Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεννηματά για εργασιακό: Το ΠΑΣΟΚ έκανε υποχρεωτική τη ΣΣΕ για τη διευθέτηση εργασίας - Εσείς την καταργείτε

Γεννηματά για εργασιακό: Το ΠΑΣΟΚ έκανε υποχρεωτική τη ΣΣΕ για τη διευθέτηση εργασίας – Εσείς την καταργείτε

Ένα σοβαρό, πραγματικά επιτελικό κράτος, θέτει τους κανόνες και έχει ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου, για να μπορεί να ελέγχει αν εφαρμόζονται οι κανόνες που θέτει, τόνισε στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, στον οποίο επιτέθηκε εκ νέου για το εργασιακό νομοσχέδιο

Διπλής κατεύθυνσης επίθεση – και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τον Αλέξη Τσίπρα – εξαπέλυσε με τη δευτερολογία της στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά, στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι, για μία ακόμη φορά, προσπαθεί να ταυτίσει το κόμμα της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα επειδή, κάθε φορά «που είναι με την πλάτη στον τοίχο ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πετάγεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αποπροσανατολίζει τη συζήτηση».

Η κυρία Γεννηματά επανέλαβε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου καταλύουν το 8ωρο, αφήνουν έρμαιο στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες τους εργαζόμενους, καθιερώνουν τις απλήρωτες υπερωρίες και τις ατομικές συμβάσεις και διαλύουν το ΣΕΠΕ.

Η δευτερολογία της προέδρου ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, στη Βουλή:

Κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να ομολογήσω ότι είναι η δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που έρχεστε και μιλάτε στο Κοινοβούλιο με πολύ έντονη αμηχανία και ανησυχία. Αποφύγατε να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα που σας έθεσα. Κάνατε περίπου ότι δεν ακούσατε τίποτα από ό,τι είπα στην πρωτολογία μου για το νέο παραγωγικό μοντέλο, για το τι σημαίνει προστασία των εργαζομένων, για τις αλλαγές, για τις αξίες, τις αρχές, τις προτάσεις της σοσιαλδημοκρατίας, για τις δικές μας προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει.

Το ΚΙΝΑΛ είναι το πρωτότυπο – Ο ΣΥΡΙΖΑ το αντίγραφο

Και προσπαθήσατε να μας ταυτίσετε με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ μεγάλη η ανησυχία σας – είναι ολοφάνερο αυτό από τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής – είναι μία κουβέντα στην πρωτολογία σας, που είναι η μόνη με την οποία θα συμφωνήσω. Είπατε ότι το πρωτότυπο είναι πάντα πιο ισχυρό από το αντίγραφο και επικρατεί.

Θα συμφωνήσω μαζί σας κύριε Μητσοτάκη, γιατί πράγματι ο εκφραστής της Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα – το πρωτότυπο – είναι το Κίνημα Αλλαγής και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες, την προβοκάτσια, όλη την προσπάθεια που τόσο συντονισμένα όλα τα τελευταία χρόνια επιχειρεί και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος μας. Ξαναβρίσκουμε τη σχέση μας με τις προοδευτικές δυνάμεις, με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά, γι’ αυτό είναι και τόσο έντονη η δική σας ανησυχία. Σήμερα, αυτό που παρακολουθήσαμε είναι άλλο ένα έργο της λογικής “ΣΥΡΙΖΑ και γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ”, πόσο μοιάζουνε και οι δύο, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Ποιο είναι το πρόσωπο; Είναι η προπαγάνδα, η επικοινωνία, ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και τελικά η αναποτελεσματικότητα, που την πληρώνουν με μεγάλο κόστος ο ελληνικός λαός, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, οι πιο αδύναμοι.

Και κάπου εκεί υπάρχει μία τεράστια προσπάθεια αλληλοστήριξης. Τάχα μου δεν υπάρχουμε, τάχα είμαστε ίδιοι, κάνουμε την ίδια αντιπολίτευση. Εμείς που έχουμε βάλει πλάτη για την πανδημία, εμείς που έχουμε καταθέσει προτάσεις για όλα τα θέματα τα υγειονομικά, τους μικρομεσαίους, την οικονομία, τους εμβολιασμούς, την παιδεία, για τα πάντα. Δεν έχετε ακούσει τίποτα από όλα αυτά, δεν ακούσατε τίποτα από την πρωτολογία μου για όλα όσα σας είπα, ότι μη μας προκαλείτε και μας κουνάτε το χέρι για το αν θα ψηφίσουμε τις οδηγίες τις κοινοτικές και τις συμβάσεις. Διότι εμείς τις στηρίζουμε και τις προωθούμε εδώ και μήνες και κάνετε ότι δεν ακούτε.

Προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Διότι όσο περνάει ο καιρός θα το βλέπετε ότι κι αν κάνετε κι εσείς και τα παπαγαλάκια σας, που με το αζημίωτο προσπαθούν να αλλοιώσουν όλες τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Μας μιλήσατε για τα άστρα και την οικονομία, αλλά δεν μας είπατε τίποτα για το AstraZeneca. Απαντήστε μας: συνδέονται οι αποφάσεις σας με την επιλογή σας να ανοίξετε τις οικονομικές δραστηριότητες, μετά το μεγαλύτερο lockdown που μας επιβάλατε όλους αυτούς του μήνες. Δεν έχετε δώσει καμία απάντηση.

«Είστε μεταρρυθμιστές α λα καρτ»

Έρχομαι στα θέματα του νομοσχεδίου. Μιλήσατε για τις υπερωρίες. Το πώς θα πληρώνονται οι υπερωρίες, έχει να κάνει με τη θέση στην οποία φέρνετε τον εργαζόμενο. Γιατί δεν μπορεί πια να διαπραγματευτεί σε ατομικό επίπεδο με τον εργοδότη, γιατί αυτό του επιβάλλετε. Από το 8ωρο ως το 10ωρο επειδή δεν θα έχει τη δύναμη να διαπραγματευτεί, θα μπορεί να πάρει μόνο ρεπό, όταν θα αποφασίσει να του το δώσει ο εργοδότης. Και μετά δωδεκάωρο, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση πάλι, πώς, με ποιους; Και λέτε ταυτοχρόνως ότι θα έχει 15 μέρες προθεσμία στη διάθεσή του να το δηλώσει.

Και μας κουνάτε και το δάχτυλο για την ψηφιακή κάρτα. Αλλά για να τα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους για την ψηφιακή κάρτα. Τι κάνατε κύριε Μητσοτάκη προσωπικά όταν ήρθε η ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ το 2011; Τι κάνατε κύριε Χατζηδάκη προσωπικά; Τι κάνατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Είπατε τρία μεγάλα όχι. Μητσοτάκης: Όχι. Χατζηδάκης: Όχι. Νέα Δημοκρατία: Όχι.

Εγώ ξέρετε τι λέω; Ότι είστε μεταρρυθμιστές α λα καρτ, ανάλογα με τα συμφέροντά σας και τι θέλετε να παρουσιάσετε. Αυτή είναι η απάντησή μας. Και δεν μπορούμε να ακούμε άλλα λόγια από εσάς, ότι δήθεν θα γίνει άμεσα η ψηφιακή κάρτα. Τα ίδια μας λέγατε και για τις ανέκδοτες συντάξεις, “ψηφιακά, θα βγαίνουν γρήγορα”. Χρόνια τώρα είστε στην εξουσία και αυξάνονται οι ανέκδοτες συντάξεις. Θέλετε να συνεχίσουμε με τα ψέματα;

Προσπαθείτε απεγνωσμένα να μας πείτε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα. Για ελάτε να πούμε την αλήθεια. Διότι το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι υπάρχει θέμα, έκανε υποχρεωτική την συλλογική σύμβαση για τη διευθέτηση εργασίας, την οποία έρχεστε εσείς τώρα και καταργείτε. Και κρύβετε την αλήθεια. Και προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από εμάς.

Και κάνετε διάφορα αστειάκια με πρώην στελέχη μας και με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν μπορεί να τον ακουμπήσει κανένας σας στο δαχτυλάκι του. Και μας μιλάτε για τη δεκαετία του 1980 που έγιναν οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Δεν ξέρω τι αλλάξατε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά εμείς τις αξίες μας και τις αρχές μας, τις διατηρούμε αναλλοίωτες. Προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε προοδευτική κατεύθυνση. Και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε έχουν έρθει μετά από διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς σε όλη τη χώρα. Όχι δια ζώσης, διαδικτυακά. Τους ακούσαμε και τους αφουγκραστήκαμε όλους.

Θέλετε να συνεχίσω με την Επιθεώρηση Εργασίας; Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνετε ότι είναι πρόβλημα που την παίρνετε από το Υπουργείο Εργασίας. Μας έχετε μιλήσει τόσες φορές αυτά τα δύο χρόνια για το δήθεν επιτελικό κράτος σας.

Αλλά θα έπρεπε να γνωρίζετε κύριε Μητσοτάκη ότι ένα σοβαρό, πραγματικά επιτελικό κράτος, πρώτον θέτει τους κανόνες και δεύτερον έχει ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου για να μπορεί να ελέγχει αν εφαρμόζονται οι κανόνες που θέτει. Είναι από τα λίγα πράγματα που κρατάει και που πρέπει να κρατήσει και όλα τα άλλα να τα δώσει στην αυτοδιοίκηση.

Όχι να την κάνει απλώς το δεξί χέρι του κράτους όπως προσπαθείτε και μας γυρνάτε στις εποχές και στους νόμους Παυλόπουλου για την αυτοδιοίκηση. Πρέπει να της δώσει εξουσίες, αλλά τους μηχανισμούς ελέγχου τους κρατάει το κράτος. Αυτό θα πει επιτελικό κράτος.

Δεν δίνετε εσείς γονικές άδειες – Κυρώνετε ευρωπαϊκές οδηγίες

Θέλετε να μιλήσουμε για τις γονικές άδειες και για τις αλήθειες. Γονικές άδειες λοιπόν δίνονται από το 1984 σε αυτό τον τόπο. Γιατί δεν ξεκίνησε τώρα η προστασία της οικογένειας. Και αύξηση των ημερών που δίνετε στους γονείς και στους πατεράδες είναι αποτέλεσμα της κοινοτικής οδηγίας. Και αλοίμονο κ. Μητσοτάκη αν δεν κυρώνατε τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή σας, στοιχειώδης υποχρέωση της χώρας μας και γι’ αυτό τη στηρίζουμε, γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Θέλετε να μιλήσουμε για την τετραήμερη απασχόληση, να μιλήσουμε για τους νέους; Με ποια λεφτά; Δεν μου απαντήσατε πόσο θα πληρώνονται; Άλλο να λες ότι η τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να μειώσεις τις ημέρες και τις ώρες εργασίας αλλά να διατηρήσεις αμοιβές αξιοπρεπείς και άλλο να κόβεις τις αμοιβές και μετά να μιλάς για τετραήμερη και να κάνεις ότι κάνεις και με τους ελέγχους και με την αδυναμία του εργαζόμενου να διαπραγματευτεί και με τις υπερωρίες.

Δεν είναι ψέμα ότι περιγράφουμε μία ζοφερή πραγματικότητα την οποία δημιουργείτε και γι’ αυτό είστε σε τόσο μεγάλη ανησυχία γιατί καταλαβαίνετε ότι απομονώνεστε. Αντιλαμβάνεστε ότι είστε σε δύσκολη θέση και θα έρθετε σε ακόμα δυσκολότερη το επόμενο διάστημα. Γιατί τώρα μπορεί το κλίμα να είναι παγωμένο, γιατί κάθε ελληνική οικογένεια ασχολείται πιο πολύ με την πανδημία, με το αν θα επιβιώσει, με το αν το μαγαζί θα ανοίξει, αν θα είναι ακόμα πιο μειωμένος ο τζίρος, αλλά από το φθινόπωρο κάθε ελληνική οικογένεια θα έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες της δικής σας πολιτικής, του πως διαχειριστήκατε εσείς την πανδημία.

Ξοδεύτηκε ένας πακτωλός χρημάτων και το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους για τη μεσαία τάξη δεν είναι αυτό που θα έπρεπε. Μόνο το 42% του χαμένου εισοδήματος καλύψατε σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, που με λιγότερα χρήματα κάλυψαν το 90% των απωλειών

Όλα αυτά λοιπόν θα τα δουν οι Έλληνες αμέσως μετά το καλοκαίρι. Και τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ και θα αναγκαστείτε πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων, πέρα από τα πληρωμένα παπαγαλάκια που αντιμετωπίζουν το 60% της αντιπολίτευσης ως τη σάρα και τη μάρα και είναι πολύ σοβαρό θέμα δημοκρατίας αυτό, αλλά θα έρθει άλλη στιγμή να τα πούμε γιατί εγώ δεν κάνω αποπροσανατολισμό της συζήτησης.

Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Κάθε φορά που είναι με την πλάτη στον τοίχο ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, πετάγεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. Για άλλα θέματα, που μπορεί να είναι σοβαρά θέματα και πρέπει να τα συζητήσουμε, αλλά σήμερα κάνουμε focus στο εργασιακό και στη θέση που έχει ο εργαζόμενος. Αφήστε λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ, τα μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων. Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για την εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνεται γιατί αυτή είναι η αλήθεια κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα όσα μας είπατε τα δήθεν θετικά αφορούν μόνο τις οδηγίες και τις συμβάσεις.

Και θέλω σας βάλω και τρία θέματα: Σεξουαλική παρενόχληση, ένα θέμα που είμαστε από τους πρώτους που αναδείξαμε, που είπαμε ότι πρέπει επιτέλους να αφήσουμε ελεύθερο το ελληνικό #metoo να καθοδηγήσει τις εξελίξεις και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του σήμερα. Και έρχεστε εδώ που αναγκάζεστε να υιοθετήσετε την ευρωπαϊκή οδηγία και το ξέρετε ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι μία μορφή κατάχρησης εξουσίας και συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα και προφανώς από τους εργοδότες.

Εσείς στοχοποιείτε τους συνδικαλιστές – Εμείς τελειώσαμε με νόμο τους εργατοπατέρες

Και έρχεστε και στοχοποιείτε μόνο τους συνδικαλιστές. Απαράδεκτο από τη μεριά σας. Αδιανόητο. Για να μην πω και τη συνολική επίθεση που κάνατε στους συνδικαλιστές και στον συνδικαλισμό.

Θέλω να σας απαντήσω ότι οι εργατοπατέρες τελείωσαν από τη δεκαετία του 1980. Τους τελειώσαμε εμείς με το νόμο μας και έχει κλείσει αυτή η εποχή στην οποία αναφερθήκατε. Και αυτός ο νόμος είναι από τους πιο φιλελεύθερους στην Ευρώπη. Τον αναγνωρίζουν και τον υπερασπίζονται οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που κάνετε ότι δεν ακούτε.

Και δύο πολύ σοβαρά θέματα ένα κοινωνικό και ένα ευρύτερο. Ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων που λέγατε ότι όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους θα μπορούν ως ενοικιαστές να μένουν σε αυτά και να τα διατηρούν, δεν θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τα μέσα του 2020. Ήδη ξεκίνησαν οι κατασχέσεις. Και έρχονται πλειστηριασμοί. Όλες οι ρυθμίσεις έχουν αποτύχει και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεστε με τις αντικειμενικές αξίες και αυξάνετε μία σειρά από φόρους στα ακίνητα που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Θα παρακολουθείτε ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους. Σας έχω ρωτήσει πολλές φορές και απάντηση δεν έχουμε πάρει.

Και ένα τελευταίο που είναι μεγάλης ευαισθησίας. Υπάρχουν άτομα με αναπηρία, παιδιά λέγονται με αναπηρία- αλλά είναι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ανάγκη για να ζήσουν με ανάδοχες οικογένειες. Και όταν μιλάμε για ανάδοχες οικογένειες, για ανθρώπους που έχουν ενηλικιωθεί καταλαβαίνετε ότι είναι άτομα που έχουν ανάγκη στήριξης και δεν μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας και να ζήσουν μόνοι τους, να σταθούν στα πόδια τους.

Με τροπολογία σας κόβετε αυτό το επίδομα αναδοχής από μία ηλικία και πάνω. Αν έχετε απαντήσεις για αυτούς τους ανθρώπους από τα 26 και πάνω, ότι με κάποιο τρόπο θα τους βάλετε σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης με εξασφαλισμένο εισόδημα. Αν έχετε εξασφαλίσει πως θα γίνει να μας το πείτε, αν όχι, πάρτε τώρα πίσω αυτή την ανάλγητη τροπολογία.

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024