Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και οι οποίες κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ενταση με το καλημέρα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά τη οποία κατηγόρησε για κρεσέντο μηδενισμού και αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ.

«Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο», είχα την εντύπωση ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα. Και να σας δώσω μια συμβουλή: Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Να ακούσετε και την κριτική κυρία Γεννηματά. Το πόσο διαφορετική ήσασταν από τον κ. Τσίπρα θα το κρίνουν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σήμερα στην Ελλάδα η απασχόληση ενός στους τέσσερις δεν δηλώνεται με αποτέλεσμα να αμείβεται λιγότερο και να στερείται την ασφάλεια που δικαιούται. 600.000 εργατοτεχνίτες εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι των υπαλλήλων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και οι οποίες κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη. Οι τομές αυτές πρόσθεσε βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με την Ευρώπη.

Έκανε αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αφού έτσι όπως είπε θα χτυπιέται η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αφού οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.

Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θα χτυπά την αδήλωτη εργασία, τις υπερωρίες.

-Καταργείται κάθε αυθαιρεσία από κάθε πλευρά. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, τώρα γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα. Τη μεταρρύθμιση αυτή πλαισιώνει η Επιθεώρηση Εργασίας. Γιατί είναι κακό να αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας; Θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με δεδουλευμένα και άδειες. Με τη νέα δομή θα «σπάσουν κάποια παραμάγαζα».

-Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να διευθετεί τον χώρο δουλειάς του. Αν το επιθυμεί, θα μπορεί να εργάζεται δύο ώρες περισσότερο για να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες

-Εξίσωση των εργατοτεχνικών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να αποκατασταθεί η αδικία κατά των εργατοτεχνιτών. Όλα αυτά αλλάζουν από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση 2 ετών που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα.

-Θεσπίζεται για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.  Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για ένα εξάμηνο.

Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας.

-Η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως με τις ανάλογες προσαυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων.

-Πρωτοπόρος η Ελλάδα στη θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία. Όπου ισχύει, θα τη συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όπως συμβαίνει σε Γαλλία, Ισπανία.

-Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή όποιες επιχειρήσεις, λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η σχετική λίστα διευρύνεται, τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά.

-Δημοκρατική διαφάνεια στον λαβύρινθο του συνδικαλισμού. Με το νέο πλαίσιο όταν μια νέα απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου.

-Στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφάλειας. Δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες οι πολίτες, ούτε θα γεμίζουμε σκουπίδια.

-Οι κινητοποιήσεις θα μπορούν να αποφασίζονται με τη συμμετοχή των εργαζομένων και όχι σε κλειστά γραφεία.

-Συζητάμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό. Είναι ένα νομοσχέδιο βαθιά αναπτυξιακό γιατί επιτρέπει στην εργασία να παρακολουθεί την οικονομία, γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται για να αποδίδουν περισσότερο για τους ίδιους και για την εθνική οικονομία.

Μύθοι του νομοσχεδίου

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κάποιοι ακόμα διαβάζουν το σήμερα με τα γυαλιά του χθες. Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι σπέρνει δηλητήριο και διασπείρει fake news.

Δεν αμφισβητείται το 8ωρό είπε και τόνισε ότι δεν καταργείται αφενός όπως είπε προβλέπεται από το άρθρο 55 του ίδιου του νομοσχεδίου, ενώ υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στην ΕΕ.

Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό.  Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια.Υπάρχουν πράγματι μαύρες υπερωρίες αλλά αυτές ξοδεύονται στα εργαστήρια προπαγάνδας της Κουμουνδούρου

-Λέτε ότι έρχεται το ευέλικτο ωράριο. Καλώς το δέχθηκαν, όσοι το λένε, διότι άργησαν μόνο 31 χρόνια μια και ήδη προβλέπεται με υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση. κ.Τσίπρα θυμάστε ότι το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως στη διακυβέρνηση σας

-Λέτε ότι καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις. Μόνο που ήδη υπάρχουν ατομικές συμβάσεις.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

«Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr