Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλειστηριασμοί - Τι αλλάζει – Έως 35% μείωση στην τιμή εκκίνησης

Πλειστηριασμοί – Τι αλλάζει – Έως 35% μείωση στην τιμή εκκίνησης

Η διαβούλευση για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα διαρκέσει έως 2 Σεπτεμβρίου

Δύο σημαντικές αλλαγές στους πλειστηριασμούς φέρνει η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το κείμενο του νέου Κώδικα, που έχει δοθεί προς διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου, προβλέπει την αυτόματη μείωση της τιμής του ακινήτου μετά δύο άγονους πλειστηριασμούς, καθώς και την από κοινού διεκδίκηση ενός ακινήτου από πολλαπλούς αγοραστές.

Μειωμένη τιμή

Όσον αφορά τη μείωση της τιμής εκκίνησης φθάνει συνολικά έως 35% και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση θα συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, τα  οποία, υπό  την  προηγούμενη μορφή της διατάξεως, θα έπρεπε να διατάξουν αυτά τα ίδια τη μείωση της τιμής  πρώτης προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις κρατούσες συνθήκες  αγοράς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η νέα ρύθμιση αντιμετωπίζει το φαινόμενο ελλείψεως πλειοδοτών, γεγονός που οφείλεται συχνά στην υψηλή τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριαζομένου κινητού ή ακινήτου. Προβλέπεται, τότε, η σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εάν προηγηθούν δυο  ματαιώσεις του πλειστηριασμού. Και συγκεκριμένα του πλειστηριασμού που έχει οριστεί αρχικά, και του πλειστηριασμού, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε 40 ημέρες με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς.

Η έλλειψη πλειοδοτών υποδηλώνει ότι η τιμή πρώτης προσφοράς δεν είναι αντίστοιχη με τις υφιστάμενες συνθήκες αγοράς και ζήτησης και για τον λόγο αυτό, με σκοπό να διενεργηθεί τελικά ο πλειστηριασμός και να υπάρξει σημαντικό πλειοδοτικό ενδιαφέρον, σε συνθήκες αγοράς και υγιούς  ανταγωνισμού  καθιερώνεται η σε δύο στάδια περαιτέρω (αυτόματη) μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς.

Στο τρίτο  αυτό στάδιο διενέργειας του πλειστηριασμού (μετά τις δυο αρχικές ματαιώσεις) η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται αυτόματα κατά 20%. Εάν και πάλι δεν υπάρξει πλειοδοτικό ενδιαφέρον, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται κατά ένα επιπλέον 15%. Η ρύθμιση αυτή δεν θίγει τα δικαιώματα του καθ’ ού η εκτέλεση, ούτε και προδικάζει την τιμή στην οποία τελικά θα εκπλειστηριαστεί το πράγμα, αφού μέσω της διαδικασίας της πλειοδοσίας, σύμφωνα με το άρθρο 965 του ΚΠολΔ, και του υγιούς ανταγωνισμού,  που διαμορφώνεται υπό συνθήκες διαφάνειας, υπερθεματιστής θα αναδειχθεί όποιος υποβάλλει την υψηλότερη προσφορά.

Ο νέος Κώδικας αυξάνει επίσης από 5 σε 10 ημέρες την προθεσμία για την κατάθεση του πλειστηριάσματος.

Από κοινού διεκδίκηση

Σχετικά με τη δυνατότητα πλειοδοσίας από περισσότερους υποψήφιους, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου «η εκδήλωση ενδιαφέροντος από περισσότερους πλειοδότες (συνπλειοδοσία) γίνεται κατά τρόπο προσαρμοσμένο στον ηλεκτρονικό τρόπο διενέργειας του πλειστηριασμού, δηλαδή μέσω ειδικού πληρεξουσίου, το οποίο θα πρέπει να δηλώνει όποιος πλειοδότης θα εκπροσωπήσει τους υπόλοιπους. Για λόγους δικαιικής ασφάλειας, οι περισσότεροι πλειοδότες ενέχονται εις ολόκληρον για την καταβολή του πλειστηριάσματος, ανεξάρτητα από τη μεταξύ τους κατανομή και σχέση».

Ποιοι εξαιρούνται

Υπενθυμίζεται ότι από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται οι ευάλωτοι δανειολήπτες, καθώς και για έξι μήνες όσοι είναι πυρόπληκτοι. Προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους και να συναινέσουν στην απώλεια κυριότητας του ακινήτου τους, που θα περάσει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα δημιουργηθεί μέσα στο επόμενο έτος.

Πηγή ot.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024