Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
MINI Strip: Βιωσιμότητα... δια της αφαίρεσης

MINI Strip: Βιωσιμότητα… δια της αφαίρεσης

Η ΜΙΝΙ και ο βρετανός σχεδιαστής Paul Smith δημιούργησαν μια one-off έκδοση με αφετηρία το MINI Electric και μια αφαιρετική λογική που βασίζεται στη διατήρηση των απαραίτητων και στα ανακυκλωμένα υλικά.

Η ΜΙΝΙ ένωσε τις δυνάμεις της με τον βρετανό σχεδιαστή μόδας Paul Smith, δημιουργώντας μια one-off στυλιστικά και περιβαλλοντικά ενσυνείδητη εκδοχή του Electric, που αξιοποιώντας βιώσιμα υλικά, φιλοδοξεί να προβάλλει ένα πιο ουδέτερο κλιματικά μοντέλο σε ό,τι αφορά την σχεδίαση και την κατασκευή αυτοκινήτων.

Η έκδοση φέρει την εύγλωττη ονομασία MINI Strip και όπως αυτή υπονοεί διαθέτει σχετικά περιορισμένο εξοπλισμό και ελάχιστα φινιρίσματα, περιορίζοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαδικασίας παραγωγής του.

Για την ακρίβεια, τα προστατευτικά πλαστικά δεν είναι βαμμένα ενώ και οι μεταλλικές επιφάνειες δεν φέρουν χρώμα παρά μόνο μία επίστρωση που αποσκοπεί στην αντισκωριακή προστασία. Επίσης το Strip διαθέτει ανασχεδιασμένα μπροστινό splitter και προβόλους πίσω τα οποία είναι προϊόντα τρισδιάστατης εκτύπωσης και αποτελούνται από ανακυκλωμένο πλαστικό. Επίσης  και έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο, με ορατές βίδες. που να καθίσταται εύκολη η αφαίρεση και η αντικατάστασή τους.

Φυσικά, το Mini Electric διαθέτει «κλειστή» γρίλια και αεροδυναμικά σχεδιασμένες ζάντες οι οποίες διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αμφότερα κατασκευάζονται από ελαφρύ υλικό Perspex, ενώ για τον περιορισμό του βάρους, η MINI έχει αντικαταστήσει το μέταλλο της οροφής με πανοραμική ηλιοροφή.

Αντιστοίχως λιτή είναι η προσέγγιση και στο εσωτερικό όπου κυριαρχεί το ορατό μέταλλο της κατασκευής που για λόγους ασφαλείας έχει καλυφθεί όπου απαιτείται από ανακυκλωμένο φελλό.

Την εικόνα συμπληρώνει ένα αρκετά πρωτόγονο τιμόνι από αλουμίνιο και επένδυση από ταινία καουτσούκ η οποία σε περίπτωση φθοράς αντικαθίσταται εύκολα.

Οι αερόσακοι στις πόρτες και στο τιμόνι καλύπτονται από ενός είδους ύφανσης αντί μαλακών πλαστικών ενώ οι χειρολαβές των θυρών κατασκευάζονται από σχοινί ορειβασίας. Οι κάτω επιφάνειες του ταμπλό κατασκευάζονται από ένα ενιαίο κομμάτι χυτού γυαλιού. Επίσης, την θέση του στρογγυλού infotainment καταλαμβάνει μια απλή θήκη που μπορεί να φιλοξενήσει το smartphone του οδηγού το οποίο μπορεί να εμφανίζει τις ζωτικές ενδείξεις μιας και για λόγους που έχουν κάνουν με την βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας η συγκεκριμένη έκδοση δεν διαθέτει πίνακα οργάνων.

Την ίδια σπαρτιατική προσέγγιση ακολουθούν και οι επενδύσεις οι οποίες σε αντίθεση με την συνήθη τακτική της ΜΙΝΙ είναι μονόχρωμες καθώς, τα μονόχρωμα υφάσματα ανακυκλώνονται ευκολότερα ενώ τα πατάκια αποτελούνται από ανακυκλωμένο καουτσούκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και σχεδιαστής μόδας, ο Paul Smith δεν είναι ξένος στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην ΜΙΝΙ καθώς έχει επιμεληθεί πολλές φορές ειδικές εκδόσεις του αρχέτυπου Μini. Παρ΄όλα αυτά είναι η πρώτη φορά που ο βρετανός σχεδιαστής καταπιάνεται με το νέο MINI, δηλώνοντας «ευγνώμων για την ευκαιρία» να επαναπροσεγγίσει το ΜΙΝΙ.

«Γνωρίζω και αγαπώ το κλασικό Mini. Νομίζω όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργήσαμε κάτι μοναδικό, με προοπτική για το μέλλον και με σεβασμό για το παρελθόν της ΜΙΝΙ. Νιώθω προνομιούχος που η ΜΙΝI μου έδειξε εμπιστοσύνη και μου έδωσε την ελευθερία να σκεφτώ πώς να προσεγγίσω το σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Νομίζω ότι μαζί, δημιουργήσαμε κάτι πραγματικά μοναδικό, με μια αφαιρετική λογική που διατηρεί τα βασικά».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024