Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σάρλοτ Μπέλλις - Η τολμηρή δημοσιογράφος που ρώτησε τους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών

Σάρλοτ Μπέλλις – Η τολμηρή δημοσιογράφος που ρώτησε τους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν το «παρών» έδωσαν μόνο τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι

Μόνο τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι τόλμησαν να παραστούν στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ακραίους Ισλαμιστές και την χωρίς αντίσταση είσοδό τους στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.

Το απόγευμα της Τρίτης η αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου ήταν κατάμεστη από δημοσιογράφους τοπικών και διεθνών μέσων.

Όλοι περίμεναν ανυπόμονα από τον πρωτοεμφανιζόμενο δια ζώσης εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, να μιλήσει.

Και ουσιαστικά, να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμων ερωτήσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και για το μέλλον του ταλαιπωρημένου λαού.

Πρώτη μίλησε  η 35χρονη δημοσιογράφος Σάρλοτ Μπέλλις, με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία, που ζει στην Καμπούλ και εργάζεται για το δίκτυο Al Jazeera.

Η Μπέλις δεν δίστασε να «στριμώξει» τον εκπρόσωπο Τύπου των Ταλιμπάν.

Συγκεκριμένα, του υπέβαλε μια ερώτηση σχετικά με την μοίρα των γυναικών στην χώρα από δω και πέρα.

«Θα ήθελα να ρωτήσω για τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των κοριτσιών, αν οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται και αν τα κορίτσια θα έχουν ακόμα το δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο.

Τι διαβεβαιώσεις δίνετε εσείς στις γυναίκες και στα νεαρά κορίτσια ότι τα δικαιώματά τους θα προστατευτούν;», ρώτησε η δημοσιογράφος τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Ό, τι δικαίωμα επιτρέπει η Σαρία

Ο Μουτζαχίντ τόνισε και στην ίδια, αλλά και αργότερα σε άλλους δημοσιογράφους που έθεσαν παρόμοια ερωτήματα, πως «το ισλαμικό εμιράτο θα δώσει στις γυναίκες δικαιώματα υπό το πρίσμα του νόμου της Σαρία».

«Οι γυναίκες θα έχουν όλα τα δικαιώματα. Είτε αυτά αφορούν την εργασία ή άλλες δραστηριότητες επειδή οι γυναίκες είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Εγγυόμαστε όλα τα δικαιώματά τους εντός των ορίων του Ισλάμ»

Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου των Ταλιμπάν, ο οποίος μίλησε στη μητρική του γλώσσα και είχε στο πλευρό του μεταφραστή αγγλικών.

Τρεις γυναίκες στην συνέντευξη Τύπου

Η ερώτηση της Μπέλις είναι ερώτηση που θα ήθελαν να κάνουν πολλές Αφγανές, που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν φοβούνται πως η ζωή τους δεν θα είναι πια η ίδια.

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera είχε καλύψει με μαντίλα το κεφάλι ενώ οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει αν θα επιβάλλουν την μπούργκα ή αν η μαντίλα αρκεί.

Καθώς ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Μπέλις ήταν η μόνη γυναίκα δημοσιογράφος που τόλμησε να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν, η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει στο Twitter:

«Για την ακρίβεια δεν υπήρχε μόνο έγκριση για μία γυναίκα δημοσιογράφο.

Όλοι οι δημοσιογράφοι ήταν προσκεκλημένοι στην συνέντευξη Τύπου – άνδρες και γυναίκες. Υπήρχαν, επίσης, δύο γυναίκες δημοσιογράφοι από το Αφγανιστάν – γυναίκες πολύ πιο θαρραλέες από εμένα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024