Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία – Σκέψεις για απαγόρευση της K-Pop γιατί… προάγει την ομοφυλοφιλία

Τουρκία – Σκέψεις για απαγόρευση της K-Pop γιατί… προάγει την ομοφυλοφιλία

Γιατί άνοιξε πόλεμο η γειτονική μας χώρα στην κορεάτικη ποπ;

Δεν είναι κρυφό πως η τουρκική κυβέρνηση είναι περήφανα ομοφοβική – ούτε το ότι η δική της στάση σε πολλές περιπτώσεις απέχει χιλιόμετρα από τις πεποιθήσεις των νεότερων ιδίως πολιτών της. Η είδηση ότι η γειτονική μας χώρα φέρεται να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης ενός ολόκληρου μουσικού είδους, της K-Pop, προκειμένου να αποφύγει τον… ομοφυλοφιλικό κίνδυνο, απλώς επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τα παραπάνω.

Αναπαράγοντας μια κυβερνητικήγ ρητορική που δεν απέχει πολύ από εκείνη που έχει εκφράσει κατά καιρούς η καταδική μας, ελληνική (ακρο-)δεξιά, η Milliyet έγραφε στις 29 Αυγούστου:

«Το υπουργείο [οικογένειας και κοινωνικών υποθέσεων] εξετάζει κατηγορίες ότι η K-pop απομακρύνει τους νέους από τις παραδοσιακές αξίες και τους κάνει να απορρίπτουν την οικογένεια, ωθώντας τους σε έναν “άφυλο” τρόπο ζωής».


Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία ζητώντας τη βοήθειά τους στην καταπολέμηση βλαβερού διαδικτυακού περιεχομένου που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά της χώρας. Εκπρόσωπος μίας εξ αυτών, που μίλησε ανώνυμα στο Al-Monitor, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια εκ μέρους της κυβέρνησης, τα οποία μάλιστα αναμένεται να εφαρμοστούν στο «άμεσο μέλλον».

Αφορμή για τον πόλεμο που φέρεται να ανοίγει το υπουργείο κατά της K-Pop φαίνεται πως είναι η είδηση ότι δύο αδερφές και μια φίλη τους, επιχείρησαν να το σκάσουν από το σπίτι τους στις αρχές Αυγούστου, με κατεύθυνση τη… Νότια Κορέα. Η μητέρα τους ισχυρίστηκε ότι οι κόρες της είναι fan της κορεάτικης μουσικής και αυτή ήταν η αιτία για την απόφασή τους.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατομμύρια fans στην Τουρκία, τα τρία κορίτσια από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης που προσπάθησαν να το σκάσουν από το σπίτι για να πάνε στη Νότια Κορέα δεν αποτελεί γενική τάση, αλλά μια εξαίρεση. Ωστόσο, αποτέλεσε άλλη μια πρόκληση για τις συντηρητικές ομάδες που προσπαθούν να στιγματίσουν την K-Pop ως κίνημα που προωθεί τον ΛΟΑΤΚΙ+ τρόπο ζωής, μια άφυλη κοινωνία, αλλά και μια κοινωνία που ωθεί τους νέους στην αυτοκτονία και σε οτιδήποτε άλλο», σημειώνει στο Al-Monitor ο Αλπτέκιν Κέσκιν, ερευνητής με αντικείμενο την ρητορική κατά της K-Pop στην Τουρκία.

Οι BTS, η πλέον δημοφιλής μπάντα της K-Pop έχουν εκφραστεί στο παρελθόν κατά της ομοφοβίας.

Σε μια στήλη με τίτλο «Έρχεται ο στρατός των ομοφυλόφιλων», ο σχολιαστής της Yeni Akit, Αλί Οσμάν Αϊντίν κατηγόρησε το συγκρότημα ότι «μπορεί να υποδύονται τα καλά παιδιά που αγαπούν τα ζώα και τη φύση», αλλά στην πραγματικότητα «είναι μέρος ενός παγκόσμιου σχεδίου για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς φύλο». Αντίστοιχα, κανάλια και άλλα ΜΜΕ φίλα κείμενα προς την κυβέρνηση, υποστηρίζουν πως το ανδρόγυνο στυλ τους «δημιουργεί σύγχυση» σε «νέους ανθρώπους, η ταυτότητα φύλου των οποίων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαμόρφωση».


Όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, αλλά και σε πολλά ακόμη κράτη σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Τουρκία, η ομοφοβική ρητορική συχνά φορά τον μανδύα της προστασίας των νέων «από τον ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής».

Συχνά, τα πράγματα λαμβάνουν κωμικοτραγικές διαστάσεις, όπως για παράδειγμα στη διάρκεια του πρώτου lockdown, όταν ένωση δασκάλων κάλεσε τους μαθητές να δημιουργήσουν ζωγραφιές με ουράνια τόξα, που θα συμβόλιζαν την ελπίδα, και να τις κολλήσουν στα παράθυρα των σπιτιών τους.

Θορυβημένοι από τις υπόνοιες που θεωρούσαν ότι άφηνε το ουράνιο τόξο, που ως γνωστόν χρησιμοποιείται από τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες σε όλο τον κόσμο, το ίδιο το… Υπουργείο Παιδείας παρενέβη και σταμάτησε αυτή την καμπάνια.

Αντίστοιχα, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της χώρας, ασχολείται με την επιτήρηση του Netflix, προκειμένου να εντοπίζει ομοφυλόφιλους χαρακτήρες σε ταινίες και σειρές που παρακολουθούντα παιδιά και οι νέοι. Το Netflix σε πολλές περιπτώσεις έχει υποχωρήσει μπροστά σε αυτές τις πιέσεις, ακόμη και αποσύροντας ολόκληρες σειρές.


Η K-Pop ίσως γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική αν σκεφτεί κανείς ότι διαθέτει ευρύ κοινό και στα ισλαμικά σχολεία, μέσω των οποίων ο Ερντογάν φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια «ευσεβή γενιά».

Φυσικά, όπως τονίζει στο Al-Monitor η Εϊλίν Σενέρ, μια δημοσιογράφος που ασχολείται με την κορεάτικη κουλτούρα, το γεγονός ότι η Τουρκία του Ερντογάν κυνηγά την K-Pop για τους λάθος λόγους δεν σημαίνει ότι η ίδια η μουσική σκηνή έχει αποκλειστικά θετικές πτυχές. Είναι άλλωστε γνωστά τα εξαντλητικά ωράρια εξάσκησης των τραγουδιστών της, αλλά και τα συμβόλαια που υπογράφουν, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ορίζουν συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, με τους μάνατζέρ τους να ελέγχουν ακόμη και την προσωπική τους ζωή ή τη διατροφή τους. Τουλάχιστον επτά καλλιτέχνες της σκηνής έχουν αυτοκτονήσει στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024