίας την ίδιαν γλώσσαν την οποίαν χρησιμοποιεί και αυτή. Εάν η απόφασίς μου αυτή θίγη, κατά την άποψιν των Δυτικών Δυνάμεων, τα συμφέροντά των, λουπούμαι πολύ δι’ αυτό, αλλά δεν θα με κάμη να διστάσω ουδε εν δευτερόλεπτον. (…)

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 1.9.1939, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Χίτλερ κάνει ξεκάθαρο με ποιο σκεπτικό σκόπευε να πορευθεί.

»Δεν γνωρίζω την λέξιν «υποχώρησις». Η Γερμανία δεν θα γνωρίση διά δευτέραν φοράν Νοέμβριον του 1918. Εάν υπάρχουν Γερμανοί σκεπτόμενοι διαφορετικά δεν έχουν δικαίωμα να ζουν.

»Αναμένω από σας, κύριοι βουλευταί, να γίνετε οι φορείς του υψηλού εθνικού φρονήματος εις τας περιφερείας σας και όπου και αν ευρίσκεσθε. Σας καθιστώ υπευθύνους διά το φρόνημα αυτό.

»Δεν πρέπει να σημειωθεί ουδαμού λιποψυχία. Το καθήκον μας είνε προδιαγεγραμμένον. Θυσίαι. Αι Γερμανίδες θα εκτελέσουν το καθήκον των επίσης με πειθαρχίαν. Η θέλησίς μας είνε τόσον ισχυρά, ώστε ουδεμία στέρησις θα την κάμψη. Γερμανία «Ζιγκ-Χάιλ».

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 1.9.1939, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο κύβος ερρίφθη.  Η γερμανική εισβολή στην Πολωνία ενεργοποιεί την συνθήκη μεταξύ Αγγλίας και Πολωνίας και φέρνει τους Βρετανούς στο κατώφλι του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 1.9.1939, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Το Λονδίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς και ένα από τα πρώτα μέτρα είναι η προφύλαξη των παιδιών.

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 2.9.1939, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα διαρκέσει έξι χρόνια και θα αφήσει πίσω του πάνω από 70 εκατομμύρια νεκρούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr