Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δείτε κι ακούστε το κινεζικό ρομπότ στον Άρη στα πρώτα βίντεο της αποστολής

Δείτε κι ακούστε το κινεζικό ρομπότ στον Άρη στα πρώτα βίντεο της αποστολής

Το μικρόφωνο του Zhurong κατέγραψε τον βόμβο των ηλεκτροκινητήτων και το τρίξιμο των μεταλλικών τροχών του

Σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την άφιξη της πρώτης κινεζικής αποστολής στον Άρη, η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA) δημοσιοποίησε τα πρώτα βίντεο του ρομπότ Zhurong, τα οποία δείχνουν την επιχείρηση προσεδάφισης και τα πρώτα βήματα του ρόβερ στην εξωγήινη επιφάνεια.

Το Zhurong έπεσε με αλεξίπτωτο στην αχανή πεδιάδα του Utopia Planitia στις 15 Μαΐου, τρεις εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του από τον δορυφόρο Tianwen-1 που παραμένει σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Το πρώτο από τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η CNSA δείχνει την ανάπτυξη του αλεξίπτωτου κατά τη διαδικασία καθόδου καθώς και τη σκόνη που σήκωσαν οι πυραυλοκινητήρες της πλατφόρμας που μετέφερε το ρομπότ μέχρι την επιφάνεια.

Ένα δεύτερο βίντεο τραβήχτηκε μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Μαΐου, όταν το εξάτροχο Zhurong κατέβηκε από την πλατφόρμα και πάτησε για πρώτη φορά το αρειανό έδαφος. Το μικρόφωνο του ρομπότ κατέγραψε τον βόμβο των ηλεκτροκινητήτων και το τρίξιμο των μεταλλικών τροχών του.

Το επόμενο βίντεο τραβήχτηκε την τρίτη εβδομάδα της αποστολής, όταν το Zhurong άφησε στο έδαφος μια ασύρματη κάμερα και μετά έκανε όπισθεν για να τραβήξει το αυτοπορτρέτο του.

Το τελευταίο βίντεο συνδυάζει εικόνες της κεντρικής κάμερας του ρομπότ για να δημιουργήσει ένα πανόραμα 360 μοιρών.

Περίπου στο μέσο μιας αποστολής που προγραμματίζεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες, το κινεζικό ρομπότ έχει διανύσει συνολική απόσταση 236 μέτρων, αρκετά περισσότερο από ό,τι το Perseverance της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε τον Φεβρουάριο και είναι επίσης εξοπλισμένο με μικρόφωνο.

Δείτε επίσης: To νέο ρομπότ της NASA στον Άρη ακούγεται σαν σακαράκα

Για τη μετάδοση των εικόνων στη Γη το Zhurong χρησιμοποίησε ως αναμεταδότη το μητρικό σκάφος του Tianwen. Τα βίντεο αποτελούν μια ακόμα πηγή εθνικής υπερηφάνιας ενόψει της 100ής επετείου από την ίδρυση του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος την 1η Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε η CNSA, «ο δορυφόρος και το ρομπότ βρίσκονται σε καλή κατάσταση, βρίσκονται σε επικοινωνία με το κόμμα και τη μητέρα πατρίδα και στέλνουν από μακριά τις ευχές τους για τον ένα αιώνα από την ίδρυση του κόμματος».

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024