Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Τι σημαίνει η Σαρία για τις γυναίκες

Αφγανιστάν – Τι σημαίνει η Σαρία για τις γυναίκες

Οι Ταλιμπάν είναι Ουαχαβίτες και είναι αυστηροί με τη τήρηση της Σαρία, δηλώνει στο in.gr o ισλαμολόγος Ευάγγελος Βενέτης

Οι ελευθερίες των γυναικών στο πλαίσιο της Σαρία είναι ανελευθερίες για το Δυτικό Πολιτισμό και νομικό πλαίσιο.

Όπως ανακοίνωσαν χθες στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών αλλά «στο πλαίσιο του Ισλαμικού Νόμου» και ότι θα τους επιτραπεί να εργάζονται και να σπουδάζουν. «Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της Σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα όμως, με τον ειδικό σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής κ. Ευάγγελο Βενέτη, «η Σαρία επιτρέπει στις γυναίκες να κινούνται στη σφαίρα του οίκου και της εργασίας φορώντας ειδικό ένδυμα και κατά βάση μπούργκα». Όπως εξηγεί στο in.gr, οι Ταλιμπάν είναι Ουχαβίτες και αυστηρά συντηρητικοί.

«Θα είναι πρωτοτυπία να αλλάξουν στάση» εκτιμά.

Οι Ουαχαβίτες αποτελούν ένα πολιτικο-θρησκευτικό παρακλάδι του σουνιτισμού, το πιο αντιδραστικό και πουριτανικό και έχουν έδρα τη Σαουδική Αραβία. Οι Ουαχαβίτες θέλουν να «αποκαθάρουν» το Ισλάμ από οτιδήποτε θεωρούν οι ίδιοι ότι παρεκκλίνει από τα ιερά κείμενα.

Ίσως στις πόλεις να υπάρχει μια ελαστικότητα και να φορούν νιγάμπ, ή το παραδοσιακό τσαντόρ, θεωρεί, αλλά είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός καθώς πιστεύει πως δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί μια κεντρική πολιτική για όλο το Αφγανιστάν αφού ο ιμάμης κάθε περιοχής μπορεί να βγάζει τις δικές του αποφάσεις.

Επίσης, όπως τονίζει, ο κ. Βενέτης, το Ισλάμ ως θρησκεία επιτρέπει στις γυναίκες να μορφώνονται αλλά εκτιμά ότι οι υποσχέσεις δεν θα υλοποιηθούν αφού πάλι θα εναπόκειται στον κάθε ιμάμη να αποφασίσει.

Έτσι, ο μεσαίωνας για τις γυναίκες μπορεί να επιστρέψει. Άλλωστε, όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, απάντησε: «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς».

Αυτοί οι κανόνες είναι που θα αποσαφηνίσουν το πλαίσιο που θα κινούνται οι γυναίκες. Και θα φανεί συν τω χρόνω εάν θα εφαρμοστούν συνολικά ή θα υπάρχουν γυναικεία δικαιώματα, με βάση τη Σαρία, δυο ταχυτήτων. Στα βουνά και στις πόλεις.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024