Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκορωσία: Θρίλερ με την αποβίβαση Έλληνα στην πτήση της Ryanair - Τι απαντά στα σενάρια περί πρακτόρων

Λευκορωσία: Θρίλερ με την αποβίβαση Έλληνα στην πτήση της Ryanair – Τι απαντά στα σενάρια περί πρακτόρων

Μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι μεταξύ όσων αποβιβάστηκαν στο Μινσκ βρισκόταν κι Έλληνας επιβάτης, δίνοντας συνέχεια στο θρίλερ σχετικά με την ταυτότητά τους, τη «σκυτάλη» πήρε το κανάλι Belarus 1 της Λευκορωσίας

Διδάκτορας στους τομείς των Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας που αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος της Ryanair, όταν αυτό έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας προκειμένου οι Αρχές της χώρας να συλλάβουν τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι μεταξύ όσων αποβιβάστηκαν -από τρία έως πέντε άτομα- στο Μινσκ βρισκόταν κι Έλληνας επιβάτης, δίνοντας συνέχεια στο θρίλερ σχετικά με την ταυτότητά τους, με τον CEO της Ryanair μάλιστα να κάνει λόγο για παρουσία πρακτόρων της KGB εντός του αεροπλάνου, τη «σκυτάλη» πήρε το κανάλι Belarus 1 της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το εν λόγω μέσο ενημέρωσης, ο Ιάσωνας Ζήσης φέρεται να δήλωσε πως πήρε την πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους με στόχο εκεί να επιβιβαστεί σε άλλη πτήση για να μεταβεί στο Μινσκ όπου βρίσκεται η σύζυγός του.

Δεδομένου ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λευκορωσία, όπως μεταδόθηκε από το κανάλι, άδραξε της ευκαιρίας και αποβιβάστηκε στο Μινσκ.

Μάλιστα, το δίκτυο της Λευκορωσίας φιλοξενεί και δηλώσεις on camera τόσο του Έλληνα (σ.σ. ο τελευταίος στη σειρά) όσο και των δύο Λευκορώσων που φέρεται να μην μπήκαν στην πτήση για Λιθουανία.

Σημειώνεται ότι από τους 126 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στην πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, 121 συνέχισαν το ταξίδι έως τον τελικό προορισμό μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Οι υπόλοιποι αποβιβάστηκαν στη Λευκορωσία. Οι δύο από τους «απόντες» ήταν ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, ενώ οι υπόλοιποι τρεις ερευνάται αν ήταν πράκτορες που είχαν την ευθύνη για την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης: Σύγχυση και αγωνία για την τύχη του δημοσιογράφου μετά την αεροπειρατεία

Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο;

Πάντως, ο CEO της αεροπορικής εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι, εξέφρασε χθες την άποψη πως «υπήρχαν και μερικοί πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο».

Ο επικεφαλής της Ryanair χαρακτήρισε την αναγκαστική προσγείωση ως «αεροπειρατεία που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος», σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση που αφορούσε μια ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία. «Δεν μπορώ να πω πολλά για αυτό, επειδή οι αρχές της ΕΕ και το ΝΑΤΟ το διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε πως πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών αποβιβάσθηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair όταν εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ.

«Πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν. Μόνο ο ένας συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών» είπε.

Εφόσον ευσταθεί ένα τέτοιο σενάριο, γεννώνται ερωτήματα για την παρουσία των πρακτόρων στην Ελλάδα και την παρακολούθηση του Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λευκορώσος δημοσιογράφος όσο βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος» φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram, ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.

Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Σημειώνεται πως οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας έχουν διατηρήσει τη ρωσική τους ονομασία, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, και παραμένουν «KGB».

Αγωνία για την τύχη του δημοσιογράφου μετά την αεροπειρατεία

Την ίδια στιγμή, θρίλερ επικρατεί και με την τύχη του δημοσιογράφου, καθώς πληροφορίες τον θέλουν να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δημοσιογράφοι του διαδικτυακού καναλιού NEXTA, μέσω του οποίου ο 26χρονος ασκούσε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετέδωσαν ότι ο Προτάσεβιτς βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο στη λευκορωσική πρωτεύουσα.

Τις πληροφορίες αυτές απέδωσαν στην μητέρα του, που φέρεται να είπε σε συναδέλφους τους ότι ο γιός της αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, ενώ αργότερα επανήλθαν λέγοντας ότι έχουν επιβεβαιώσει τα λεγόμενά της.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας διαψεύδει αυτά τα σενάρια, υποστηρίζοντας ότι ο Προτάσεβιτς κρατείται σε φυλακή και πως δεν έχει παραπονεθεί για προβλήματα υγείας.

Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας, ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο με τον υπό κράτηση δημοσιογράφο, στο οποίο φέρεται να «ομολογεί» όσα του αποδίδονται, με τους συνεργάτες του να σημειώνουν: «Προφανώς, πριν από αυτό ξυλοκοπήθηκε».

Καθισμένος πίσω από ένα τραπέζι, κοιτάζοντας την κάμερα και εμφανή χτυπήματα στο πρόσωπό του, ο Προτασέβιτς είπε ότι είναι καλά στην υγεία του και «παραδέχτηκε» ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ, πέρσι.

«Το προσωπικό μου συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές», ανέφερε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είπε ότι παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο αντιφρονών δημοσιογράφος και ποια είναι η κατάστασή του. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή» είπε η Τιχανόφσκαγια μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

Πατέρας Προτάσεβιτς: Προϊόν εξαναγκασμού οι δηλώσεις του γιου μου

Από την πλευρά του, ο πατέρας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς είπε ότι πιστεύει πως ο γιος του αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ενοχή του στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο και στο οποίο «φαίνεται να έχει σπασμένη μύτη».

Σύμφωνα με τον πατέρα του Ντμίτρι Προτάσεβιτς, όσα λέει φαίνονται σαν προϊόν εξαναγκασμού.

«Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, επειδή το σχήμα της έχει αλλάξει και φαίνεται σαν να είναι μακιγιαρισμένος. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του έχει πούδρα» δήλωσε ο Προτάσεβιτς στο Reuters σε συνέντευξή του στα ρωσικά από την Πολωνία, όπου ζει αυτός και η γυναίκα του.

«Δεν είναι τα λόγια του, δεν είναι αυτός ο τονισμός που έχει κατά την ομιλία του. Είναι συγκρατημένος και μπορείτε να δείτε ότι είναι νευρικός» είπε ο Προτάσεβιτς για τον γιο του. Πρόσθεσε ότι «Δεν είναι τα δικά του τσιγάρα στο τραπέζι καθώς δεν τα καπνίζει αυτά. Συνεπώς, νομίζω ότι εξαναγκάστηκε».

Ο πατέρας τόνισε ότι «ο γιος του δεν θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι προκαλεί μαζικές αναταραχές, γιατί απλά δεν έκανε κάτι τέτοιο».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024