Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2021 της Ευρωζώνης μειώθηκε ελαφρώς, ενώ ο δείκτης του ινστιτούτου ZEW Ιουνίου αν και υποχώρησε παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναθεωρήθηκαν και επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων εντός της ευρωζώνης.

Η τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ ήταν 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, από -0,6% που είχε αρχικώς εκτιμηθεί, σύμφωνα με την Oxford Economics.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε μια ήπια μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης (-2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές βελτιώθηκαν οριακά (+ 0,2% και + 1,0% αντίστοιχα), σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις της Oxford Economics.

Ανθεκτικός ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW

Όσον αφορά τον δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW για τον Ιούνιο, σημείωσε πτώση στο 81,3, από το υψηλό ρεκόρ Μαΐου που είχε ανέλθει στο 84.

Παρά την πτώση αυτή, ο δείκτης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της εκστρατείας εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, γεγονός που επιτρέπει στις οικονομίες να ξανανοίξουν σταδιακά.

Επιπλέον, η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης βελτιώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του μήνα (+ 27 μονάδες).

Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, αναμένεται ότι οι τάσεις δραστηριότητας και ψυχολογίας θα παραμείνουν σε πολύ σταθερή βάση τους επόμενους μήνες καθώς οι οικονομίες θα ανοίξουν σταδιακά, υποστηριζόμενες από την ενθάρρυνση ειδήσεων που αφορούν στον περιορισμό του κορονοϊού και στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών στον πληθυσμό.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr