Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεσσηνιακή Μάνη: Το πολυπρόσωπο στολίδι της Πελοποννήσου

Μεσσηνιακή Μάνη: Το πολυπρόσωπο στολίδι της Πελοποννήσου

5+1 τοποθεσίες που θα τη μετατρέψουν στον αγαπημένο σας προορισμό

Πετρόκτιστα, αυστηρά σπίτια εποπτεύουν τρυφερούς, κατάφυτους κόλπους. Τεράστια δέντρα φτάνουν σχεδόν μέχρι το κύμα. Άγρια βράχια εναλλάσσονται με μαλακά κατάλευκα βότσαλα κι εκείνα με τη σειρά τους με ψιλή, χρυσαφένια άμμο.

Από άκρη σε άκρη της Μεσσηνιακής (ή «Αποσκίερης») Μάνης, κάποια λεπτομέρεια περιμένει να κλέψει το βλέμμα σου. Και είναι πιθανό φεύγοντας να της αφήσεις λίγη από την καρδιά σου.

Προστατευμένη από τη σκιά των βουνών, η Μεσσηνιακή Μάνη ασφυκτιά από βλάστηση, σε απόλυτη αντίθεση με τους γυμνούς βράχους της λακωνικής πλευράς και σε κάθε της παραλία και πλαγιά, μικρές εσοχές και μεγάλα σπήλαια ξυπνούν μια πηγαία ανάγκη για εξερεύνηση. Μην ξαφνιαστείτε αν πιάσετε τον εαυτό σας να κολυμπά ώρες ολόκληρες για να προσεγγίσει την επόμενη ενδιαφέρουσα οπή των βράχων.

Τα μυστικά της είναι πολλά για να μπορέσει να τα χωρέσει κανείς σε ένα κείμενο. Μπορείτε, όμως, πάντα να ξεκινήσετε από τα παρακάτω μοναδικά σημεία:

Καρδαμύλη


Η κομψή Καρδαμύλη και με την ήπια τουριστική ανάπτυξη και το ονειρεμένο λιμανάκι της είναι ιδανικός προορισμός για απογευματινές και βραδινές βόλτες. Παιδιά παίζουν ελεύθερα απολαμβάνοντας ένα αυθεντικό ελληνικό καλοκαίρι, ταβερνάκια με λαχταριστό φαγητό γεμίζουν από παρέες και η αίσθηση της χαλάρωσης επικρατεί. Λίγα μέτρα επάνω από τον δρόμο θα βρείτε την Παλαιά Καρδαμύλη που σίγουρα αξίζει έναν περίπατο.

Καλαμίτσι


Κυπαρίσσια πλάι στο κύμα κάνουν με τις λιγνές φιγούρες τους αυτή τη βοτσαλωτή παραλία να μοιάζει εξωπραγματική. Σμαραγδένια και μπλε νερά, πράσινο – πολύ, πολύ πράσινο – και κατάλευκες στρογγυλές πέτρες καλωσορίζουν το βλέμμα. Δεν είναι τυχαίο που πλάι στην παραλία επέλεξε να χτίσει το (επίσης πανέμορφο) σπίτι του και ο Άγγλος φιλέλληνας, συγγραφέας και μεταφραστής Πάτρικ Λη Φέρμορ, που είχε πολεμήσει ως «Μιχάλης» στην Αντίσταση της Κρήτης.

Φονέας


Είναι αδύνατον να κολυμπήσεις στα νερά του Φονέα και να μην τον ερωτευτείς. Ένας τεράστιος βράχος σπάει στα δύο την σχετικά μεγάλη παραλία με τα τεράστια άσπρα βότσαλα, αλλάζοντας και τις αποχρώσεις των νερών της. Στη βάση του βράχου, τα κύματα έχουν σκάψει έναν μαγικό διάδρομο, που βάφεται ολόκληρος τιρκουάζ από τα πεντακάθαρα νερά, ενώ σε όλο το μήκος της βραχώδους ακτής, μικροσκοπικές σπηλιές ξεπροβάλλουν ξαφνικά. Τα νερά βαθαίνουν απότομα, κι αν παρασυρθείτε πολύ από την εξερεύνηση δεν αποκλείεται να τα δείτε ξαφνικά να γίνονται πετρόλ.

Λίγα μέτρα πίσω από την παραλία, ανάμεσα στα δέντρα όπου κάποιοι στήνουν και τις σκηνές τους, θα βρείτε μια μικρή χαριτωμένη καντίνα με όλα τα απαραίτητα για μια μέρα πλάι στο κύμα.

Στούπα


Εδώ το τοπίο αλλάζει, με το βότσαλο να δίνει τη θέση του στην απέραντη άμμο, αλλά και την ήπια οργάνωση να αντικαθίσταται από μπαρ, εστιατόρια, fast food και καταστήματα. Φυσικά, η θάλασσα παραμένει πεντακάθαρη, τα κτίρια εντυπωσιακά και η Στούπα ωραιότατη – ειδικά για οικογένειες που επιθυμούν ένα επιπλέον επίπεδο άνεσης.

Λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει η – εξίσου οργανωμένη – παραλία της Καλογριάς. Εκεί, θα δείτε τα δυο μικρά σπιτάκια, όπου έζησε για λίγους μήνες ο Νίκος Καζαντζάκης, εργαζόμενος τότε στο ορυχείο της περιοχής, και ο ήρωας που τον ενέπνευσε για να γράψει τον θρυλικό «Αλέξη Ζορμπά».

Άγιος Νικόλαος

View this post on Instagram

A post shared by Kostas (@galanisss)


Ίσως το πιο όμορφο χωριό της περιοχής, όπου θα βρείτε και το νοστιμότερο ψάρι, αλλά και όση νυχτερινή ζωή επιτρέπει ο κοροναϊός. Αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει και μια βουτιά στην παραλία «Γνώσπι», που… δεν είναι ακριβώς παραλία.

View this post on Instagram

A post shared by Kostas (@galanisss)


Ένα περιποιημένο πλακόστρωτο φτάνει ως τη θάλασσα, όπου υπάρχει σκάλα για να μπορείτε να βουτήξετε απευθείας στα (πολύ, πολύ) βαθιά νερά. Η θέα προς τον διπλανό κόλπο είναι συγκλονιστική, ενώ το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι οι σπηλιές που απλώνονται γύρω της. Μέσα στη μία εξ αυτών, είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Θωμά που ξαφνιάζει με την ταπεινότητά του.

Καταφύγι


Ένας τόπος που μοιάζει να έχει γεννηθεί σε κάποια εξαιρετικά επιδέξια φαντασία – και που το δέος που προκαλεί είναι αδύνατον να μεταφερθεί μέσα από τον γραπτό λόγο. Ακόμη και οι φωτογραφίες το αδικούν. Τεράστιες, λείες πέτρες, λαξεμένες από την κοίτη ενός υπόγειου ποταμού που έχει πια πάψει να κυλά, δημιουργούν ένα τοπίο που θυμίζει αρχαίο θέατρο. Σε ορισμένα σημεία, οι λίθινοι σχηματισμοί μοιάζουν περισσότερο με τοτέμ, φτιαγμένο από κάποιον προϊστορικό γίγαντα.

View this post on Instagram

A post shared by Lisa Pflug (@l.isap0)


Στο βάθος, είναι κρυμμένο το άνοιγμα ενός τεράστιου σπηλαίου, που έχει δώσει στο Καταφύγι το όνομά του. Στην αχανή του έκταση έχουν βρει καταφύγιο μέσα στους αιώνες πειρατές, στην αρχαιότητα φαίνεται πως αποτελούσε τόπο ιερής λατρείας και πιο πρόσφατα, στα χρόνια του εμφυλίου, Αντιστασιακοί έζησαν στους σκοτεινούς του διαδρόμους για να αποφύγουν τη σύλληψη. Οι τοίχοι του είναι γεμάτοι από αμέτρητα συνθήματα, υπογραφές, απελπισμένες δηλώσεις παρουσίας. Αν και εκτιμάται πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της χώρας, παραμένει απολύτως ανοργάνωτο κι είναι σοφότερο να αποφεύγονται οι αυτοσχέδιες επισκέψεις.


Πίσω στον έξω κόσμο, η θάλασσα, ακριβώς στην άκρη των επιβλητικών βράχων, είναι προσβάσιμη κυρίως για εκείνους που αγαπούν τις βουτιές – αν και υπάρχει δυνατότητα γλιστερής κατάβασης από κάποια σημεία. Τις ημέρες με κύμα, απαιτείται μια κάποια κολυμβητική δεινότητα για να αποφύγεις τα κοφτερά βράχια, όταν όμως η θάλασσα είναι ήρεμη θα δείτε ακόμη και παιδιά να βουτούν. Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε – κατά τη γνώμη μας πρέπει – να είστε προετοιμασμένοι: Το Καταφύγι είναι παραλία γυμνιστών, αν και κανείς δεν θα σας στραβοκοιτάξει αν αποφασίσετε να κρατήσετε το μαγιό σας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024