Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκορωσία: «Είμαι νεκρός» - Συγκλονίζει έλληνας επιβάτης της πτήσης της Ryanair

Λευκορωσία: «Είμαι νεκρός» – Συγκλονίζει έλληνας επιβάτης της πτήσης της Ryanair

Ο κ. Κυριάκος, επιβάτης της πτήσης, περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές, λέγοντας πως «ο πιλότος φώναξε τον αεροσυνοδό στο cockpit κι ενημέρωσε ότι θα προσγειωθούμε στο Μινσκ χωρίς κάποια άλλη ενημέρωση. Είδα δεξιά ένα μαχητικό. Ξεκίνησε έτσι μια φασαρία κυρίως ως προς την ένταση “τι συμβαίνει”

Πτήση της Ryanair που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό την πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους υποχρεώθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας να κάνει… μεταβολή και, ενώ κινείτο βόρεια, να στραφεί νοτιοανατολικά ώστε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της λευκορωσικής πρωτεύουσας, του Μινσκ.

Στο αεροπλάνο επέβαινε ο λευκορώσος δημοσιογράφος Ραμάν Προτασέβιτς, ιδρυτής του διαδικτυακού ενημερωτικού δικτύου NEXTA, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στην κάλυψη των γεγονότων του περασμένου έτους στην πατρίδα του και έχει ταχθεί κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, πρώην πιλότος, μίλησε στο MEGA για «πλήρη ανατροπή όσων ξέραμε και στην πρακτική που διέπει την πολιτική αεροπορία. Είναι απίθανο να έδωσαν οδηγίες πράκτορες επιβαίνοντες από τον θάλαμο επιβατών. Το αεροσκάφος ήταν πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του τελικού προορισμού (περίπου 90 μίλια), η ενημέρωση που πήρε ο κυβερνήτης ήταν ότι υπάρχει απειλή βόμβας.

» Άλλαξε την κατεύθυνση του γιατί προφανώς δόθηκε ξεκάθαρη οδηγία από τους ελεγκτές εναερίου χώρου κι όταν το αεροσκάφος συνοδεύεται και από μαχητικά αεροσκάφη, τότε ανεξαρτήτως αν αυτό που γίνεται είναι παράνομο ο κυβερνήτης, είχε 185 ζωές στα χέρια του δεν θα το ρίσκαρε, με δίπλα μαχητικά με 6-8 πυραύλους αέρος και ίσως κάποιον τρελό δικτάτορα στο έδαφος».

Όπως τόνισε, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο στις πτήσεις που «παραβιάστηκε». «Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι πρέπει ο κυβερνήτης χωρίς να προκληθεί αναστάτωση στην καμπίνα να ενημερώσει για κάποια τεχνική βλάβη».

Διαβάστε επίσης: Θρίλερ με την αεροπειρατεία – Αναφορές για Έλληνα μεταξύ των επιβατών που κατέβηκαν στο Μινσκ

«Είμαι νεκρός…»

Ο κ. Κυριάκος, επιβάτης της πτήσης, περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές, λέγοντας πως «ο πιλότος φώναξε τον αεροσυνοδό στο cockpit κι ενημέρωσε ότι θα προσγειωθούμε στο Μινσκ χωρίς κάποια άλλη ενημέρωση. Είδα δεξιά ένα μαχητικό. Ξεκίνησε έτσι μια φασαρία κυρίως ως προς την ένταση “τι συμβαίνει”. Δύο άτομα σηκώθηκαν πολύ πριν και πήγαν στον πιλότο».

» Από πίσω μου καθόταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς κι άρχισε να φωνάζει “δεν γίνεται αυτό, θα έχει πέναλτι από τη δουλειά του, θα κάνει μήνυση στην αεροπορική εταιρεία”. Ρώτησε τον αεροσυνοδό, χωρίς να σηκωθεί από τη θέση του, γιατί το αεροσκάφος άλλαξε πορεία αυτός του είπε “δεν ξέρω”. Εγώ του είπα ότι όλοι έχουμε κάποια δουλειά, κι εκείνος μου είπε “δεν μπορείς να καταλάβεις, είμαι νεκρός” και μετά κατέβασε το κεφάλι του. Θεώρησα ότι το λέει μεταφορικά».

«Το πρωτόκολλο λέει ότι δεν πρόκειται να ενημερωθεί ο κόσμος για απειλή βόμβας, συνήθως επικαλούμαστε τεχνικούς λόγους ή επιχειρησιακούς» ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος.

«Αυτοί που σηκώθηκαν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο θάλαμο διακυβέρνησης, μπορούν μόνο μέσω ενδοσυνεννόησης. Οι θάλαμοι μετά την 11 Σεπτεμβρίου δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπουν. Δεν μπορεί κανένας να φέρει οπλισμό. Ελέγχεται. Ακόμα και όταν μεταφέρονται όταν κάποιοι είναι υπό κράτηση. Ο οπλισμός δεν μπορεί να είναι στον θάλαμο διακυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει ακόμα και τον οπλισμό αστυνομικών» πρόσθεσε.

Ο κ. Κυριάκος ανέφερε ότι ο Ρομάν Προτάσεβιτς έσκυψε το κεφάλι του και μίλησε με μια κοπέλα που ήταν πίσω του στα ρώσικα.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο «η όλη ιστορία ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη γιατί το αεροσκάφος της Ryanair επειδή κινείται με κανόνες Ιρλανδίας σημαίνει ότι μέσα κανείς δεν μπορεί να κάνει σύλληψη».

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024