Ο Δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοτζιάς έκανε έκκληση να σταλούν περισσότερα εναέρια μέσα στην Εύβοια.

Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται με τους κατοίκους και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης να ζητούν περισσότερα εναέρια μέσα για την κατάσβεσή της. Ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς έκανε νέα τέτοια έκκληση.

«Είναι ό, τι πιο δύσκολο έχω αντιμετωπίσει στα δεκαπέντε χρόνια της αυτοδιοικητικής διαδρομής. Είναι μια δασική πυρκαγιά η οποία θα μείνει στην ιστορία ίσως ως η χειρότερη του αιώνα και θα είναι εμβληματική για τα δεδομένα της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο», ο κ. Κοτζιάς μετέφερε τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια. «Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πέρασε τα σύνορα του δήμου μας η πυρκαγιά παρά τις προσπάθειες που κάναμε να διανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες. Είχαμε ανέμους νότιους, με πολύ μεγάλη ένταση, η οποία έστειλε τη φωτιά στο δημοτικό διαμέρισμα της Κοκκινομηλιάς. Πέρασε η φωτιά μέσα από το χωριό. Εκκενώθηκε το χωριό έγκαιρα. Έφυγα τελευταίος από το χωρίο μαζί με τους ηλικιωμένους που δύσκολα εγκατέλειψαν την εστία τους. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Πρέπει να κάποιος να σβήσει αυτή τη φωτιά. Ζητούμε εναέρια μέσα».

Φωτιά στην Εύβοια: Τρία τα μέτωπα

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού περιγράφοντας πώς κινείται η φωτιά στην περιοχή είπε ότι υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα: από τη μονή του Οσίου Δαυίδ προς την Κοκκινομηλιά, από τη μονή του Οσίου Δαυίδ προς την Κερασιά και τον Κρυονερίτη και το τρίτο μέτωπο, αυτό που ήρθε στην Ιστιαία από την Αγία Άννα με κατεύθυνση προς Ψαροπούλι και Βασιλικά.

«Όλα τα νότια σύνορά μας με τον όμορο δήμο είναι ένα μεγάλο μέτωπο. Νομίζω ότι θα καταλήξει απέναντι από το Πήλιο. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για εναέρια μέσα. Υπάρχουν εθελοντές που δεν εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Έμειναν για να σώσουν τα χωριά τους. Δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα να σώσουν τα σπίτια τους. Όπως λένε οι ίδιοι, “αν χάσω το σπίτι μου δεν μπορώ να το ξαναφτιάξω”. Είναι άνθρωποι που ζούνε από το δάσος. Ζητούν βοήθεια για εναέρια μέσα».

Δείτε τον χάρτη της περιοχής

Έχουν καεί σπίτια

Εξηγώντας τη διαδικασία της εκκένωσης που ακολούθησαν στα χωριά, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι από τις 12.30, τη νύχτα και με απόσταση μισής ώρας για να μην υπάρξει συνωστισμός στους δρόμους. Πρωτεύει η ανθρώπινη ζωή. Κινδυνεύουν περιουσίες. Έχουν καεί σπίτια στην Κοκκινομηλιά, στον Κρυονερίτη. Δίνουμε μάχη στις Μηλιές. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη».

Να επισημάνουμε ότι στην περιοχή ανάμεσα σε Αγία Άννα, Σκεπαστή και Κεράμεια βρίσκεται το περίφημο φαράγγι του Νηλέα, περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, με επιβλητικές ορθοπλαγιές, γραφικές λιμνούλες και τρεχούμενα νερά του ποταμού Νηλέα (Αράπη).

Δείτε ρεπορτάζ του MEGA

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr