Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από τη Γη στο Φεγγάρι

Από τη Γη στο Φεγγάρι

Τα όνειρα για επιτεύγματα γνωριμίας του άγνωστου Διαστήματος συμπυκνώθηκαν σε μπροσούρες διαστημικής κρουαζιέρας εγωπαθών ατόμων με εμμονή στις ατομικές επιδόσεις.

«De la Terre à la Lune»: Το 1865 ο Ιούλιος Βερν γράφει ένα από τα πρώτα του έργα επιστημονικής φαντασίας. To «Από τη Γη στη Σελήνη» είναι ένα μυθιστόρημα προσμονής.

Διηγείται με χιούμορ και φαντασία την ιστορία του προέδρου του συλλόγου βετεράνων του Αμερικανικού Εμφυλίου, του Μπαρμπικέιν, και την απόφασή του να κατασκευάσει ένα τεράστιο κανόνι, την «Κολομπιάδα», και να εκτοξεύσει με αυτό ένα βλήμα ως τη Σελήνη.

Στο τέλος του μυθιστορήματος (με την παρέμβαση του Μισέλ Αρντάν, τολμηρού γάλλου εξερευνητή) εκτοξεύονται μέσα στο βλήμα και τρεις άνθρωποι: ο Μπαρμπικέιν, ο Αρντάν και ο πλοίαρχος Νίκολ.

Ο Βερν δεν ήταν ο πρώτος που ονειρεύτηκε το ταξίδι προς το φεγγάρι. Είχε προηγηθεί ο Γιοχάνες Κέπλερ γράφοντας το 1608 στα λατινικά το «Somnium».

Στην αφήγησή του, ένα αγόρι από την Ισλανδία και η μάγισσα μάνα του μαθαίνουν για ένα νησί με το όνομα Λεβάνια (η Σελήνη) από έναν δαίμονα. Το «Somnium» παρουσιάζει μια λεπτομερή ευφάνταστη περιγραφή του πώς μπορεί να φαίνεται η Γη όταν τη βλέπουμε από τη Σελήνη.

Ωστόσο η ιστορία του Βερν η οποία περιστρέφεται γύρω από τον σχεδιασμό μιας αποστολής στο φεγγάρι είναι η προαναγγελία των διαστημικών αποστολών που θα ξεκινήσουν σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημοσίευση του τόμου.

Και το 1902 ο Ζορζ Μελιέ, ήδη εμπνευσμένος από το μυθιστόρημα του Βερν, δημιουργεί την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, «Ταξίδι στη Σελήνη».

Για να ακολουθήσουν πολυάριθμα ουτοπικά οράματα που οδήγησαν την επιστημονική έρευνα προς την τεχνολογία του Διαστήματος και σε μια εποχή μέσα στην οποία πρωταγωνιστούσε η ανθρωπότητα, με ήρωες τους μηχανικούς και τους τεχνολόγους.

Ωστόσο σήμερα η συζήτηση για την εξερεύνηση του Διαστήματος κατέπεσε στο εξατομικευμένο lifestyle μιας τριάδας που ανακηρύχθηκαν τουρίστες του Διαστήματος.

Όσο για τα όνειρα για επιτεύγματα γνωριμίας του άγνωστου Διαστήματος συμπυκνώθηκαν σε μπροσούρες διαστημικής κρουαζιέρας εγωπαθών ατόμων με εμμονή στις ατομικές επιδόσεις.

Κοινώς το Διάστημα ανήκει σε #όποιον_έχει_μεγαλύτερη_τσέπη και #μωροφιλόδοξη_επιθυμία. Τι ειρωνεία να αντικρίζουν καπνούς και αποκαΐδια ως συγκλονιστική θέα της Γης από το Διάστημα. #not…

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024