Το 75% των πολιτών της Σερβίας δεν υποστηρίζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ακόμη και αν το αντάλλαγμα ήταν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την εκδοχή αυτή αποδέχεται μόνο το 13%. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, για λογαριασμό του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Εάν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας θα ψήφιζε κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Το 64,9% του δείγματος τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ θα την υπερψήφιζε το 9,5%.

Το 52% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενώ αντιθέτως το 26% πιστεύει ότι θα αναγκαστεί να το πράξει.

Ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ότι το 46% των πολιτών της Σερβίας θεωρεί πως το Κόσοβο «δεν είναι ακόμη χαμένο», σε αντίθεση με το 39% που πιστεύει ότι ντε φάκτο έχει χαθεί.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 68% των Σέρβων επιθυμεί τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης με τους Αλβανούς.

Αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, θα συναντηθούν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο