Στο βρετανικό δημόσιο περνά το αρχείο του Στίβεν Χόκινγκ
Οι κληρονόμοι του γλίτωσαν 4,88 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους δωρίζοντας το ιστορικό αρχείο
Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου περνά το αρχείο του διάσημου βρετανού αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, μιας από τις μεγαλύτερες διασημότητες στην ιστορία της επιστήμης.
Οι κληρονόμοι του Χόκινγκ γλίτωσαν 4,88 εκατομμύρια ευρώ σε φόρο κληρονομιάς παραδίδοντας στο βρετανικό δημόσιο το αρχείο των 10.000 σελίδων, μαζί με τα αναπηρικά αμαξίδια, τα προσωπικά αντικείμενα και όλα τα έπιπλα του γραφείου του.
Ο Χόκινγκ είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στις μαύρες τρύπες, καθώς έδειξε μεταξύ άλλων ότι οι μελανές οπές δεν είναι κατάμαυρες αλλά εκμπέμπουν μια ασθενή ακτινοβολία που ονομάζεται σήμερα ακτινοβολία Χόκινγκ.

Ο Τιμ και η Λούσι Χόκινγκ, δύο από τα παιδιά του σπουδαίου φυσικού, ποζάρουν με ένα από τα διάσημα αμαξίδιά του (Reuters)
Έγινε διάσημος στο ευρύ κοινό το 1988 με το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου, ένα από τα πιο δυσνόητα βιβλία που έχουν περάσει από τη λίστα των μπεστ σέλερ. Το χειρόγραφο περιλαμβάνεται στο υλικό που παραδόθηκε στην πανεπιστημιακή βιθβλιοθήκη του Κέμπριτζ, μαζί με επιστολές, δημοσιεύσεις, ακόμα και τα σενάρια της σειράς Simpsons όπου ο καθηγητής εμφανίστηκε ως καρτούν.
Ο Χόκινγκ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Κέμπριτζ και αργότερα έγινε ο Λουκασιανός Καθηγητής Μαθηματικών του ιδρύματος, θέση που κατείχε και ο Ισαάκ Νεύτωνας από το 1669 έως το 1702.
Οι γιατροί είχαν δώσει στον Χόκινγκ λίγα χρόνια ζωής όταν διαγνώστηκε ότι έπασχε από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, πάθηση που τον άφησε παράλυτο από τον λαιμό και κάτω. Πέθανε τελικά το 2018 σε ηλικία 76 ετών.
«Ήταν πραγματικά σημαντικό για αυτόν όσο ζούσε να ανοιχτεί η επιστήμη σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, να είναι ας πούμε δημοκρατική και όχι το προνόμιο της ελίτ» δήλωσε ο γιος του Χόκινγκ Τιμ, ένα από τα τρία παιδιά του.
Προσωπικά αντικείμενα του Χόκινγκ πρόκειται να εκτεθούν στις αρχές του 2022 στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου με την προοπτική να δημιουργηθεί αργότερα μόνιμη έκθεση.
- Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΑΔ για την Πολεοδομία Ρόδου – Παρατυπίες, καθυστερήσεις και πιθανές ποινικές ευθύνες
- Τσιμίκας: «Ανυπομονούσα να επιστρέψω στη Λίβερπουλ – Να πετύχουμε τους στόχους μας» (vid)
- Διαιτησία: Αυτή είναι η λίστα των Ευρωπαίων VAR υψηλού επιπέδου για τα ντέρμπι της Super League
- Ουκρανία: Ο αρχηγός του στρατού έφυγε – Ο Ζελένσκι πρότεινε στον Φεντόροφ «εξέχουσα θέση» στην κυβέρνηση
- Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής της Ρίας Ελληνίδου
- Ιστορίες: Το νέο τεύχος κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- Μπόγκναρ: «Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε το φαβορί με τον Παναθηναϊκό, αλλά θέλουμε να κάνουμε την έκπληξη»
- Kaizen Gaming: Νέο διεθνές πρόγραμμα για την προστασία των τοπικών κοινωνιών από τις φυσικές καταστροφές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/guilherme-stecanella-NT2jndF5Vpo-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442