Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Σάλος από την απόφαση του στρατού να αναγκάσει τις γυναίκες να παρελάσουν με ψηλοτάκουνα

Ουκρανία: Σάλος από την απόφαση του στρατού να αναγκάσει τις γυναίκες να παρελάσουν με ψηλοτάκουνα

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν στο εσωτερικό του ουκρανικού κοινοβουλίου, με το υπουργείο άμυνας να αναγκάζεται να υποχωρήσει

Μια παράξενη υπόθεση εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στην Ουκρανία, αφού το υπουργείο άμυνας της χώρας αποφάσισε να εκπαιδεύσει τις γυναίκες στρατιωτικούς να παρελαύνουν με… τακούνια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της χώρας.

Οι γυναίκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να λάβουν μέρος σε μια παρέλαση για την τριακοστή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση στις 24 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση της επίσημης υπηρεσίας ειδήσεων του υπουργείου άμυνας, Army Inform, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Δυο φορές την ημέρα πραγματοποιούν εκπαίδευση για να τελειοποιήσουν το βάδισμά τους, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο, ανέφερε ο ταγματάρχης Γιουτζίν Μπαλαμπούσκα στο Army Inform. Ο Μπαλαμπούσκα επιβεβαίωσε το σχέδιο του υπουργείου οι γυναίκες να συμμετέχουν στην παρέλαση φορώντας… ψηλοτάκουνα.

Η Ιβάνα Μεντβίντ, δόκιμη στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Εθνικού Πανεπιστημίου Taras Shevchenko στο Κίεβο, εκπαιδεύεται εδώ και πάνω από ένα μήνα για αυτή την παράξενη παρέλαση.

«Σήμερα, για πρώτη φορά, η εκπαίδευση γίνεται με ψηλοτάκουνα», δήλωσε στο Army Inform. «Είναι λίγο πιο δύσκολο σε σχέση με τα άρβυλα, όμως προσπαθούμε».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNN, η απόφαση της παρέλασης με τακούνια εξαγρίωσε έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών, από τη στιγμή που τοπικά ΜΜΕ άρχισαν να αναδημοσιεύουν τις εικόνες που δημοσιοποίησε πρώτο το υπουργείο άμυνας.

Η Ελένα Κοντρατιούκ, αναπληρώτρια πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, ένωσε τη φωνή της με τη διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα «Ίσες Ευκαιρίες» για να καλέσει τον υπουργό άμυνας Αντρέι Ταράν να ξανασκεφτεί την απόφασή του να αναγκάσει τις γυναίκες στρατιωτικούς να παρελάσουν με τακούνια.

Το ίδιο έκαναν και πολλές άλλες βουλεύτριες και υπουργοί, συνυπογράφοντας και κοινή ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας επέκριναν τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια δεν συνάδουν με την μαχητική ικανότητα των στρατιωτών και ο βηματισμός της παρέλασης με τέτοια παπούτσια ισούται με εμπρόθετη πρόκληση βλαβών στην υγεία των στρατιωτών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Περίπου 57.000 γυναίκες υπηρετούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με την ανάρτηση, ενώ η χώρα έχει αρχίσει να εισάγει τους όρους ου ΝΑΤΟ, βάσει των οποίων η αρχή της ισότητας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων ισχύει για όλους τους στρατιώτες, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Απαντώντας στην κριτική, το υπουργείο άμυνας ανάρτησε μια σειρά από φωτογραφίες γυναικών στρατιωτών άλλων κρατών, που επίσης φορούν τακούνια.

Όμως ορισμένες συνυπογράφουσες της ανακοίνωσης σημειώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν μεν και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που δίνουν στις γυναίκες στρατιωτικούς τακούνια ως μέρος της στολής τους, δεν απαιτούν όμως να τα φορούν στη διάρκεια παρελάσεων.

Οι συνυπογράφουσες κάλεσαν το υπουργείο να αποσύρει την απόφαση για τα τακούνια, να ορίσει σύμβουλο έμφυλων ζητημάτων και να πραγματοποιήσει έρευνα με συμμετέχουσες γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας για να διαπιστώσει τι πραγματικά πιστεύουν για τις συνθήκες εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένων των στολών τους.

Μετά από αυτή την κριτική, πάντως, το υπουργείο άμυνας αναγκάστηκε να ανακοινώσει το Σάββατο ότι πρόκειται να παραδώσει «νέα, βελτιωμένα υποδήματα» στις γυναίκες στρατιωτικούς.

Ο υπουργός άμυνας, Ταράν, δήλωσε μάλιστα ότι έχει ζητήσει την άμεση εύρεση νέων υποδημάτων που «θα είναι εργονομικά και θα κατασκευαστούν στο συντομότερο δυνατό διάστημα».

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πότε ακριβώς θα είναι έτοιμα τα νέα παπούτσια.

Η απόφαση του Ταράν έφτασε μετά τη συνάντησή του με γυναίκες δόκιμους, οι οποίες κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σαββάτου.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024