Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Τρίτη

Αφγανιστάν – Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Τρίτη

Θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, οι 27 υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση στην ασιατική χώρα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή μετά την εγκαθίδρυση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Όπως ενημέρωσε μέσω Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ, αύριο Τρίτη 17 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις στην Καμπούλ.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και μετά από επαφές με εταίρους τις τελευταίες ημέρες και ώρες, αποφάσισα να συγκαλέσω έναν έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο το απόγευμα για μια πρώτη αξιολόγηση», σημειώνει ο κ. Μπορέλ και παράλληλα τονίζει ότι «διακυβεύεται η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών του Αφγανιστάν αλλά και η διεθνής ασφάλεια».

Η σύσκεψη θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά»

Την ίδια ώρα, η διεθνής  κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Ειδικότερα, η κοινή δήλωση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης αναφέρει:

«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη – και οφείλουν να λογοδοτήσουν – για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένοι πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία. Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024