Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερχονται για τους Ελληνες μαθητές οι... Ζορμπς «εχθροί της διαφθοράς»

Ερχονται για τους Ελληνες μαθητές οι… Ζορμπς «εχθροί της διαφθοράς»

Πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στόχος η αλλαγή των νοοτροπιών κι αντιλήψεων που οδηγούν σε αύξηση της διαφθοράς

Κινούμενα σχέδια με ήρωες τους… Ζορμπς προκειμένου να διδάσκεται σε μικρούς μαθητές η διαφάνεια, η ακεραιότητα και η λογοδοσία  στα πλαίσια περιορισμού της διαφθοράς ετοίμασε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ)!

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές Δημοτικού προκειμένου να περιορισθούν η ελληνική  νοοτροπία  κι άλλες αντιλήψεις που υποβοηθούν την αύξηση των παράνομων συναλλαγών και συνεννοήσεων των πολιτών, κυρίως σε σχέση με το Δημόσιο .

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) υπό τον κ Αγγελο Μπίνη αποτελεί από το 2019 , τον κεντρικό φορέα ελέγχου της διαφθοράς στην χώρα μας (ΣΣ σε αυτήν συγχωνευθηκαν το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων, Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Μεταφορών καθώς και η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς) και στην οποία ασχολούνται περισσότεροι από 300 επιθεωρητές -ελεγκτές.

Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι της Εθνικής Αρχης Διαφάνειας «σε όλες τις χώρες του κόσμου ενισχύεται όλο και περισσότερο ο ρόλος των νέων ανθρώπων ως βασικού μοχλού στον αγώνα για την προάσπιση μιας κουλτούρας δημόσιας ακεραιότητας και μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Ειδικά, στις σύγχρονες κοινωνίες τα παιδιά και οι νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και κινδύνους, που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες γενιές. Χρήση και έκθεση στο διαδίκτυο, παγκοσμιοποίηση, σχολικός εκφοβισμός, ρατσισμός και ξενοφοβία, κοινωνικός αποκλεισμός είναι μερικά από τα ζητήματα που αφορούν σήμερα τους νέους.

Για την καλύτερη προετοιμασία τους ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις αυτές είναι απαραίτητο να διδάσκονται ηθικές συμπεριφορές, σεβασμό, δικαιοσύνη, δημόσια ακεραιότητα, αλληλεγγύη, και ενσυναίσθηση, μεταξύ άλλων»

Όμως το πλέον ενδιαφέρον είναι να υπάρχουν σχετικές διδασκαλίες από τις μικρές σχετικά ηλικίες. Όπως σημειώνεται   οι εκπρόσωποι της ΕΑΔ «το εκπαιδευτικό υλικό αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στις προαναφερόμενες αξίες όπως και  της επιείκειας, της αποδοχής, της υπευθυνότητας, της αξιοκρατίας.

Τέσσερις ήρωες, ο Σίγκναλ, η Σκούτερ, η Ιντέλα και ο Σέντιμο, ή αλλιώς οι Ζόρμπς, αφηγούνται την ιστορία ενός φανταστικού πλανήτη και των κατοίκων του, οι οποίοι ανταπεξέρχονται σε διάφορες προκλήσεις χάρη στις ηθικές αξίες και τις δεξιότητές τους. Ομαδικότητα, συνεργασία, κατανόηση, ενσυναίσθηση, ευαισθησία, κριτική σκέψη είναι μερικά από τα «όπλα» που έχουν στα χέρια τους οι Ζόρμπς και τελικά τα καταφέρνουν με επιτυχία ακόμη και στα πολύ δύσκολα.  «Πρέπει να κάνεις πάντα το σωστό ακόμη κι όταν δεν σε βλέπει κανείς» συνηθίζουν να λένε οι τέσσερις φίλοι Ζόρμπς. Αν το καλοσκεφτούμε αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους πολλούς ορισμούς της λέξης «ακεραιότητα»»

Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από εννέα βίντεο με τη μορφή κόμικς και τα αντίστοιχα βιβλία σε έντυπη μορφή. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου, ενώ παράλληλα είναι προσβάσιμο σε μαθητές με προβλήματα όρασης. Επίσης, συνοδεύεται από έναν πλήρη χρηστικό οδηγό για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορέσουν με δημιουργικό, εύκολο και πρακτικό τρόπο να εντάξουν τις συγκεκριμένες θεματικές στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Η σειρά σχεδιάστηκε ως ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο με πληροφορίες  ακόμη  για διάφορα θέματα, όπως η δικαιοσύνη, το διαδικτυακό έγκλημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και την ακεραιότητα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024