Ολλανδία: Σε κατάσταση εθνικής ανάγκης λόγω πλημμυρών
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη νότια Ολλανδία καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο σήμερα το απόγευμα ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.

«Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο φράγμα (…) Φύγετε αμέσως από τα σπίτια σας και κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο» ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών του Μέερσεν στο διαδίκτυο. Έδωσαν επίσης οδηγίες στις οικογένειες να κλείσουν τις παροχές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.

Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από ένα περίπλοκο σύστημα παλαιών αναχωμάτων και σύγχρονων, τσιμεντένιων φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα.

Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί.
Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.
Η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μεύση και Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη, ξεπερνώντας το ύψος που είχε καταγραφεί το 1993 και το 1995, όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στη χώρα.
- Ουκρανία: Ο αρχηγός του στρατού έφυγε – Ο Ζελένσκι πρότεινε στον Φεντόροφ «εξέχουσα θέση» στην κυβέρνηση
- Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής της Ρίας Ελληνίδου
- Ιστορίες: Το νέο τεύχος κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- Μπόγκναρ: «Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε το φαβορί με τον Παναθηναϊκό, αλλά θέλουμε να κάνουμε την έκπληξη»
- Kaizen Gaming: Νέο διεθνές πρόγραμμα για την προστασία των τοπικών κοινωνιών από τις φυσικές καταστροφές
- Τέμπη: Παραπομπή Τριαντόπουλου και Αγοραστού σε δίκη για το μπάζωμα από τον Άρειο Πάγο ζητά ο εισαγγελέας
- Σπείρα αφαιρούσε αλυσίδες λαιμού από ηλικιωμένους σε Γλυφάδα και Ηλιούπολη – Επεισοδιακή η σύλληψη των τριών μελών
- Μέση Ανατολή: Αναθεωρήθηκε η εκτίμηση απειλής στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα – Σε επιφυλακή η ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/guilherme-stecanella-NT2jndF5Vpo-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442