Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Διεθνή συμμαχία για τον στόχο του Παρισιού προωθεί η Γερμανία

Κλιματική αλλαγή: Διεθνή συμμαχία για τον στόχο του Παρισιού προωθεί η Γερμανία

Η επίσημη ανακοίνωση του Όλαφ Σολτς αναμένεται την Τετάρτη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε στα βασικά σημεία για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας για το κλίμα, δείχνει έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA).

Στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία ανήκει στον σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς είναι να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και ταυτόχρονα να προστατεύσει τις οικονομίες των χωρών που θα υποχρεώσουν τις εταιρείες τους να συμμορφωθούν με νέους κανόνες. Όπως επιβεβαίωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, ο Σολτς θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για την ιδέα αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των ομοσπονδιακών υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διεθνές πλαίσιο για την προστασία των πρωτοπόρων της κλιματικής πολιτικής από τις συνέπειες στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

«Μια διεθνής συμμαχία για το κλίμα που βασίζεται σε μια συνεργασία εμπιστοσύνης – μια συνεταιριστική και ανοιχτή λέσχη για το κλίμα – μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση αυτού του διλήμματος. Εάν είναι αρκετά μεγάλη και εάν συμφωνηθούν κοινοί κανόνες, συμβατοί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια καταλυτική επίδραση» αναφέρει το έγγραφο.

Αναφέρει επίσης ότι «η συμμαχία για το κλίμα πρέπει να είναι μια συνεργασία των πιο φιλόδοξων χωρών στον κόσμο όσον αφορά στην πολιτική για το κλίμα». Ως σημαντικότεροι πιθανοί σύμμαχοι αναφέρονται ονομαστικά η Κίνα και οι ΗΠΑ, αλλά και σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της ΕΕ.

«Τα μέλη της κλιματικής συμμαχίας θα πρέπει να δεσμευτούν στον στόχο περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό, τον οποίο έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού» και να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050. Στην πορεία, θα πρέπει να θέσουν φιλόδοξους ενδιάμεσους στόχους».

»H συμμετοχή είναι βασικά ανοιχτή για όλες τις χώρες. Αφού ενημερωθεί το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο, προγραμματίζονται συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά με τη Γαλλία» αναφέρει το έγγραφο.

Ο Σολτς είχε ήδη προωθήσει την ιδέα στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βενετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / DPA

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024