Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μενδώνη σε Βρετανικό Μουσείο - «Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Επικίνδυνες οι συνθήκες φύλαξης»

Μενδώνη σε Βρετανικό Μουσείο – «Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Επικίνδυνες οι συνθήκες φύλαξης»

Η υπουργός κάνει λόγο για «προσβλητικές κι επικίνδυνες συνθήκες» σημειώνοντας ότι τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στα όσα αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο σχετικά με τις συνθήκες φύλαξης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η υπουργός κάνει λόγο για «προσβλητικές κι επικίνδυνες συνθήκες» σημειώνοντας ότι τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους.

Θέτει, δε, και πάλι το αίτημα της επιστροφής τους στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι το βρετανικό περιοδικό «The Art Newspaper», σε δημοσίευμα με τίτλο «Βρέχει ξανά στην πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου για τον Παρθενώνα;», σχολίασε τις κακές συνθήκες όπου φυλάσσονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρουσιάζοντας και σχετικές φωτογραφίες.

Απαντώντας στην ΕΡΤ, το Βρετανικό Μουσείο απέδωσε στην πανδημία το κλείσιμο των «ελληνικών αιθουσών» σημειώνοντας ότι έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα εργασιών συντήρησης σε αυτές τις γκαλερί. Παράλληλα, με αυτές τις βασικές επισκευές, υποστήριξε ότι αναπτύσσει ένα στρατηγικό masterplan για τη μεταμόρφωση του Μουσείου στο μέλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Μενδώνη:

«Για δεκαετίες, το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα.

Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του  Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Ελγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί.

Σήμερα, οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ΄ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους.

Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο».

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024