
Μπλίνκεν – Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι θα αφήσουν τους Αμερικανούς να φύγουν μετά τις 31 Αυγούστου
Όταν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ρωτήθηκε για το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί η αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν, απάντησε ότι «εξετάζονται διάφορες επιλογές»
Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι θα αφήσουν να φύγουν οι Αμερικανοί και οι ευάλωτοι Αφγανοί που θα βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, από τους περίπου 6.000 Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον οι 4.500 έχουν απεγκλωβιστεί, μαζί με τις οικογένειές τους, από τα μέσα Αυγούστου. Απομένουν κατά συνέπεια περίπου 1.500 άνθρωποι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μπλίνκεν είπε ότι ορισμένοι Αμερικανοί εξετάζουν ακόμη αν θα φύγουν, ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.
Θα συνεχιστεί η προσπάθεια για όσο χρειαστεί
Ο υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν «κάθε διπλωματικό και οικονομικό μέσο» για να διασφαλίσουν ότι εκείνοι που θα θελήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου θα μπορέσουν να το πράξουν. Η προσπάθεια να βοηθηθούν εκείνοι που θα θέλουν να φύγουν θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Μπλίνκεν είπε ότι χώρες της περιοχής καταβάλουν ενεργά προσπάθειες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο ώστε να παραμείνει ανοιχτό. Όταν ρωτήθηκε εξάλλου αν θα παραμείνει σε λειτουργία η πρεσβεία των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, είπε ότι «εξετάζονται διάφορες επιλογές».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Καρυστιανού: Στόχος η αυτοδυναμία, καμία συνεργασία με συστημικό κόμμα – Πυρά εξαπολύει σε Μητσοτάκη και Τσίπρα
- «Ο Χάρπερ είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού για αντί-Σορτς»
- Οι λάτρεις της Ferrari αποφάσισαν – Κόλαφος η ετυμηγορία για το Luce
- Επεισόδια στην Αλβανία: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους τραυματίες – Διαμαρτύρονται για έργα σε προστατευόμενη παράκτια ζώνη
- Ελπιδοφόρος: Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την αδιαθεσία του
- «Είμαι έτοιμος να παίξω σε ένα άλλο πρωτάθλημα»: Ο Λεάο ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη Μίλαν (vid)



