Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεμος από την πλατφόρμα

Ανεμος από την πλατφόρμα

Χωρίς την παλιομοδίτικη λογική και εικόνα άλλων κυβερνητικών μελών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει μπροστά ένα ανοικτό πεδίο που ξεφεύγει από τα όρια και το χρονοδιάγραμμα της πανδημίας

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έχουν ήδη προκαλέσει σύγχυση. Από τις απολύσεις των αρνητών δημοσίων υπαλλήλων της Δόμνας Μιχαηλίδου έως τον πειθαρχικό έλεγχό τους που έβαλε στη δημόσια συζήτηση ο Μάκης Βορίδης, είναι προφανές ένα βραχυκύκλωμα στην κυβερνητική «γραμμή». Το καταγράφουν και στο Μαξίμου – η ανασκευή, άλλωστε, της υφυπουργού Εργασίας δεν ήταν τυχαία, ενώ επιβεβαίωνε πως η παρέμβαση δεν είχε να κάνει με έναν ρόλο «λαγού». Προς το παρόν, η αναστολή εργασίας – με την ανάλογη περικοπή μισθού – είναι η επίσημη κύρωση που παίρνει τον δρόμο της θεσμοθέτησης. Η πολυγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών είναι ένας πρόσθετος λόγος που στο πρωθυπουργικό γραφείο θέλουν να απεγκλωβιστούν από μια μονοθεματική ατζέντα γύρω από τον κορωνοϊό. Σε μια κοινωνία που δείχνει κουρασμένη από καιρό, η αποκλειστική συζήτηση για υποχρεωτικότητες, επιβολή μέτρων και νέα μεταλλαγμένα κύματα, θα κάνει ακόμη πιο βαρύ το κλίμα. Για έναν καλοκαιρινό άνεμο αισιοδοξίας μια σειρά από άλλα υπουργεία έχουν από την περασμένη εβδομάδα επιστρατευθεί.

Κάπως έτσι, οι βαθμολογίες από τις πανελλαδικές έφθασαν στα κινητά των αποφοίτων Λυκείου μέσα από τα sms που έφυγαν από τις πλατφόρμες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τους μυημένους στην ψηφιακή εποχή μπορεί η κίνηση να περνά μέσα από μια απλή διαδικασία, αλλά η πρωτόγνωρη ενημέρωση εξέπληξε και σχολιάστηκε ευρέως. Επιβεβαιώνοντας εκ νέου την αναφορά του Κυριάκου Πιερρακάκη ότι «τα εμβόλια δεν αφορούν μόνον τα εμβόλια, αφορούν τα πάντα…». Η πλατφόρμα είχε ήδη δοκιμαστεί για τα εμβολιαστικά ραντεβού, επί της ουσίας μόνον το περιεχόμενο του μηνύματος άλλαζε. Οι 1.200 διαδικασίες που «τρέχουν» ή ετοιμάζονται μέσω του gov.gr, ωστόσο, είναι μια «προίκα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα απλωθεί και πάνω από τις κάλπες.

Η κίνηση επιβεβαίωσε επίσης τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον στον κυβερνητικό σχεδιασμό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την ίδια περίοδο που ο προκάτοχος Νίκος Παππάς αναζητεί απολογητική οδό για έργα και ημέρες στον ίδιο χώρο, ο Πιερρακάκης – ασφαλώς εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που προσέφερε η πανδημία – μετατρέπει ένα υπουργείο που σχεδιάστηκε για μια επόμενη μέρα, σε ένα επιχειρησιακό εργαλείο άμεσης δράσης. Το πολιτικό κέρδος, προσωπικό και κυβερνητικό, είναι ήδη εμφανές – ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει σε συνομιλητές τουότι ο Πιερρακάκης έχει κεντρικό ρόλο στη δυναμική που διατηρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δύο χρόνια μετά τις εκλογές και μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Χωρίς την παλιομοδίτικη λογική και εικόνα άλλων κυβερνητικών μελών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει μπροστά ένα ανοικτό πεδίο που ξεφεύγει από τα όρια και το χρονοδιάγραμμα της πανδημίας. Μπορεί να βοηθάει και μια ανεξαρτησία από τις γαλάζιες κομματικές δομές που προσπέρασε εμπόδια. Αν κάτι δοκιμάστηκε με τον κορωνοϊό, είναι η δυνατότητα να μπει σε λειτουργία ένα σχέδιο από τα θεμέλιά του και όχι όταν ετοιμαστούν όλοι οι όροφοι. Το πρόπλασμα του ψηφιακού ιατρικού φακέλου που ακολουθεί, θα συμπληρώνεται μεν στην πορεία, αλλά εξαρχής θα τεθεί σε χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο. Η ίδρυση ατομικών επιχειρήσεων μέσω του gov.gr, οι μεταβιβάσεις ακινήτων και το άυλο συναινετικό διαζύγιο, είναι βήματα που μπορούν να βάλουν τέλος σε μια γραφειοκρατική λογική δεκαετιών, προβάλλοντας και την εικόνα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Ο Πιερρακάκης δεν έχει αμφιβολία ότι υπάρχει γι’ αυτό και το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Τα εύσημα που φθάνουν πλέον από αρκετούς αποδέκτες, εντός κι εκτός, είναι μάλλον αναμενόμενα, αφού το αποτέλεσμα είναι από τον Μάρτιο του 2020 από όλους οθφαλμοφανές. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, ήρθε χθες να προστεθεί σε αυτή τη λίστα, αναγνωρίζοντας και κάποιες ελληνικές πρωτιές εν μέσω κορωνοϊού. Η προοπτική να είναι η Ελλάδα – με την, έτσι κι αλλιώς, δύσκολη γεωγραφία της – η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα «τρέξει» το φιλόδοξο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, είναι μια ανταμοιβή.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024