Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Αυτοί είναι οι 9 δισεκατομμυριούχοι των εμβολίων

Κοροναϊός: Αυτοί είναι οι 9 δισεκατομμυριούχοι των εμβολίων

Την ώρα που η πανδημία του νέου κοροναϊού καταστρέφει τα φτωχά έθνη, η κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια δημιούργησε εννέα νέους δισεκατομμυριούχους

Την ώρα που η πανδημία του νέου κοροναϊού καταστρέφει τα φτωχά έθνη, η κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια δημιούργησε εννέα νέους δισεκατομμυριούχους! Αυτό υποστηρίζει μελέτη, που δημοσίευσε το Common Dreams, ένα μη κερδοσκοπικό ειδησεογραφικό κέντρο στις ΗΠΑ.

Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι, αναφέρεται στη μελέτη, είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των τεράστιων κερδών που αποκομίζουν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες από το μονοπώλιο που κατέχουν με αυτά τα εμβόλια.

Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη δείχνει ότι ο εξαιρετικά κερδοφόρος μονοπωλιακός έλεγχος των φαρμακευτικών εταιρειών στα εμβόλια κοροναϊού έχει δημιουργήσει 9 νέους δισεκατομμυριούχους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, η οποία συνεχίζει να καταστρέφει τις αναπτυσσόμενες χώρες, που αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό χωρίς πρόσβαση στις σωτήριες δόσεις εμβολίου.

Σύμφωνα με το The People’s Vaccine Alliance – έναν παγκόσμιο συνασπισμό οργανώσεων δημόσιας υγείας και ανθρωπιστικών οργανώσεων – οι 9 νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν, συνολικά, καθαρή αξία 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «αρκετά για να εμβολιάσουν πλήρως όλους τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος 1,3 φορές»!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, έχουν συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες περιουσίες των νεοσύστατων δισεκατομμυριούχων, με πλούτο 4,3 δισ. δολαρίων και 4 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Άλλοι στη λίστα περιλαμβάνουν τον εκ των ιδρυτών της Moderna, Timothy Springer, (2,2 δισ. δολάρια), την πρόεδρο της Moderna, Noubar Afeyan (1,9 δισ. δολάρια) και τον συνιδρυτή τής CanSino Biologics, Zhu Tao (1,3 δισ. δολάρια).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel

«Τα εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια που διαθέτουμε, τα έχουμε χάρη σε τεράστια ποσά χρημάτων των φορολογουμένων, οπότε δεν μπορεί να είναι δίκαιο ότι μεμονωμένοι ιδιώτες εξαργυρώνουν, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας εντελώς απροστάτευτοι», δήλωσε η Heidi Chow, επικεφαλής στρατηγικής και εκστρατειών στην ομάδα υποστήριξης, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Global Justice Now.

«Είναι ένα θλιβερό κατηγορητήριο κατά ορισμένων σημερινών κυβερνήσεων για την αφοσίωσή τους, που επιτρέπει σε μια χούφτα ανθρώπους, που εργάζονται σε φαρμακευτικές εταιρείες, να γίνουν δισεκατομμυριούχοι, στην πλάτη των δημόσια χρηματοδοτούμενων προσπαθειών για τον τερματισμό της πανδημίας», πρόσθεσε.

Αυτή είναι η πλήρης λίστα των νεοσύστατων δισεκατομμυριούχων, κατά σειρά ανάλογα με την καθαρή αξία:

  1. Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
  2. Ugur Sahin, CEO και συνιδρυτής της BioNTech (4 δισεκατομμύρια δολάρια).
  3. Timothy Springer, ένας ανοσολόγος και ένας εκ των ιδρυτών της Moderna (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
  4. Noubar Afeyan, πρόεδρος της Moderna (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια).
  5. Juan Lopez-Belmonte, πρόεδρος της ROVI (1,8 δισ. δολάρια).
  6. Robert Langer, επιστήμονας και ένας εκ των ιδρυτών της Moderna (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
  7. Zhu Tao, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της CanSino Biologics (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
  8. Qiu Dongxu, συνιδρυτής και επικεφαλής αντιπρόεδρος της CanSino Biologics (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
  9. Mao Huihua, συνιδρυτής και επικεφαλής αντιπρόεδρος της CanSino Biologics (1 δισεκατομμύριο δολάρια).

Εκτός από την προσθήκη 9 νέων στο σύνολο των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη – το οποίο έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες από την έναρξη της πανδημίας – ο «στραγγαλισμός» από τις φαρμακευτικές εταιρείες στην παραγωγή εμβολίων αύξησε σημαντικά τον πλούτο των «παλαιών» δισεκατομμυριούχων, των οποίων τα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν κατασκευαστές εμβολίων.

Η People’s Vaccine Alliance διαπίστωσε ότι 8 δισεκατομμυριούχοι με «εκτεταμένες» επενδύσεις σε κατασκευαστές εμβολίων κοροναϊού «έχουν δει τον συνολικό πλούτο τους να αυξάνεται κατά 32,2 δισεκατομμύρια δολάρια – αρκετός για να εμβολιάσουν πλήρως όλους τους κατοίκους της Ινδίας».

Η ανάλυση του People’s Vaccine Alliance έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ινδία ανέφερε περισσότερους από 4.500 θανάτους από τον Covid την Τετάρτη – το χειρότερο 24ωρο, ως προς τους θανάτους από κοροναϊό, που έχει καταγράψει κάθε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας – καθώς το έθνος αγωνίζεται να αυξήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού του, εν μέσω σημαντικών ελλείψεων.

Ο Covid συνεχίζει επίσης να εξαπλώνεται σε φτωχές χώρες σε ολόκληρη την Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, όπου οι κυβερνήσεις είχαν δυσκολία στην προμήθεια εμβολίων, εξαιτίας της συσσώρευσης τόσο εμβολίων όσο και βασικής τεχνολογίας από πλούσιες χώρες και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Winnie Byanyima, εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS (πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV) δήλωσε την Πέμπτη ότι «ενώ οι εταιρείες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τα εμβόλια Covid αρνούνται να μοιραστούν την επιστήμη και την τεχνολογία τους με άλλους, προκειμένου να αυξήσουν την παγκόσμια προσφορά εμβολίων, ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον απολύτως πραγματικό κίνδυνο των μεταλλάξεων, που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα εμβόλια που έχουμε αναποτελεσματικά και να θέσουν τους πάντες σε κίνδυνο ξανά».

«Η πανδημία έχει φρικτό ανθρώπινο κόστος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Byanyima, τονίζοντας: «Άρα, είναι αισχρό ότι τα κέρδη συνεχίζουν να προηγούνται της διάσωσης ανθρώπινων ζωών».

Να σημειωθεί ότι η νέα ανάλυση για τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων κυκλοφόρησε λίγο πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε σήμερα στη Ρώμη, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες της G20, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων κατά του κοροναϊού, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους παγκοσμίως.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία και άλλα πλούσια κράτη αρνήθηκαν να προσχωρήσουν στις θέσεις των ΗΠΑ και άλλων 100 χωρών, για άρση στις πατέντες των εμβολίων.

Το μόνο θετικό από τη λεγόμενη «Διάσκεψη της Ρώμης» είναι η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, που παράγουν σκευάσματα κατά του κοροναϊού, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν, μέχρι το τέλος του 2021, 1,3 δισ. δόσεις εμβολίων στις φτωχότερες χώρες και σε εκείνες με μεσαίο εισόδημα. Όπως διευκρίνισε, στις πρώτες η παροχή εμβολίων θα είναι σε τιμή κόστους, ενώ στις δεύτερες με μειωμένο κόστος. Επιπλέον, τόνισε ότι εντός του 2022 θα προστεθούν, συνολικά, άλλα 2,2 δισ. δόσεις.

«Τι άλλη απόδειξη της συλλογικής μας αποτυχίας να ελέγξουμε αυτή τη σκληρή ασθένεια, από το γεγονός ότι δημιουργούμε γρήγορα νέους δισεκατομμυριούχους από τα εμβόλια, αλλά αποτυγχάνουμε πλήρως στο να εμβολιάσουμε τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που χρειάζονται απεγνωσμένα να αισθανθούν ασφαλείς», δήλωσε χαρακτηριστικά η Anna Marriott, διευθύντρια πολιτικής υγείας της Oxfam International.

«Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των τεράστιων κερδών που αποκομίζουν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες από το μονοπώλιο που κατέχουν με αυτά τα εμβόλια», συνέχισε η Marriott.

Και κατέληξε: «Αυτά τα εμβόλια χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιο χρήμα και θα έπρεπε να είναι πρώτα απ’ όλα ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όχι μια ευκαιρία ιδιωτικού κέρδους. Πρέπει να τερματίσουμε επειγόντως αυτά τα μονοπώλια, ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων, να μειώσουμε τις τιμές και να εμβολιάσουμε τον κόσμο».

Sports in

Η UEFA απαγορεύει φανέλες άλλων ομάδων πλην του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα στον τελικό

Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει πάντα σε τελικούς UEFA

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024