Γαλλία: Απογοήτευση για τη Μαρίν Λεπέν
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών
Το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή και την πριμοδότηση των απερχόμενων αιρετών αρχόντων, κυρίως των προερχόμενων από την δεξιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Ο Εθνικός Συναγερμός δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καμία από τις 6 εκ των 13 περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις. Οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι επίσης θετικές, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής (PACA), ο απερχόμενος πρόεδρος της δεξιάς Ρενό Μουζελιέ του κόμματος Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικανοί, LR) επικρατεί, κατά γενική έκπληξη, και προηγείται, με μικρή διαφορά, του υποψήφιου του Εθνικού Συναγερμού Τιερί Μαριανί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των exit poll.
Αντιστοίχως, στην βόρεια περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο απερχόμενος του κόμματος Les Républicains Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγείται του υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αναμέτρηση στήθος με στήθος.
Γενικά, διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, γεγονός που ευνοεί το LR και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en Μarche (Lrem), το οποίο δεν διαθέτει βάσεις στην γαλλική περιφέρεια.
Οι οικολόγοι (EELV), οι οποίοι κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2020, δεν έχουν επίσης καλά εκλογικά αποτελέσματα κατά την σημερινή ψηφοφορία.
Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.
Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η δύσκολη εξίσωση με τους ξένους διαιτητές των πλέι οφ τίτλου
- Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης – Νεκρός ο πρώην σύντροφός της – Τι λέει ο γιος της αγνοούμενης
- Σήμερα κρίνεται εάν η κυβερνητική παράταξη έχει έστω και επίφαση σεβασμού τους θεσμούς
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους Δελφούς ο Ανδρουλάκης πάει Κάραβελ – Η συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και οι νέες ισορροπίες
- Οι Χειμερινοί Κολυμβητές στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 12 η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Συναγερμός στο Μαξίμου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442