Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόδος - Αναζωπύρωση στην περιοχή Καλαμώνας

Ρόδος – Αναζωπύρωση στην περιοχή Καλαμώνας

Η αναζωπύρωση εκδηλώθηκε στην περιοχή «Μπεβεράνο», στον Καλαμώνα.

Αναζωπύρωση εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα σε ένα από τα σημεία όπου είχε αναπτυχθεί η πυρκαγιά στη Ρόδο τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναζωπύρωση εκδηλώθηκε στην περιοχή «Μπεβεράνο», στον Καλαμώνα.

Ήδη ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο καταβάλλοντας προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά χωρίς να πάρει άλλες διαστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πέμπτη ημέρα σήμερα όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και οι εθελοντές εξακολουθούν να βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία.

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από το πέρασμα της πυρκαγιάς

Μία από τις δυσκολότερες περιπτώσεις πυρκαγιών που έχουν αντιμετωπιστεί τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, για τον περιορισμό της οποίας χρειάστηκε συντονισμένη προσπάθεια από ξηράς και αέρος, καθώς οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες (παρατεταμένη ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες κ.α.) σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους δυσχέραιναν το έργο της δασοπυρόσβεσης.

Ακριβής υπολογισμός καμένης γης, σαφέστατα δεν έχει γίνει ακόμη, ωστόσο εκτιμάται βάσει των πρώτων υπολογισμών ότι φθάνει τα 10.000 στρέμματα αρκετά εκ των οποίων είναι δάσος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια και της χθεσινής ημέρας, οι προσπάθειες συνεχίστηκαν το ίδιο αμείωτες, όπως και τις προηγούμενες, ενώ με το πρώτο φως νωρίς το πρωί, το ελικόπτερο ξεκίνησε ρίψεις νερού στην ευρύτερη περιοχή του «Κερωνιάτη» στα Μαριστά.

Ερευνώνται τα αίτια

Υπό διερεύνηση βρίσκονται όλα τα στοιχεία που αφορούν τη φωτιά προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που την προκάλεσαν. Απαντήσεις στο θέμα αυτό πρόκειται να δώσει το έμπειρο προσωπικό του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου το οποίο διεξάγει και τις σχετικές έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ροδιακής, ήδη οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους ευρήματα από το σημείο που φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής 1ης Αυγούστου αλλά και από άλλα σημεία, τα οποία και θα αξιολογηθούν αναλόγως.

Αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν

Σίγουρα το θετικό σε μία τέτοια σοβαρή πυρκαγιά είναι το ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Ωστόσο είναι γεγονός ότι η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη αλλά και ότι αρκετοί συμπολίτες μας υπέστησαν σημαντική ζημιά από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Για τον λόγο αυτό και ο  Δήμαρχος Ρόδου με ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Καλλιθέας και Πεταλούδων των οποίων τα νοικοκυριά επλήγησαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 1η Αυγούστου 2021, ότι στα δημοτικά καταστήματα όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και στα ΚΕΠ όλης της επικράτειας  μπορούν να συμπληρώσουν:

• Αιτήσεις Χορήγησης Επιδόματος  για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής εφόσον έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους

• Αιτήσεις Χορήγησης Επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών εφόσον έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους.

Μετά την κατάθεση της σχετικής αίτησης, ειδική Επιτροπή του Δήμου θα διενεργήσει αυτοψία στις πληγείσες κατοικίες και θα εκτιμήσει το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται σχετική νομοθεσία (ΚΥΑ 33862 – ΦΕΚ Β 1699/16.5.2019).

Οι αιτήσεις κατατίθενται σύμφωνα με την προβλεπόμενη προθεσμία έως και έναν (1) μήνα από την εκδήλωση της θεομηνίας, δηλ. έως τις 31 Αυγούστου 2021.

Η χορήγηση των επιδομάτων γίνεται όπως ορίζει η νομοθεσία ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, όπως αυτό αποδεικνύεται από τα σχετικά φορολογικά δικαιολογητικά και πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής πίστωσης του Υπουργού Εσωτερικών προς τον Δήμο Ρόδου.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024