Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ζητούν από την Αυστρία την έκδοση Τούρκου επιχειρηματία - Κατηγορείται για ξέπλυμα 133 εκατ. δολαρίων

ΗΠΑ: Ζητούν από την Αυστρία την έκδοση Τούρκου επιχειρηματία – Κατηγορείται για ξέπλυμα 133 εκατ. δολαρίων

Σε βάρος του επιχειρηματία διενεργείται έρευνα και από τις αρχές της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την έκδοση από τις αρχές της Αυστρίας επιχειρηματία από την Τουρκία προκειμένου να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου στη Γιούτα όπου αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απάτη, ενημέρωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ φέρεται να προχώρησε στο ξέπλυμα 133 εκατ. δολαρίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών που έλεγχε στην Τουρκία και στο Λουξεμβούργο, σημείωσε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο κ. Κορκμάζ συνελήφθη στην Αυστρία το Σάββατο, κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού αποσφραγίστηκε το κατηγορητήριο σε βάρος του, που ερίζει πως διέπραξε ξέπλυμα χρήματος, απάτη και παρακώλυση έρευνας.

Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από τους συνηγόρους υπεράσπισης του επιχειρηματία, που το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει πως δεν μπόρεσε να εντοπίσει.

Έρευνα και στην Τουρκία

Σε βάρος του κ. Κορκμάζ διενεργείται εξάλλου έρευνα από τις αρχές της Τουρκίας. Εισαγγελείς διέταξαν τον Δεκέμβριο να τεθούν υπό κράτηση 10 στελέχη της διοίκησης των εταιρειών του, καθώς το Συμβούλιο Έρευνας για Οικονομικά Εγκλήματα (MASAK) του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών ερίζει πως οι επιχειρήσεις του χρησιμοποιήθηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η τουρκική πρεσβεία στην Αυστρία ενημέρωσε το πρακτορείο Doğan προχθές Κυριακή πως ο κ. Κορκμάζ συνελήφθη το Σάββατο, σε κοινότητα που απέχει περίπου 260 χιλιόμετρα από τη Βιένη, καθώς και ότι οι τουρκικές αρχές έχουν κινήσει τη διαδικασία έκδοσής του από τις αυστριακές αρχές στην πατρίδα του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά για να σχολιάσει την υπόθεση.

Δεν είναι ακόμη σαφές πού θα εκδοθεί ο κ. Κορκμάζ.

Ο επιχειρηματίας πιστεύεται πως έφυγε από την πατρίδα του τον Δεκέμβριο, πριν από τις επιδρομές της αστυνομίας στις επιχειρήσεις του.

Σύμφωνα με αμερικανούς εισαγγελείς, τα χρήματα που ξεπλύθηκαν προέρχονταν από κύκλωμα που έκανε απάτη με την υποβολή ψευδών αιτήσεων για τη χορήγηση πιστώσεων για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εν προκειμένω την παραγωγή και την πώληση βιοντίζελ από την εταιρεία Washakie Renewable Energy LLC, με έδρα τη Γιούτα.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Washakie για σχόλια.

Ο Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ και οι υπόλοιποι φερόμενοι ως συνωμότες, πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αξιοποίησαν τα κέρδη τους από την απάτη για την αγορά της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Borajet, ξενοδοχείων στην Τουρκία και στην Ελβετία, ενός γιοτ, μιας βίλας κι ενός διαμερίσματος στον Βόσπορο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024