Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προκαλούν Τσαβούσογλου και Ακάρ - Η θέση μας είναι η ίδια από το 1974 για δύο κράτη στην Κύπρο

Προκαλούν Τσαβούσογλου και Ακάρ – Η θέση μας είναι η ίδια από το 1974 για δύο κράτη στην Κύπρο

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα στην Κύπρο και ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προκλητικά υποστήριξε ότι η θέση τους είναι η ίδια όπως ήταν και το 1974.

Η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα στην Κύπρο δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικρίνοντας και πάλι τους Ελληνοκύπριους ότι δεν θέλουν να μοιραστούν τη διοίκηση και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους και γι’ αυτό δεν έχει βρεθεί λύση εδώ και χρόνια στο Κυπριακό.

«Δεν έχει κρυφή ατζέντα»

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Asia και στην ερώτηση «σε περίπτωση που αποτύχουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις υπάρχει ρίσκο η Τουρκία να προσαρτήσει τελεσίδικα την τδβκ – όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος – στα δικά της εδάφη;» ο τούρκος υπΕξ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα σε σχέση με την Κύπρο. Οπως και στο παρελθόν, θα είμαστε πάντα στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και της τδβκ στον δίκαιο σκοπό τους».

Για το Κυπριακό είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους την εξουσία και τον πλούτο και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις εδώ και χρόνια δεν οδήγησαν πουθενά.

«Με τον ίδιο τρόπο και χιλιάδες φορές να δοκιμάσεις δεν θα μπορέσεις ν’ αλλάξεις το αποτέλεσμα», ανέφερε, και επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα.

«Συνιδιοκτήτες»

«Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Η Κύπρος είναι και δική τους πατρίδα. Για να υπάρξει πρόοδος πρέπει αυτές οι απλές αρχές να γίνουν αποδεκτές», τόνισε.

Ωστόσο, συνέχισε, οι «Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες. Εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας, εδώ και 50 χρόνια δεν έγινε εφικτό να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός στο νησί».

Για τον κ. Τσαβούσογλου ο μόνος λογικός δρόμος για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό είναι μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Η χώρα του, πρόσθεσε, υποστήριζε από την αρχή μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο και συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους Τουρκοκύπριους στις διεθνείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον σκοπό αυτό. «Είμαστε εποικοδομητικοί, όμως ταυτοχρόνως θέλουμε να δούμε αποτελέσματα» είπε.

Κατά τον τούρκο υπΕξ, η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 κατέρρευσε και είναι εξαιτίας της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων που απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν το 2004.«Επέδειξαν την ίδια αδιαλλαξία και το 2017 στο Κραν Μοντάνα. Για τον λόγο αυτόν το μοντέλο της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας ούτε εφαρμόσιμο ούτε βιώσιμο είναι στην Κύπρο» εξήγησε.

«Δυο χωριστά κράτη»

Για την πρόταση Τατάρ περί δύο κρατών, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι είναι μια πρόταση λύσης που βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού και θα μπορούσε να έχει αμοιβαίο κέρδος και για τις δύο πλευρές:

«Υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν ένα μοντέλο σχέσης στη βάση της συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών».

Μαζί με αυτό, για να επιτύχει η οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η φυσική κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και το ίσο διεθνές καθεστώς τους, πρόσθεσε.

Αυτό είναι αναγκαίο, υποστήριξε, για να μην παραμείνει αβέβαιο το καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού σε περίπτωση μιας άλλης αποτυχίας.

Η προτεινόμενη λύση δύο κρατών θα καταστήσει εφικτή τη βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή, σύμφωνα με τον τούρκο υπΕξ. Το να τοποθετείται η ετικέτα του ‘αποτυχημένου’ σε αυτό το όραμα είναι η περιγραφή των πιθανών αποτυχιών, δήλωσε.

Οι αδιάλλακτοι Ελληνοκύπριοι…

Υπάρχει αναγκαιότητα για λύση δύο κυρίαρχων, ίσων και ανεξάρτητων κρατών αντί να αναλώνονται σε ανεπιτυχείς πρωτοβουλίες, που έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στη σημασία της αδιάλλακτης στάσης, όπως είπε, της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ακάρ συναντήθηκε με τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο περιθώριο της 15ης διεθνούς έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη, και συζήτησαν «διμερή» θέματα, τη συνεργασία μεταξύ τους, καθώς και θέματα περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας.

Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και το δίκαιο του ψευδοκράτους χρησιμοποιώντας, όπως πάντα, τα εγγυητικά της δικαιώματα, ο Ακάρ υποστήριξε ότι κανείς και με κανένα τρόπο δεν θα τα παραβιάσει αυτά και κατέληξε λέγοντας ότι η θέση τους είναι η ίδια όπως ήταν και το 1974.

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον

Δυο καλοί φίλοι που γράφουν ιστορία στο επί κοντώ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024