Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Google «έθαψε επίτηδες» τις ρυθμίσεις τοποθεσίας

H Google «έθαψε επίτηδες» τις ρυθμίσεις τοποθεσίας

Η Google φέρεται να ακολουθεί την πρακτική του να «κρύβει» τις ρυθμίσεις τοποθεσίας του λειτουργικού συστήματος Android ώστε να είναι δύσκολο οι χρήστες να τις εντοπίζουν και κατ’ επέκταση να τις απενεργοποιούν.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η Google τοποθέτησε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας του λειτουργικού Android σε σημείο που είναι δύσκολο να βρεθούν από τους χρήστες, άρα και να απενεργοποιηθούν, μία κίνηση που έγινε ώστε η εταιρεία να διατηρήσει την ικανότητα συλλογής δεδομένων των χρηστών και στη συνέχεια να τα εκμεταλλευθεί διαφημιστικά.

Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε αφού η Google πραγματοποίησε έρευνα που έδειξε «σημαντική αύξηση» στις συσκευές που είχαν απενεργοποιημένες τις ρυθμίσεις προσδιορισμού της τοποθεσίας, όταν αυτές οι ρυθμίσεις ήταν εύκολα προσβάσιμες από τους χρήστες, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν. Η εταιρεία είδε την αλλαγή αυτή σαν «πρόβλημα» και έτσι πίεσε κατασκευαστές τηλεφώνων με λειτουργικό Android να προχωρήσουν σε σχετικές αλλαγές και να βάλουν τις ρυθμίσεις σε πιο δυσπρόσιτα σημεία.

Τα δικαστικά έγγραφα αποτελούν μέρος μιας αγωγής καταναλωτικής απάτης εναντίον της Google που κατατέθηκε πέρυσι από τον γενικό εισαγγελέα της Πολιτείας της Αριζόνα, Μαρκ Μπρνοβιτς.

«Η Google προσπάθησε να πείσει παρόχους τηλεπικοινωνιών και κατασκευαστές συσκευών να αποκρύψουν τις ρυθμίσεις τοποθεσίας – ή να τις κάνουν λιγότερο προφανείς – μέσω ενεργών παραπλανητικών περιγραφών και/ ή απόκρυψης, καταστολής ή παράλειψης των δεδομένων που ήταν διαθέσιμα στην Google σχετικά με την εμπειρία των χρηστών, προκειμένου να μετριαστούν οι ανησυχίες τους σχετικά με το απόρρητο».

Μία από τις εταιρείες που «πιέστηκαν επιτυχώς» ήταν η LG Electronics, η οποία μετακίνησε τις ρυθμίσεις στη δεύτερη σελίδα των ρυθμίσεων, σύμφωνα με την αγωγή.

Η αγωγή κατατέθηκε στον απόηχο έρευνας του 2018 από το Associated Press, κατά την οποία ελέγχθηκαν εξονυχιστικά οι πρακτικές της Google στο θέμα των ρυθμίσεων τοποθεσίας στο λειτουργικό σύστημα Android. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε μάλιστα ότι η Google συνέχιζε να «παρακολουθεί» την τοποθεσία των χρηστών ακόμα και αν αυτοί απενεργοποιούσαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Πρόκειται για το Location History, όπου ακόμα και εάν γίνει παύση στη σχετική ρύθμιση, η εταιρεία συνεχίζει να παρακολουθεί που πηγαίνουν οι χρήστες, αν και η εφαρμογή δεν καταγράφει τα σημεία και δεν τα εμφανίζει στο Timeline του Google Maps, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του AP. Πάντως, οι χρήστες μπορούν να προχωρήσουν σε απενεργοποίηση της ρύθμισης τοποθεσίας και μέσω του Web & Apps Activity.

Η Google έχει τα περισσότερα έσοδά της από τον τομέα της διαφημιστικής προώθησης, η οποία από την πλευρά της τροφοδοτείται από τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει η ίδια η εταιρεία μέσω των διαφόρων εφαρμογών της που χρησιμοποιούν οι χρήστες. Σύμφωνα με ανάρτηση του Μπρνοβιτς στο Twitter, όταν κατέθεσε την αγωγή, οι χρήστες «ξεγελάστηκαν από την ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας» επειδή η Google τους άφηνε να πιστεύουν ότι απενεργοποιούσαν τις ρυθμίσεις τοποθεσίας, ενώ αυτές παρέμεναν ενεργές.

Πηγή: ΟΤ.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024