Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Εύβοια - 631 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από παραλίες - Εκκενώνονται κι άλλα χωριά

Φωτιά στην Εύβοια – 631 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από παραλίες – Εκκενώνονται κι άλλα χωριά

Το βράδυ κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα γης ενώ πάνω από 300 σπίτια έγιναν στάχτη

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Εύβοια, αφανίζοντας στο πέρασμά της, σπίτια, περιουσίες και δάση.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Μάχη να μην φτάσει η φωτιά στο Μαντούδι

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η Στροφυλιά, με την Αστυνομία να χτυπάει τις πόρτες στους κατοίκους που μέσα σε ελάχιστα λεπτά έπρεπε να μαζέψουν τα βασικά τους αντικείμενα και να απομακρυνθούν.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό.

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  γύρω από το χωριό Φαράκλα.

Στην περιοχή επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εκατοντάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Κοτσικιάς στο βορειοδυτικό τμήμα όπως επίσης και λίγο βορειότερα στο Ψαροπούλι, ενώ η μοναδική διέξοδος πλέον είναι προς το Πευκί και την Ιστιαία αφού από τη Αγία ‘Αννα έως το Ψαροπούλι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχουν μέτωπα φωτιάς και πεσμένοι κορμοί δέντρων τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν πυροσβέστες και εθελοντές

Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

Πάνω από 3οο σπίστια έγιναν στάχτη – Κάηκε όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» απηύθυνε δραμάτική έκκληση για βοήθεια καταγγέλοντας ανυπαρξία σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Το βράδυ κάηκαν 100χιλιάδες στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση», ανέφερε ο κ. Τσαπουρνιώτης και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα τη χειρότερη στην Ιστορία του δήμου του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου έχει καεί.

«Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο έγινε το 1977. Σήμερα είναι χειρότερα και από τότε», σημείωσε καταγγέλοντας την ανυπαρξία βοήθειας.

«Η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα»

«Ο κόσμος ο απλός πολεμούσε όλη τη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του, μάταια. Η μάχη ήταν άνιση, η φωτιά έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της. Το βράδυ ζήσαμε έναν εφιάλτη ζωντανό. Να βλέπεις ανθρώπους κρεμασμένους πάνω στις στέγιες και το σπίτι να φλέγεται και να μην κατεβαίνουν κάτω.

Μιλάμε για πάνω από 100-110 χιλιάδες στρέμματα. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των  προηγούμενων ημερών είναι 200 χιλιάδες στρέμματα. Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, θα καούν και άνθρωποι.

Οι άνθρωποι δεν φεύγουν. Φεύγουν οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι, και οι υπόλοιποι μένουν εκεί, στο μέτωπο. Οι άνθρωποι ήταν μαζί μας και στην Κεράμια, και στην Αγία Άννα. Οι άνθρωποι πάλευαν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούσαν», συγκλόνισε.

«Δεν έχει γίνει σωστή αντιμετώπιση. Τι να πιάσουμε 100 χιλιόμετρα περίμετρο φωτιά; Η φωτιά δεν έχει σταματημό, αν δεν συνδράμουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις Θα καεί όλο το νησί. Θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία. Ήδη το 1/3 του νησιού έχει καεί.», τόνισε.

Απεγκλωβίστηκαν 631  άνθρωποι από τις παραλίες

Το Λιμενικό Σώμα έχει προχωρήσει από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι αυτή την ώρα, στον απεγκλωβισμό 631 ανθρώπων από τις παραλίες. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πλωτά μέσα έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να παραλάβουν και τους τελευταίους κατοίκους που δεν είχαν εγκαταλείψει το απόγευμα τον παραθαλάσσιο οικισμό.

Σύμφωνα με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι κάτοικοι ανάμεσα τους και υπερήλικοι, πήραν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα και μεταφέρθηκαν με δεκάδες βάρκες ιδιωτών και καΐκια που έσπευσαν στην περιοχή.

«Είναι μια επιχείρηση που έχει ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα και είναι ακόμα σε εξέλιξη» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας, στο MEGA, προσθέτοντας πως «Έχουμε σκάφη κοντά στην παραλία για να μην χάνουμε χρόνο».

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Συγκλονιστική μαρτυρία – Καίγονται Κοτσικιά Αχλάδι Αγία Άννα

Την ίδια ώρα συγκλονίζει, κάτοικος της Κοτσικιάς, Βορείου Ευβοίας, που βλέπει το σπίτι του να καίγεται: «Είναι πολύ κακή ημέρα. Η Κοτσικιά κάηκε ολοσχερώς. Φύγαμε τελευταία στιγμή μέσα από χωματόδρομο, που αυτή την στιγμή είναι παρανάλωμα του πυρός. Αυτή την στιγμή έχουν καεί τα πάντα σε Κοτσικιά, Αχλάδι και Αγία Άννα. Όλα αυτά κάηκαν μέσα σε τρεις ώρες. Έχουν καεί τα πάντα. Αυτή την στιγμή καίγονται δέκα σπίτια στην παραλία του Κοτσικιά καίγονται 10 σπίτια. Δεν έχει πετάξει τίποτα και καίγονται τα πάντα. Δεν υπήρξε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Η γραμμή που καίγεται ξεπερνά τα 40 χλμ. και δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. H φωτιά έχει περικυκλώσει την Κοτσικιά. Αυτή την στιγμή είναι στη θάλασσα 150 άτομα και κολυμπάνε μέσα στο νερό. Καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Η άγρια ομορφιά της Βόρειας Εύβοιας τελείωσε αυτή την στιγμή. Αυτή την στιγμή καίγεται το σπίτι μου», είπε στην ΕΡΤ.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024