Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει στις 22:30 το συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας όπου θα τεθεί επί τάπητος το επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού η Αττική – Πυριτιδαποθήκη η χώρα

Νωρίτερα σε ένα δραματικό διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και είναι ανέφικτη η ταυτόχρονη επίτευξη της προστασίας των περιουσιών και του περιβάλλοντος και των υποδομών, καθώς οι τρεις φωτιές σε Αττική, Ηλεία και Εύβοια είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης.

«Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι λόγω του καύσωνα η χώρα ολόκληρη είναι πυριτιδαποθήκη.

«Με την Πολιτική Προστασία έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

»Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται.

Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση του σχεδίου έκτακτης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν ανακοινωθεί μέτρα όπως, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Με νέο μήνυμα από το 112 πριν από λίγα λεπτά αναφέρεται ότι υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες μέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς».

Υπενθυμίζεται δε, ο κίνδυνος μπλακ άουτ είναι υπαρκτός. Ο ΑΔΜΗΕ έχει πρειδοποιήσει για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στην Αττική καθώς έχουν τεθεί δύο κυκλώματα εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς που καίει ανεξέλεγκτα στην Αττική.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο