Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάσκα στους εξωτερικούς χώρους: Υπό εξέταση η επαναφορά του μέτρου - Πολιτικές κόντρες

Μάσκα στους εξωτερικούς χώρους: Υπό εξέταση η επαναφορά του μέτρου – Πολιτικές κόντρες

Η Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι «όλα αξιολογούνται, ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα. Δεν έχω, όμως, να σας πω κάτι νεότερο επ’ αυτού» ερωτηθείσα για το αν εξετάζεται το ενδεχόμενο της επαναφοράς της καθολικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρες. Φωτιές άναψε η δήλωση Σύψα ότι δεν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής. Διάψευση από Γεωργιάδη και σφοδρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Υπό επανεξέταση φαίνεται να τίθεται η άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι όλα τα δεδομένα αξιολογούνται.

Όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή

Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τις δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την άρση του μέτρου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλιστα διέψευσε ευθέως το Νίκο Σύψα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κονταροχτυπιούνται γύρω από το αν η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της ή αγνοεί τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν εξετάζεται το ενδεχόμενο της επαναφοράς της καθολικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς και απάντησε ότι «όλα αξιολογούνται, ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα. Δεν έχω, όμως, να σας πω κάτι νεότερο επ’ αυτού».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων…

Ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε «προς αποφυγή παρεξηγήσεων», ότι «δεν έχουμε απαλλαγεί από την υποχρέωση χρήσης μάσκας. Απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή, υπάρχει μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Νίκου Σύψα ότι η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Μεταφέρθηκε λάθος το μήνυμα στην κοινωνία

«Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερ-μετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

«Μεταφέρθηκε εντελώς λάθος το μήνυμα στην κοινωνία. Τεράστιο λάθος. Η μετάλλαξη είναι εδώ. Ποτέ δεν το είπε η Επιτροπή, ποτέ! Το λέω με σαφήνεια. Η Επιτροπή έδωσε μια μικρή χαλάρωση όταν είσαι σε μια περιοχή χωρίς συγχρωτισμό τότε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Καμία απόφαση χωρίς να ρωτηθεί η επιτροπή

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης διέψευσε το Νίκο Σύψα δηλώνοντας μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha ότι «δεν υπάρχει καμία απόφαση χωρίς να ρωτηθεί η Επιτροπή. Δεν ισχύει αυτό. Καμία απόφαση υγειονομικού χαρακτήρα δεν έχει ληφθεί χωρίς απόφαση της Επιτροπής».

Μάλιστα όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Γεωργιάδη αν ο κ. Σύψας είπε ψέματα ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε: «Σας απαντώ, καμία απόφαση».

Πάντως οι δηλώσεις Σύψα πυροδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αγνοεί την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Δεν έχει μάθει τίποτα από τα εγκληματικά του λάθη

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η καταγγελία πως η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αγνόησε την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες ενώ όλος ο πλανήτης προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επιβεβαιώνει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μάθει τίποτα από τα εγκληματικά του λάθη.

»Εργαλειοποιεί τους επιστήμονες, στέλνει πάλι επικίνδυνα μηνύματα εφησυχασμού για να χτίσει ένα ψεύτικο success story και τώρα που ανεβαίνουν τα κρούσματα επενδύει στον πιο βαθύ διχασμό των πολιτών για να κρύψει την αποτυχία του.

»Και έχει από πάνω και το θράσος να μιλάει για υγειονομικό σαμποτάζ, ο αρχισαμποτερ που έκανε γλέντια στην Ικαρία και ποδηλατάδες στην Πάρνηθα όταν οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα που τους είχε επιβάλει».

Υγειονομικό σαμποτάζ με fake news

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η ΝΔ καταγγέλλοντας με τη σειρά της fake news του ΣΥΡΙΖΑ και υγειονομικό σαμποτάζ για αντιπολιτευτικούς λόγους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βγάζει ανακοινώσεις με fake news ποντάροντας στο σαμποτάζ της εθνικής προσπάθειας για λίγους αντιπολιτευτικούς πόντους. Σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι δήθεν ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες αγνοώντας την επιτροπή των ειδικών.

»Πρώτον ουδέποτε ζήτησε κανείς από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες. Αντίθετα το μόνο που άλλαξε ως προς τη χρήση μάσκας αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη μη υποχρεωτική χρήση της σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η μάσκα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό καθώς και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Δεύτερον η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της ίδιας της επιτροπής των ειδικών. Συγκεκριμένα στην ενημέρωση της 23/6/21 η κ. Χατζηευαγγέλου δήλωσε μεταξύ άλλων:

»»Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

»Συνεπώς εισηγούμαστε την μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.

»Η Επιτροπή μας πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας μας έναντι του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών, μας έχει δείξει πότε και πού μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα με ασφάλεια, αλλά και σε ποιες συνθήκες η χρήσης της μάσκας παραμένει απαραίτητη»».

»Δυστυχώς το σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια υγεία συνεχίζεται με βασικό εργαλείο τα fake news και την επένδυση στην καταστροφή. Ευτυχώς για τη χώρα όπως απέτυχαν 1,5 χρόνο τώρα, θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν» αναφέρει η ΝΔ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024