Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Υπεγράφη ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Τι προβλέπει

ΕΕ: Υπεγράφη ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό – Τι προβλέπει

Όπως επισημαίνεται «ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ συμφωνήθηκε μεταξύ των οργάνων μας σε χρόνο ρεκόρ 62 ημερών».

Oι πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρευρέθηκαν στην επίσημη τελετή υπογραφής του κανονισμού για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, σηματοδοτώντας το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας.

Με την ευκαιρία αυτή, οι πρόεδροι Νταβίντ Σασόλι και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Ποστογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσαν:

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι ένα σύμβολο αυτού που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Για μια Ευρώπη που δεν παρασύρεται όταν δοκιμάζεται. Μια Ευρώπη που ενώνεται και μεγαλώνει όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η Ένωση μας έδειξε και πάλι ότι δουλεύουμε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε» τονίζεται.

Επισημαίνεται επίσης ότι «ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ συμφωνήθηκε μεταξύ των οργάνων μας σε χρόνο ρεκόρ 62 ημερών. Ενώ εργαζόμασταν μέσω της νομοθετικής διαδικασίας, χτίσαμε επίσης την τεχνική ραχοκοκαλιά του συστήματος, την πύλη της ΕΕ, η οποία λειτουργεί από την 1η Ιουνίου».

«Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό το μεγάλο επίτευγμα. Η Ευρώπη που όλοι γνωρίζουμε και όλοι θέλουμε πίσω είναι μια Ευρώπη χωρίς εμπόδια», σημειώνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ αναφέρεται επίσης ότι «το πιστοποιητικό της ΕΕ θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες να απολαμβάνουν αυτό το πιο απτό και αγαπητό των δικαιωμάτων της ΕΕ – το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία».

Τι είναι και πώς λειτουργεί

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό είναι το έγγραφο με το οποίο ένας πολίτης μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εκδίδουν όλοι οι πολίτες που

  • έχουν εμβολιαστεί
  • έχουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου
  • έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

Το πιστοποιητικό εκδίδεται δωρεάν από τις εθνικές αρχές τους και αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 καθώς και από την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Το πιστοποιητικό θα διατίθεται στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά. Αποτελείται από έναν κωδικό QR που εμφανίζεται σε συσκευή (όπως έξυπνο τηλέφωνο ή ταμπλέτα) ή εκτυπωμένος, και από ψηφιακή υπογραφή, που επαληθεύεται μέσω της πύλης της ΕΕ.

Πότε θα είναι έτοιμο

Το πιστοποιητικό θα είναι ενεργό από την 1η Ιουλίου 2021 και θα εκδίδεται δωρεάν.

Το σύστημα θα λειτουργεί για 12 μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου.

Εάν μια χώρα δεν είναι έτοιμη να εκδώσει πιστοποιητικά την 1η Ιουλίου, υπάρχει περίοδος σταδιακής εφαρμογής έξι εβδομάδων, κατά την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές αποδεικτικού, που θα πρέπει να είναι αποδεκτές και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πώς θα διευκολύνει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID τα ταξίδια εντός της ΕΕ

Το πιστοποιητικό θα σας διευκολύνει να ταξιδεύετε με ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι έχετε εμβολιαστεί, ότι έχετε αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου ή ότι έχετε αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα διαθέτει ταχεία διαδικασία επαλήθευσης και θα συμβάλει στην πρόληψη της χρήσης πλαστών πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το πιστοποιητικό από μόνο του δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο. Δεν αρκεί για να ταξιδέψετε, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας ή άλλη μορφή ταυτοποίησης.

Επίσης, δεν χρειάζεται να έχετε το πιστοποιητικό για να ταξιδέψετε, αλλά με αυτό θα διευκολύνετε τα ταξίδια σας. Εάν είστε κάτοχος ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, θα πρέπει καταρχήν να εξαιρείστε από τους διαγνωστικούς ελέγχους ή την καραντίνα.

Ποια δεδομένα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID περιορίζονται στα εξής:

  • το ονοματεπώνυμο σας
  • την ημερομηνία γέννησής σας
  • την ημερομηνία έκδοσης
  • πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/το διαγνωστικό έλεγχο/την ανάρρωση
  • το μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό

Τα δεδομένα αυτά παραμένουν στο πιστοποιητικό και δεν αποθηκεύονται ούτε διατηρούνται όταν το πιστοποιητικό επαληθεύεται μέσω του κωδικού QR ή από ελεγκτές.

Όλα τα άλλα δεδομένα υγείας παραμένουν στην εθνική αρχή που εξέδωσε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.

Ποια είναι τα ταξιδιωτικά μέτρα για τους κατόχους του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID

Οι κάτοχοι ισχύοντος ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID δεν θα πρέπει καταρχήν να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους ή καραντίνα όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού μόνο για εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ. Οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν να το επεκτείνουν και στους ταξιδιώτες της ΕΕ που έλαβαν άλλο εμβόλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, προτού ταξιδέψετε, συμβουλευτείτε τον ιστοχώρο ή την εφαρμογή Re-open EU ή τις εθνικές αρχές της χώρας στην οποία ταξιδεύετε.

Για να βοηθήσει τις χώρες να θεσπίσουν συντονισμένα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιτρέποντας παράλληλα την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, το Συμβούλιο εξέδωσε επικαιροποιημένη σύσταση όσον αφορά τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Η σύσταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις σχετικά με κοινά κατώτατα όρια κατά την εξέταση των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας για λόγους δημόσιας υγείας και ένα κοινό πλαίσιο όσον αφορά πιθανά μέτρα για ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές υψηλότερου κινδύνου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024